Вход   Регистрация

Масови самозапалвания на Ecoboost двигатели на Ford

Масови самозапалвания на Ecoboost двигатели на Ford
 

Компанията обеща да ремонтира безплатно еднолитровия си турбомотор в Англия

Ford ще ремонтира безплатно турбодвигателите от серията Еcoboost във Великобритания, след като разследване на ВВС показа масови сериозни проблеми с тях, включително и самозапалвания. В ЮАР собственик на Ford Kuga с такъв мотор загина, след като колата му се запали и заключи.

Масови самозапалвавия на Ecoboost двигатели на Ford
Изгорял Ford Kuga с 1.6 EcoBoost в Южна Африка

Серията Ecoboost бе въведена в края на миналото десетилетие, като първите двигатели от нея бяха съвместна разработка на Ford, Mazda и германската FEV. Особено успешен се оказа трицилиндровият 1.0 Еcoboost, налаган от компанията в Европа с цел намаляване средните емисии на гамата. Този турбомотор в три поредни години печели наградата "Международен двигател на годината", а в шест поредни години бе отличен в същия конкурс в категория до 1 литър обем. За европейския пазар се произвежда в заводите в Кьолн, Германия, и Крайова, Румъния.

Масови самозапалвавия на Ecoboost двигатели на Ford
Еднолитровият EcoBoost на Ford се произвежда в Германия и Румъния

Репортаж на ВВС през септември обаче разкри за множество случаи на прегряване на този двигател във Великобритания. В един от описваните най-често сценарии пукнатини водят до спад в нивото на охладителната течност, двигателят прегрява и цилиндровите глави се разрушават. Заради множеството оплаквания британското поделение на Ford обяви доброволна сервизна акция тази пролет, при която автомобилите се оборудват с температурен датчик, предупреждаващ за прегряване. От компанията уверяват, че 96% от засегнатите автомобили вече са минали процедурата.

Отделна сервизна акция е открита за автомобили с по-големия 1.6-литров EcoBoost, при които имаше няколко случая на самозапалване в движение. Джордж Робъртс от град Брандън разказа пред ВВС, че неговата Fiesta ST се възпламенила в движение и изгоряла напълно само за 6 минути. Мнозина се питат защо тази сервизна акция идва чак сега, при положение, че заради подобни случаи на самозапалване аналогична акция бе обявена в САЩ още през 2012 година. В ЮАР акцията бе обявена през януари 2017 след 48 случая на самозапалване, при един от които загина 33-годишният Решал Джими.

Масови самозапалвавия на Ecoboost двигатели на Ford
Масови самозапалвавия на Ecoboost двигатели на Ford
Автомобилът на Джордж Робъртс изгорял напълно за 6 минути. Снимките са на собственика, предоставени на ВВС

Потенциално застрашени са пет модела с 1.6 двигател, произвеждани от 2010 до 2015 година - Fiesta ST, Focus, C-Max, Kuga и Transit Connect.

Първоначално от британския Ford предлагали да покрият част от цената на ремонта, но след репортажа по ВВС преразгледаха политиката си. "Ford вече направи значителни отстъпки в цената на ремонтите за еднолитровия двигател, но продължаващите дискусии с клиенти показват, че са необходими още усилия", се казва в изявление на компанията. "Затова във всички последващи случаи, преценени като прегряване на 1-литровия мотор, ще покрием 100% от цената на ремонта при всеки дилър". Освен това компанията ще преразгледа предишните случаи и ще възмезди онези клиенти, които са платили ремонта сами.

Луиз О'Риърдън, собственичка на засегнат от проблема Ford с 1-литров мотор, направила група във Facebook, която вече има над 3000 членове. От тях при 1200 двигателят е отказал поради прегряване, като хиляда от случаите са през тази година. Групата се разраства средно със сто нови члена месечно.

Automedia.bg отправи запитване до "Мото Пфое", официалния вносител на Ford, дали и в България са отчитани проблеми с двигателите от EcoBoost серията. Според получения отговор, няма нито един такъв регистриран случай, но представителят на марката е обявил сервизни акции и за двата проблемни мотора - още през 2015 за еднолитровия и в началото на тази година - за 1.6. От "Мото Пфое" цитират информация от Ford Europe, според която проблемите се отнасят единствено за британския пазар.  
 

Реклама  


Купи Ford

 • Ford Focus 1.6 i 16V LPG

  4000 лв.

  дата на произв. - октомври , 2001 г., пробег - 144000, С.к - Автоматична, цвят - Тъмно син мет.

 • Ford Fiesta 1.6 TDCI

  4000 лв.

  дата на произв. - август , 2007 г., пробег - 171000, С.к - Ръчна, цвят - Сив

 • Ford Focus 1.6 TDCI

  11 лв.

  дата на произв. - септември , 2005 г., пробег - 156000, С.к - Ръчна, цвят - Сив

 • Ford Focus 1.8 TD

  11 лв.

