IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Краш тест на електрички (Видео)

За първи път Euro NCAP тества напълно електрически коли.

Краш тест на електрички (Видео)

Електричеството е в основата на автомобилното бъдеще, това е безспорен факт. Знаем, че електрическите коли не отделят вредни емисии, движат се безшумно, евтино, и предлагат все по-голям автономен пробег. Това, което все още не знаем за тях е, колко са сигурни при сблъсък.

Независимата организация Euro NCAP, провери това, като подложи на краш тест програмата си тризнаците Mitsubishi iMiEV, Citroen C-Zero и Peugeot iOn.

Резултатите са не лоши, електричките получават четири от пет възможни звездички.

Тестът на Euro NCAP е стандартен, аналогичен с този, на който се подлагат автомобилите с двигател с вътрешно горене. Различава се единствено по това, че при електрическите коли се прави допълнителен тест, заради високото напрежение на батериите, когато електрическият двигател работи.

Euro NCAP посочват, че акумулаторите са отлично изолирани, а системите им за безопасност са безупречни, и при сблъсък няма опасност от изтичане на ток. При останалите, стандартни тестове, за фронтален и страничен удар, тризнаците получават оценка "задоволителен" за защита на шофьора и "добър" за защита на пасажерите.

По отношение безопасността на децата в купето, електричките получават "отличен". Аналогична е и оценката за безопасност на пешеходците.

От Euro NCAP добавят, че за доброто представяне на Mitsubishi iMiEV, Citroen C-Zero и Peugeot iOn има заслуга и електронната стабилизираща система, която присъства в базовото оборудване на колите.

0 от 500