IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

МВР получи джипове Great Wall за 14 милиона лева

290 високопроходими Н6, сглобени в Баховица, ще охраняват границите

МВР получи джипове Great Wall за 14 милиона лева

Новите 290 високопроходими автомобила Great Wall H6 за нуждите на Гранична полиция бяха предадени с официална церемония на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Присъстваха също премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров и финансовият министър Владислав Горанов.

МВР получи джипове Great Wall по 44 000 лева парчето
Снимка: Българска автомобилна индустрия

Автомобилите, на обща стойност 13.9 милиона лева с включен ДДС, са доставени от "Българска автомобилна индустрия", наследника на обявилата фалит "Литекс Моторс". Става дума за модела H6 с двулитров турбодизелов мотор (143 конски сили), задвижване на четирите колела и допълнително оборудване, което включва защитни кори за двигателя и скоростната кутия, решетки на фаровете, таблет Lenovo, радиотерминал с GPS, мобилен принтер и система за автоматично разпознаване на регистрационни номера.

Цената за един автомобил е 44 159 лева с ДДС, и допълнително по 3 840 лева за гаранционна поддръжка. За сравнение в официалната ценова листа на Great Wall дизеловият H6 започва от 39 990 лева за най-ниското ниво на оборудване и достига 45 490 за най-високото. Максималната скорост на Н6 е 180 км/ч, а ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 11.4 секунди (тв тест на модела можете да видите тук).

МВР получи джипове Great Wall по 44 000 лева парчето

Обществената поръчка бе обявена в началото на миналата година и е финансирана от фонда "Вътрешна сигурност" на Европейския съюз. В първочаналното обявление на МВР за покупка на автомобилите бяха отделени 28.3 млн. лева, или по 98 000 лева на автомобил. "Българска автомобилна индустрия" е спечелила конкурса с ниската си цена и с факта, че автомобилите ще бъдат сглобени в България. От компанията потвърдиха, че всички машини са сглобени в завода в Баховица.

В първоначалния договор срокът за доставка бе септември 2017 година, но той на няколко пъти бе отлаган заради многобройните обжалвания по тръжната процедура. Кандидати по поръчката бяха дилъри на марките Ford, Skoda, Nissan, Kia и Toyota.




 

Тагове: great wall suv great wall h6
0 от 500
  • #16
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Курти ( преди 5 години )
    Поредната схема на Боко Тиквата.Преведоха 14млн на Ганчев, а той им връща 8млн за емблемата на ЦСКА.Ловеч се окичи с емблема на фалиралия ЦСКА.Борисов си осигури спокойствие като кротна червените фенове.Ганчев се премести на Армията за без пари.МВР ще кара трошляци.Европа плати сметката.Чиста работа. Пито Е..но Платено
  • #15
    5 rate up comment 1 rate down comment
    серена ( преди 5 години )
    300 по 10 000 лева ами то хубава цифра,брей!
  • #14
    8 rate up comment 1 rate down comment
    ЕВО ( преди 5 години )
    на тази цена за 300 парчета от това дърво някой е хапнал от 10-12 хиляди лева комисионна.да се задави дано.
  • #13
    13 rate up comment 1 rate down comment
    kan4o ( преди 5 години )
    Изградихме златна граница с Турция,купихмеблизо 300 златни високопроходими коли.Държавабез армия няма нужда от граници.Разположени през 300 метра един от друг,като охрана на турската граница биха изградили великата българска стена.Смешна държава с управляващи клоуни.
  • #12
    15 rate up comment 0 rate down comment
    mirko ( преди 5 години )
    В завода в Баховица не са произвеждани коли. Поне не и в последните 2-3 години. Освободиха работниците на линията и производството спря. Та тези или са произведини преди 2-3 години или просто са поръчани сглобени от Китай и тук просто са ги доокомплектовали по спецификацията на поръчката ( което не ги прави сглобени в България). Преди ги сглобявахме, не и сега.
  • #11
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Поправка към предишния коментар - 20 000 км
  • #10
    8 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Всички коментари са направени от хора, които дори не са виждали тези автомобили! От 9 месеца имам такъв бензинов 1.5 Т, вече е над 200000 км. и през това лято съм кръстосал няколко пъти Европа по различни причини. Изключително приличен автомобил, широк, комфортен, удобен за експлоатация. Истината е че не е за някой, който възнамерява да участва в ралита, но е достаъчно надежден при нормална експлоатация. И понеже съм тествал много пъти и дизеловия вариант това е един много икономичен автомобил.
  • #9
    20 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Хайде да са ни честити! Сега всички ще им плащаме дружно с данъци поддръжката на тези отпадъци. Не можаха ли да си вземат дъстърчета- хем по-здрави, хем по-проходими, хем по-евтини?
  • #8
    15 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Поредните безобразно похарчени пари от мутратата. H6 е много близо до лека кола, H5 е повече джип. Но и двата ще се разхлопат дори по по БГ "магистралите" какво остава за патрулиране по пресечен терен! Трябваше да се купят Wrangler-и, които са много по-добра инвестиция. Тези китайчета след няколко години ще са пред разпад и ще трябват пари за нови коли!
  • #7
    14 rate up comment 6 rate down comment
    GT ( преди 5 години )
    Отговарям и на двамата:Вместо 14млн., щяхме да изхарчим 7млн. - на това ли му казваш шопска логика ?Именно, че никой няма да се надбягва с никой и няма смисъл да се дават 48хил.лв за каквато и да е джипка, било то Шкода или Great Wall. Съгласен съм, че е правилно да изхарчим парите първо за нещо Българско, но нямаме какво да предложим...Това вече е съвсем друга тема.