IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche загуби рекорда си на "Спа"

Фетел и Ferrari подобриха времето на Джани и 919 Hybrid Evo

Porsche загуби рекорда си на

Квалификацията за Гран при на Белгия във Формула 1 в събота лиши Porsche от рекорда на белгийската писта „Спа”, постигнат от прототипа 919 Hybrid Evo през април. Тогава Нийл Джани постигна 1.41,770 минути и подобри с почти една секунда най-доброто време, постигнато от Люис Хамилтън с Mercedes в квалификацията на „Спа” през 2017 година.

Porsche загуби рекорда си на

Но техническото развитие на автомобилите от Формула 1 за сезон 2018 и в хода на тази кампания с лекота им върнаха предимството пред прототипа на Porsche, „освободен” от ограниченията на техническия правилник на клас LMP1 в световния шампионат за издръжливост (WEC).

В събота Себастиан Фетел с Ferrari постигна във втората част на квалификацията 1.41,501 минута, а освен него времето на Джани подобриха и другият пилот на Скудерията Кими Райконен и Люис Хамилтън, като и тримата се събраха в една десета от секундата. За края на втората част на сесията и началото на третата заваля дъжд и нямаше как това време да бъде подобрено, но пилотите и инжерените бяха категорични, че на суха писта е можело да са още по-бързи от постигнатото във втората част на квалификацията.

Porsche се оттегли от WEC и Льо Ман в края на 2017 и преди да изпрати 919 Hybrid в музея, пробва атака на няколко рекорда с подобрената Evo версия на хибридния болид. Най-големия успех на тази кампания е подобряването на рекорда на Щефан Белоф на Северната дъга на „Нюрбургринг”, който е от 1983 година.

Но Белоф, както и Хамилтън и Фетел през 2017 и 2018 постигнаха рекордите си в квалификационните сесии, а Porsche използва пистата за специална рекорда сесия. На Северната дъга през юни Тимо Бернхард подобри времето на Белоф с почти 1 минута.

Тагове: porsche 919 hybrid evo
0 от 500
  • #11
    3 rate up comment 1 rate down comment
    lowrage ( преди 5 години )
    Времената щяха и да са по добри ,но условията на пистата не бяха перфектни както при поршето когато е въртяло обиколко(може и 500 обиколки да са въртяли)Да не забравяме че Тойотата щеше да бие порше на 24 часа но се повреди в последния час.Явно много хора само новини четат ,но не гледат състезанията>Тойота не веднъж е давала по-добри времена от порше на 24 часа.Това са факти и всеки може да си ги провери
  • #10
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    И за каква 1 кола говорите ето ви данните за втората част на квалификацията:Фетел (Ферари) - 1:41.501Райконен (Ферари) - 1:41.533Хамилтън (Мерцедес) - 1:41.553Цели 3-*** още в Q2 бият рекорда на Порше.
  • #9
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Оф а ако същия 6 литров мотор 12 цилиндъра го сложиш на шаси от Ф1 което тежи 600 кг с пилота какво ще стане м? От 1,6 литров двигател вадят 1000+ коня при това с ограничени обороти и постпващо гориво за единица време. Ако махнат и тия ограничения какво става? Ф1 е върхът на моторния спорт и във WEC карат много пенсионирани пилоти от Ф1 но във Ф1 няма нито един пилот от WEC. И има причина да е така.
  • #8
    4 rate up comment 0 rate down comment
    M ( преди 5 години )
    Нийл ЯНИ НЕ ДЖАНИ!!!!
  • #7
    8 rate up comment 5 rate down comment
    lowrage ( преди 5 години )
    1.6 литра са ,но си прав.ВАГените пак се о//аха и пак са силни само на думи и рисунки.Не веднъж Тойотата давеше по-добри времена на 24 часа.Сигурен съм ,че ако искат ще бият поршето
  • #6
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Двг на Ф1 е 1,5 литра,, ограничен от правилата както в обороти така и в консумация на гориво и пак е над 1000 кс. Ако не бяха тия ограничения не ми се мисли
  • #5
    23 rate up comment 2 rate down comment
    112 ( преди 5 години )
    Някой скоро спореше че това не било възможно. Еми ето го черно на бяло...
  • #4
    25 rate up comment 5 rate down comment
    Рамбо ( преди 5 години )
    Fоrmula 1 била изостанала технически, а? Хахах 3 напълно легални и силно ограничени болида от формула 1 подобриха рекорда на неограниченото откъм регулации порше още в Q2, където са с около 3-5 стотни по-бавни от максималното си представяне.
  • #3
    24 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Болид от Ф1 винаги ще е по-бърз защото във всяка една област е по-добър от другите. Съотношение тегло/конски сили, ускорение и най вече спиране. Няма други коли които да спират толкова бързо. Това означава че точката на спиране преди завой е много по късно от другите коли. А този резултат е във 2-та част на квалификацията когато най-бързите завъртат времена колкото да се класират за 3-та част когато 10-те най-бързи правят наистина най-бързите обиколки но заради дъжда времената не се подобриха
  • #2
    7 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ми къде го Троше....