  дата на произв. - октомври , 1998 г., пробег - 185000, С.к - Ръчна

 • Ford Focus 1.4 i PLG

  11 лв.

  дата на произв. - октомври , 2000 г., пробег - 185000, С.к - Ръчна, цвят - Сив

 • Ford Fiesta 1.2-EURO4-113900 к.м.

  4590 лв.

  дата на произв. - септември , 2008 г., пробег - 113900, С.к - Ръчна, цвят - Керемиден

Виж всички обяви

Коментари ( 26 )

Напиши коментар Влез

от: до Някой ( преди 1 месец )

Напълно си прав, братче, тия подляри BBC не спят и само мислят как да прецакат бизнеса на Мото Пфое
Отговори
 
+3
 

Положителни: 3  Отрицателни: 0

от: някой ( преди 1 месец )

Толкова години се движат в България но не съм чул да се палят. Излезе новият модел на Фокус и се почна оплюването.
Отговори
 
 -2
 

Положителни: 0  Отрицателни: 2

от: Анонимен ( преди 1 месец )

М, да. "Двигател световен шампион" за 9 лева на ден!
Отговори
 
+2
 

Положителни: 2  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 1 месец )

"Двигател на годината" е награда, която е дава за технологични разработки, а не за издръжливост. Тук проблемът не е, че двигателят екобууст е лошо измислен, а че компонентите на Форд са калпави - става дума за преливника на охладителната течносст, маркучи и гарниттури. Това журито, оценяващо нови двигатели, няма как да го знае. Никой не е чувал за проблеми с другите трицилиндрови мотори на пазара
Отговори
 
+3
 

Положителни: 4  Отрицателни: 1

от: Анонимен ( преди 1 месец )

До "Факта" а бе палячо никой не ти говори за морално остаряли двигатели, а за сравнително нови разработки на двигатели, който са се доказали в продължение на стотици хиляди километри без да се превърнат във факла.
Отговори
 
 -2
 

Положителни: 0  Отрицателни: 2

от: Renault Sport ( преди 2 месеца )

От много време казвам,че Форд и Опел да не се купува!Това са еврейски марки!Повече няма какво да се каже!
Отговори
 
  0
 

Положителни: 3  Отрицателни: 3

от: Анонимен ( преди 2 месеца )

Дайте го на жур-налята да го изберат още 10 пъти за двигател на годината и може да се оправи.
Помня как едно време бяха избрари 2,5 тдс на бмв за двигател на годината, а после се оказа един от най-скапаните двигатели маслояди. А на алуди душегуба и него го бяха направили и той се оказа пълна скръб. После още колко от ВАГ двигатели иги избираха все шит, Късаха ангренажи, горяха масла и какво ли не. Ами на бмв 2.0 дето му прескачаше веригата и трошеше клапани. И колко още има такива...
Отговори
 
+4
 

Положителни: 4  Отрицателни: 0

от: Факт! ( преди 2 месеца )

Ето го българският "капацитет" писал под номер 1 толкова глупави разсъждения рядко среща човек.По неговата логика трябва да караме "доказаната" немска техника разбирай калибра 95-та!Смех пълен *** избушената държава.
Отговори
 
 -2
 

Положителни: 3  Отрицателни: 5

от: Viva Ford! ( преди 2 месеца )

Нали точно това беше двигател на годината!Егати маркетинг измислиците.
Отговори
 
+4
 

Положителни: 6  Отрицателни: 2

от: Анонимен ( преди 2 месеца )

Защото не е съвместна разработка. 100% двигател на Форд, което си проличава отвсякъде.
Отговори
 
+4
 

Положителни: 5  Отрицателни: 1

от: GT ( преди 2 месеца )

След като е съвместна разработка, Мазда защо не го сложиха в своите коли ами правят двулитрови двигатели ?
Отговори
 
+13
 

Положителни: 13  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 2 месеца )

Проблем с Дайхатсуто да си имал бе паляк?
Всъщност никакво Дайхатсу не си имал ВАГонетке. Ако беше имал, никога нямаше да си вземеш немски ке.неф.
Японеца явно и малки турбинирани мотори може да прави без да са проблемни, както немските недоразумения.
Смешник!
Отговори
 
 -1
 

Положителни: 7  Отрицателни: 8

от: trb ( преди 2 месеца )

"Сега започнахте ли да стопляте..." колоездачо, явно Daihatsu Charade GTti, което имах, като малък е било немско а? Палячо...
Отговори
 
 -4
 

Положителни: 7  Отрицателни: 11

от: Анонимен ( преди 2 месеца )

Покажи Коментара
Японците да си гледат блокиращите спирачки на тойота и гърмящите въздушни възглавници на Таката, че тука става дума за 40 000 коли, а там - общо за към 11 милиона :D
Отговори
 
