IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електрическа Artega

Немската фирма Artega представи в Женева електрическа модификация на спортния си модел GT.

Електрическа Artega
Серийната версия на автомобила ще бъде наречена Artega SE, като ще я видим през септември на автомобилния салон във Франкфурт, а продажбите ще започнат от април 2012.
 
 
Колата е с два електромотора с обща мощност 380 к.с., които задвижват задните колела, като са захранвани от комплект литиево-йонни акумулатори. Теглото на акумулаторите е 310 кг, а цялата маса на автомобила е 1400 кг. Това е с около 10% по-високо тегло от това на стандартния автомобил, който е с двигател V6 с обем 3.6 литра и мощност 300 к.с. от Volkswagen.
 
Интересно е, че при електромобила е запазено разпределението на теглото върху осите в съотношение 43:57 (предна/задна ос), както е и при стандартния автомобил.
 
 
Електромобилът Artega ускорява от място до 100 км/час за 4.3 секунди, това е с 0.5 секунди по-бързо от автомобила с бензинов двигател. Максималната скорост на електромобила е 250 км/час. С едно зареждане на батериите изминава 300 км. Акумулаторите се зареждат от стандартната електрическа мрежа или от специални зарядни устройства. Във втория случай зареждането на 100% става само за 90 минути.
 
Цената на електромобила Artega е 150 000 евро. На година ще се произвеждат по около 500 такива електромобили.
0 от 500