IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Рейтингов гигант постави лоша оценка на GM

Fitch дава оценка BB- (junk).

Рейтингов гигант постави лоша оценка на GM

Предстои завръщането на General Motors на борсата, но перспективите не изглеждат особено добри. Рейтинговата агенция Fitch постави ниска оценка на американския гигант, а инвестициите в негови книжа се определят като „спекулативни“.
„Голямото борсово завръщане“ на GM ще се случи в средата на ноември. Планираното за тогава IPO (първично публично предлагане на акции) трябва да бъде „едно от най-големите“ на всички времена.

Сега за първи път от „спасяването“ на американската автомобилна индустрия насам Fitch прави оценка на кредитния рейтинг на концерна, а резултатът не дава големи поводи за радост. Пенсионните фондове били силно недофинансирани, а автомобилният пазар като цяло бил много несигурен. По тази причина Fitch дава оценка BB- (junk).

Положителните неща, които се казват по отношение на концерна в доклада на кредитната агенция са, че е свършена много работа от състоянието на „почти фалит“ досега, като реорганизацията е направила GM много по-гъвкав от финансова гледна точка.

На този фон обаче излезе още една покантна подробност от битието на компанията.

Оказва се че Фриц Хендерсън, който беше изпълнителен директор на General Motors до края на миналата година, когато беше уволнен от правителството, през последните шест месеца е получавал заплата по 59 090 долара на месец, но забележете, за да консултира компанията за по 5 часа седмично. Това прави по 2975 долара на час.

Хендерсън, ветеран в GM, влезе в ролята на изпълнителен директор през март 2008, след като президентът Обама тръгна да спасява концерна от колапс, наливайки в автомобилната индустрия 50 милиарда долара.
0 от 500
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    TURBO_CHARGED ( преди 13 години )
    тъжно, тъжно:http://***.sofiaauto.bg/brands/opel/?page=brandмахахахахаах
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    TURBO_CHARGED ( преди 13 години )
    a... be tia bokluci "opel" ne byaha li i te chast ot taa firmichka :-)
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    TURBO_CHARGED ( преди 13 години )
    "който беше изпълнителен директор на General Motors до края на миналата година, когато беше уволнен от правителството"kyv ti tuk kapitalizam, to si e chist komunizam :-)
  • #4
    2 rate up comment 3 rate down comment
    расте manivelta ( преди 13 години )
    С този речник и гняв,без разумно да изкаже своето мнение-може да се включи само и единствено по този арогантен начин-цитирам:-"Абе мамито им да *** капиталисти!"...Та това е:manivelta или известния ни на всички Анонимен,кръщаващ се и като"АЗ" и Пича.....И това ще бъде колегиален шофьор !?!Айде сега е ученик ,слаб ученик,но без книжка-слава БОГУ!!!Но като я вземе един ден,какво ще стане?-ще увеличи войната на пътя!-това ще стане.....
  • #3
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 13 години )
    Абе мамито им да *** капиталисти! Разкатаха ни фамилията! Сиромасите си вземали комисионни, че не им стигала 100 000 лева заплата. Тия да ги изгорят живи, пак ще им е малко.
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    bg ( преди 13 години )
    tozi henderson e kato Dogan v bulgariq koito vzimashe po milion i ne6to za konsultaciq :) samo 4e na mesec ili godina
  • #1
    6 rate up comment 1 rate down comment
    CDI ( преди 13 години )
    То човек не е нужно да е рейтингов гигант,за да ги вижда и знае тези неща.