IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първата японска суперкола

Toyota 2000GT от 1967 година за $650 000.

Първата японска суперкола

Това е модел, за който вероятно не сте чували (много). Toyota 2000GT се спряга като първата японска суперкола, предшественик на возила като Celica, Supra, GT-R, 3000 GT, LF-A и много други.

Спортното купе (кабриолет) с две места и задвижване към задните колела се произвежда ръчно в къса серия между 1967 и 1970 година, съвместно с Yamaha. Произведени са само 351 екземпляра, 84 от които с ляв волан.

Едно от тези 84 возила е все още в перфектна форма и се продава в eBay. От обявата става ясно, че колата е "като нова", преминала е през освежаване на интериора, екстериора и двигателя, тъй като не е била карана дълго време, и е имала само един собственик.

Возилото с колекционерска стойност е "най-добрия екземпляр", се твърди в обявата, в чието поле за цена е поставена сумата от $650 000.

Toyota 2000GT използва доработен от Yamaha 2.0-литров атмосферен шестцилиндров DOHC двигател с три двойни карбуратора и мощност 150 к.с.


Няма данни за динамиката на модела, но според продавача, червената линия на оборотомера на първата японска супер кола стои на 7 000 об/мин, което позволява достигането на 110 км/ч на втора предавка, 160 км/ч на трета, и максималните 224 км/час на най-високата пета предавка.








0 от 500
  • #3
    29 rate up comment 2 rate down comment
    до номер 1 ( преди 13 години )
    Да,човек!Тези които ценят автомобилите сме я чували.За съжаление обаче в псоледните няколко месецца в този сайт се навъдиха индивиди смятащи се за големите ''разбирачи'' и всеки се блъска в гърдите и реве Мерцедес най великите,Бмв,Голф..и т.н А всеки истински почитател на коли,знае че няма нещо такова като най добра марка ;]]Точно за тези хора става въпрос,че едва ли са чували за този ВЕЛИК модел в тази статия :)Така че добре са се изразили пичовете от аутомедиа.А сега..някой да услужи с 600к ?
  • #2
    9 rate up comment 24 rate down comment
    PFFFF ( преди 13 години )
    Дизайна е на JAGUAR E type! http://en.wikipedia.org/wiki/Jaguar_E-Type
  • #1
    48 rate up comment 1 rate down comment
    RS1600 ( преди 13 години )
    Може пък и да сме чували за тази кола, колегите от Аутомедия ни подценяват. Феновете на Gran Turismo пък даже са я карали :)Това наистина е първообразът на японсиките спортни автомобили и за времето си е бил изключителен автомобил. Дизайнът пък е недостижим за последните поколения Тойоти...