IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

KITT от Кnight Rider - реалност

Учени са на крачка от създаването на автомобил на повикване.

KITT от Кnight Rider - реалност

Помните ли сериала Кnight Rider, в който участваше едно умно возило на име KITT. Автомобилът анализираше, мислеше и можеше да се движи без пилот. Във филма ролята на KITT изигра първо Pontiac Firebird от 1982 година, а след това Ford Shelby GT500KR от 2008-ма година.

Както и да е, във филмите всичко е възможно... Оказва се обаче, че учените са на път да създадат аналог на гореспоменатия KITT, който обаче няма да се бори с престъпниците, а с натовареното движение.

Разработката е дело на учени от Свободния университет в Берлин, според които возилото, обозначено като MadeInGermany (MIG), ще направи революция в предвижването в града.

Чрез смартфон всеки ще може да повика тези коли. Системите на борда им ще могат да проследят обаждането и да намерят най-бързия път до клиента.

Система от сензори пък ще се грижи да предава точна информация за заобикалящата среда, така че MIG да може да се движи сигурно сред пешеходци, велосипедисти и автомобили.

Ще можете да управлявате возилото и сами, чрез триизмерен образ, който ще се прожектира на вашия телефон. Така вие ще можете сами да управлявате колата докато пристигне при вас, коментират учените.

Все още не се знае кога ще бъде завършен първия прототип, но според създаделите тези возила ще намалят трафикът в Берлин с поне една пета.

0 от 500