IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ще има ли „словенско чудо”?

Може ли малка словенска марка като Shayton, да се конкурира в света на суперавтомобилите?

Ще има ли „словенско чудо”?
Може ли тя да се противопостави или поне приближи до моделите на Bugatti, Koenigsegg или Pagani? Най-малкото за да заявиш подобни намерения се изисква доста смелост и самочувствие.
 
 
И все пак малката фирма от още по-малката страна, нямала досега своя марка автомобили, ще прави супер модел. Shayton, странно звучащото име на фирмата, което на езика на индианците суикси означава „сокол”, ще прави супер спортно купе, наречено Equilibrium. Цената също е впечатляваща – 1 000 000 евро.
 
 
Словенският суперавтомобил ще бъде с двигател V12 с мощност 1084 к.с. и максимален въртящ момент 930 Nm, наличен при 5000 об/мин. Благодарение на използването на много алуминий, карбон, титан и фибро влакна, колата ще има собствено тегло от 1200 кг. Това означава съотношение на мощност към тегло от 1.42 кг на 1 к.с.
 
Според производителите от Shayton, бъдещият Equilibrium ще бъде способен да постигне максимална скорост от над 400 км/час, като ще ускорява от място до 100 км/час за 2.9 секунди, а до 200 км/час за 8.5 секунди. Засега това е само амбициозна теория.
 
 
Снимките които виждате са дело на компютър. Дизайнът е на словенеца Андрей Стана. От фирмата планират да произведат 20 броя от Equilibrium. Това все още е по-далечна цел, защото сега се търсят пари за да се направи прототип на модела, с други думи проектът се намира в началната си фаза.
0 от 500