IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo добавя горивни клетки в електромобилите си

Volvo заедно с Министерството на енергетиката на Швеция, разработва ново поколение система с горивни клетки.

Volvo добавя горивни клетки в електромобилите си
Планира се в бъдеще тя да бъде приложена при електромобилите, за да повиши изминаваното разстояние с едно зареждане. В официално съобщение за пресата се казва, че във Volvo очакват да разполагат с готовата разработка още през 2012 година, като дотогава ще има два напълно функционални прототипи на базата на електромобила Volvo C30 с които ще започнат изпитания на пътя.
 
 
Новата система ще работи с бензин от който ще се получава водород. След това посредством химическа реакция между водорода и кислород ще се произвежда електроенергия която ще зарежда акумулаторите на автомобила.
 
При автомобилите с водородни двигатели отпадните емисии са само от вода, но в случая със системата на Volvo, заради използвания бензин, ще има и емисии от СО2. Според представители на фирмата обаче, те ще бъдат пренебрежимо малки. Използването на горивни клетки в електромобилите на Volvo ще позволи да се увеличи изминаваното разстояние с едно зареждане с 250 км.
 
 
Сега съществуващият електромобил С30, може да измине без зареждане на литиево-йонните си батерии 150 км. Колата се задвижва от електродвигател с мощност 111 к.с., ускорява до 100 км/час за 10.6 секунди и има максимална скорост 130 км/час.
0 от 500
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    ас ( преди 13 години )
    дамммм преобразуването води до загуби наистина затова се търси ефективно заместване на ДВГ с вътрешно горене (макс 30%), с горивната клетка е много по ефективно (към 75%) , знаеш ли колко бензин може да спестиш така. А с ток е по скъпо все пак тока идва от некъде ....
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    nixi ( преди 13 години )
    Да не говорим какъв кошмар ще е такъв автомобил като влезе в българия на 10 години и 200 000км за нашите пишман майстори :)
  • #1
    3 rate up comment 1 rate down comment
    nixi ( преди 13 години )
    "....бензин от който ще се получава водород. След това посредством химическа реакция между водорода и кислород ще се произвежда електроенергия която ще зарежда акумулаторите на автомобила..."Възможно и аз да съм грешка, но всяко преобразуване на енергия води до ЗАГУБИ, не ми е ясно как ще излезе сметката след 2 преобразувания. По-икономично звучи водорода да се образува чрез ел. енергия, когато се зарежда автомобила от контакта.