IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Morgan с водороден автомобил в Женева

Британската фирма произвеждаща уникални спортни автомобили Morgan, ще представи на автомобилния салон в Женева през март, свой нов модел.

Morgan с водороден автомобил в Женева

Интересното е, че това ще бъде напълно работеща концепция задвижвана от двигател с горивни клетки и наречена LIFECar. 

Водородният автомобил е създаден съвместно то Morgan и QinetiQ, Cranfield, BOC, OSCar с научно-техническата подкрепа на университетите в Кранфилд и Оксфорд и с финансова помощ от правителството на Великобритания. Създаването на автомобила е отнело около две и половина години и два милиона паунда. 

Колата е с четири електромотори, разположени в четирите колела, като енергията за тях идва от водороден двигател с горивни клетки, където се осъществява електрохимическа реакция между водорода и кислорода. Изработваната електроенергия се използва главно при движение с постоянна скорост, като при ускорение се включват специални „супер кондензатори” увеличаващи мощността, които от своя страна се зареждат при използване на спирачната система. 

Новият модел на Morgan е екологично напълно „чист” автомобил, отделящ при работа само вода. Фирмата QinetiQ е изработила двигателя с горивни клетки, специалистите от Оксфорд са създали системата за регенерация на енергия при спиране, експертите от Университета в Кранфилд са отговаряли за системата за управление на автомобила, а фирмата OSCar – е изработила електромоторите монтирани в колелата. 

От Morgan произвеждат каросерията и сглобяват цялостно автомобила, създаден на базата на Morgan Aero Eight. Фирмата BOC от своя страна се занимава със създаването на зарядни станции за водородно гориво. 

Все още няма информация дали Morgan LIFECar ще стигне до серийно производство.
0 от 500