IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Saab прави смесена фирма с Hawtai Motor Group

В опит да спаси за пореден път Saab, шефът на Spyker N.V., Виктор Мюлер, подписа стратегическо партньорство.

Saab прави смесена фирма с Hawtai Motor Group
Договорът е с китайската Hawtai Motor Group. Според него, Saab ще получи 150 милиона евро, а двете фирми ще направят смесено предприятие за производство и продажба на автомобили.
 
 
Като част от споразумението, Hawtai ще инвестира 120 милиона за 29.9% от акциите на Spyker. Останалите 30 милиона евро, ще бъдат отпуснати като заем със 7% лихва и фиксирана цена за акция от 4.88 евро.
 
След подписване на споразумението, Мюлер заяви: „Партньорството с Hawtai позволява на Saab Automobile от една страна да продължи да изпълнява своя бизнес план, а от друга да влезе на китайския пазар и да установи технологично сътрудничество със силна китайска фирма”.
 
Старото име на Hawtai Motors е Huatai, като фирмата е основана през 2000 г. Фирмата има капацитет за производство на 350 000 автомобила годишно, плюс 300 000 модерни дизелови двигатели и 450 000 автоматични трансмисии.
 
След подписване на споразумението, от Spyker съобщиха, че ще възобновят производството на Saab в шведския завод в Тролхатан до две седмици.
0 от 500
  • #5
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Казва се outsorcing... след 20 години всичко ще се произвежка в китай, сигурно и самолетите...
  • #4
    5 rate up comment 2 rate down comment
    ( преди 12 години )
    до ДебелияВ Европа не се продава нито китайско БМВ, нито китайски Ситроен. Много марки имат заводи в Китай, но те произвеждат за местния пазар, който е много голям и затова си струва да се построи завод там, вместо да карат стока от тук. По същата логика е по-изгодно колите за Европа да се правят в Европа. Марки като БМВ, Мерцедес, Рено, Пежо, ФВ и Форд са много стабилни и никога не са имали сериозни проблеми. Нямаме основание да смятаме, че ще бъдат купени от някого през следващите 10-20 год.
  • #3
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Дебелия ( преди 12 години )
    До 10 години ще караме масово китайски коли. Дали ще е китайско БМВ, Волво, цитроен или Цун кай Х*й моторс, все едно! Процесът е необратим.
  • #2
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 12 години )
    Ако си сменят арматурното табло на новия 9.5, може и да изплуват!
  • #1
    15 rate up comment 2 rate down comment
    asdf ( преди 12 години )
    А дано да изплуват от кризата. Saab е добра марка и заслужава да я има!