IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

МВР получи джипове Great Wall за 14 милиона лева

290 високопроходими Н6, сглобени в Баховица, ще охраняват границите

МВР получи джипове Great Wall за 14 милиона лева

Новите 290 високопроходими автомобила Great Wall H6 за нуждите на Гранична полиция бяха предадени с официална церемония на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Присъстваха също премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров и финансовият министър Владислав Горанов.

МВР получи джипове Great Wall по 44 000 лева парчето
Снимка: Българска автомобилна индустрия

Автомобилите, на обща стойност 13.9 милиона лева с включен ДДС, са доставени от "Българска автомобилна индустрия", наследника на обявилата фалит "Литекс Моторс". Става дума за модела H6 с двулитров турбодизелов мотор (143 конски сили), задвижване на четирите колела и допълнително оборудване, което включва защитни кори за двигателя и скоростната кутия, решетки на фаровете, таблет Lenovo, радиотерминал с GPS, мобилен принтер и система за автоматично разпознаване на регистрационни номера.

Цената за един автомобил е 44 159 лева с ДДС, и допълнително по 3 840 лева за гаранционна поддръжка. За сравнение в официалната ценова листа на Great Wall дизеловият H6 започва от 39 990 лева за най-ниското ниво на оборудване и достига 45 490 за най-високото. Максималната скорост на Н6 е 180 км/ч, а ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 11.4 секунди (тв тест на модела можете да видите тук).

МВР получи джипове Great Wall по 44 000 лева парчето

Обществената поръчка бе обявена в началото на миналата година и е финансирана от фонда "Вътрешна сигурност" на Европейския съюз. В първочаналното обявление на МВР за покупка на автомобилите бяха отделени 28.3 млн. лева, или по 98 000 лева на автомобил. "Българска автомобилна индустрия" е спечелила конкурса с ниската си цена и с факта, че автомобилите ще бъдат сглобени в България. От компанията потвърдиха, че всички машини са сглобени в завода в Баховица.

В първоначалния договор срокът за доставка бе септември 2017 година, но той на няколко пъти бе отлаган заради многобройните обжалвания по тръжната процедура. Кандидати по поръчката бяха дилъри на марките Ford, Skoda, Nissan, Kia и Toyota.




 

Тагове: great wall suv great wall h6
0 от 500
  • #6
    26 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    еий всички ревнАха.. пълним гушата.. ако бяха избрали шкода, всички щяха да ореват що не подкрепяме българското производство.. тва на българина да му угодиш и мисията невъзможна.Какво им е на грейт уолите - на границата никой няма да се надбягва с никой - просто с тях трябва да патрулират и да прибират бежанци и трафиканти ако могат. Кви състезания кви пет леа.
  • #5
    15 rate up comment 18 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    За да не "напълним гушата на Гришата" дай да вземем Дачии! Хубава шопска логика.
  • #4
    40 rate up comment 6 rate down comment
    GT ( преди 5 години )
    Смятам и идват някъде 48 000лв. за бройка !Това ми се струва много за това дърво Great Wall? По един Duster да им бяха взели, пак щеше същата работа да свърши и то на половин цена! *** нали на Гришата тряя да напълним гушата...
  • #3
    23 rate up comment 8 rate down comment
    gabron ( преди 5 години )
    хубави са ама след 2 години ще са окапали 1/4 а повечето няма да вдигат и 150... комфортна ладад нива
  • #2
    26 rate up comment 10 rate down comment
    Ра$$$ово Ломско ( преди 5 години )
    Ее, друго си е,... и с тия Жипки няма да ги хващат,но поне ще ги разсмиват!!
  • #1
    24 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Всеки *** трафикант на сирийци с 30-годишен ван ще го надбяга това с лекота. Ако то върви въобще де :D