 -11
 

Положителни: 11  Отрицателни: 22

от: Анонимен ( преди 2 месеца )

Сега започнахте ли да стопляте защо японците не правят такива анемични мотори на стероиди!! Започнахте ли да стопляте, че от атмосферката по-добро и надеждно няма. Вярно, че като го настъпиш няма да те ритне, но пък имаш едно много приятно линейно ускорение и най-важното не се занимаваш с глупости, турбини и проблеми от всякакво естество. Още повече, че тези миксери отделят ФПЧ, както дизелите и скоро може и тях да почнат да ги забраняват.
Отговори
 
+17
 

Положителни: 27  Отрицателни: 10

от: Анонимен ( преди 2 месеца )

От години говоря за тези пилнатите моторетки, ама някои фенчета с пяна на уста от злоба убеждават как били здрави, надеждни, икономични и много готини. Колко години го избираха този мотор на годината? Голямата работа нали. И за това говорех, че няма как някакви невежи журналистчета да ти разбират от техника и да избират нещо такова. Ама парите си вървят, рекламата голяма и много народ се набълбука с мотора на годината. Еми карайте си го, ако запали, а ако запали може и да изгорите. Трагедия!
Отговори
 
+17
 

Положителни: 20  Отрицателни: 3

от: Анонимен ( преди 2 месеца )

Същите, като ВАГ!
Правят простотии, после се ослушват и ако мине номера , мине, а ако не мине се съгласяват на сервизна акция, обаче НЕ безплатна! Ако обаче мноооого се разсмърди, чаааак тогава евентуално се съгласяват да е проведат безсплатно. И сега какво еим е на сервизната акция.Едно голямо нищо. Щели да слагат датчик за температурата. Е и?мотора,като е за Б0клука датчика ще оправи нещата нали. Печелят време само и само да не се набутат още.Ще се оправдават,че шофера не е видял температурата
Отговори
 
+14
 

Положителни: 18  Отрицателни: 4

от: Анонимен ( преди 2 месеца )

Ами аз си карам редовия шестак, който e сравнително нов, не е най - нова революционна разработка и съм си доволен. А да Ви кажа сега е ред на китайските таблети нахакани в колите, да почнат да се развалят и тогава, ще гадаеш по звездите какво се случва с колата :-)
Отговори
 
+16
 

Положителни: 16  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 2 месеца )

товa не е вярно как така форд ще се самозапалва двигател на годината двигател на десетилетието двигател на хилядолетието ей това интернет и мобилните телефони заплаха за всички производители да видим след тази измислена новина как ще тръгнат продажбите на мотопхуйе
Отговори
 
+15
 

Положителни: 17  Отрицателни: 2

от: Анонимен ( преди 2 месеца )

Абе форд имат най-технологичния завод в Германия, наскоро спечели една сурия награди. Ако това дето го пишете е вярно, смятайте другите германци на какво ниво са.
Иначе за мен ФОРД е добра и солидна марка, която в Англия е много популярна и не случаино там са най-внимателни.
Едно мондео е в пъти по-добро от пасат, шкода и т.н. Даже бих го карал, но с 2.0 турбо двигателя.
Отговори
 
 -2
 

Положителни: 13  Отрицателни: 15

от: Анонимен ( преди 2 месеца )

Как се казва модел на Форд който случайно пали през зимата - Фокус.
Какво означава ФОРД за тези дето знаят английски:
FORD
Found On the Road Dead
Fix Or Repair Daily
Отговори
 
+12
 

Положителни: 18  Отрицателни: 6

от: Анонимен ( преди 2 месеца )

Че и датчик за Т. нямали. Технолпгии.
Отговори
 
+23
 

Положителни: 23  Отрицателни: 0

от: До долния ( преди 2 месеца )

Сега се почнаха да се палят, щото като от миксерче изкараш над сто коня, ресурса на моторът си отива бързо и предполагам се износват и компонентите на охладителната системата и ето го резултата.
Отговори
 
+24
 

Положителни: 26  Отрицателни: 2

от: Анонимен ( преди 2 месеца )

Едва ли има изненадани. От третокласна матка какво да очакваш!?
Отговори
 
+8
 

Положителни: 15  Отрицателни: 7

от: Анонимен ( преди 2 месеца )

Покажи Коментара
карай си с двигатели от 1960 за по сигурно...

Интересно защо сега почнаха да се палят?! Тези двигатели ги има от 10 години.
Влошено качество?
Отговори
 
 -15
 

Положителни: 5  Отрицателни: 20

от: Анонимен ( преди 2 месеца )

Ето за това не се купува, кола нова разработка с много награди от журналята, при положение, че въпросните нови технологии не са се доказали във времето. А да попитам в БГ кенефа сервизни акции кога?
Отговори
 
+29
 

Положителни: 34  Отрицателни: 5


Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising