IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Продава се състезателен Mercedes на Лауда от 1984 г. (ВИДЕО)

Ники кара с този 190 в Състезанието на шампионите на Нюрбургринг

Продава се състезателен Mercedes на Лауда от 1984 г. (ВИДЕО)

Германски дилър на ексклузивни автомобили продава изключително интересна състезателна кола – Mercedes 190 E 2.3-16, карана от трикратния световен шампион във Формула 1 Ники Лауда един уикенд.

Продава се състезателен Mercedes на Лауда от 1984 година (ВИДЕО)

Става въпрос за колата, с която Ники е участвал в Състезанието на шампионите през пролетта на 1984, организирано за откриването на основно ремонтираната писта „Нюрбургринг”, като събитието спомага и за лансирането на новия тогава модел на марката. Предполага се, че цената на автомобила може да достигне 230 000 евро, тъй като става въпрос за кола от изключително скромна серия.

Колата е оборудвана с ролбар в купето, спортно окачване, състезателни спирачки и анатомични седалки. Добавен е и по-голям резервоар, диференциал с повишено триене и дори система, контролираща работата на окачването, която го доближава до действията на активното окачване.

Продава се състезателен Mercedes на Лауда от 1984 година (ВИДЕО)

Двигателят е 2,3-литров с 185 конски сили и 235 Nm въртящ момент. Максималната скорост на този 190 Е е 230 км/ч, а ускорението му от 0 до 100 км/ч е 7,3 секунди.

А този автомобил е толкова специален, защото е каран от Лауда, който тогава е една от големите звезди във Формула 1, след като се е завърнал в спорта, убеден от Рон Денис да оглави атаката на възродения тим McLaren.

В Състезанието на шампионите на „Нюрбургринг” Mercedes кани всички живи шампиони във Формула 1 плюс изгряващи звезди като Ален Прост и Айртон Сена.

Продава се състезателен Mercedes на Лауда от 1984 година (ВИДЕО)

Сред тези, които отказват поканата са Марио Андрети и Емерсон Фитипалди, които са ангажирани в „500-те мили на Индианаполис”, но в стартовия списък попадат 20 много впечатляващи имена: Карлос Ройтеман, Кеке Розберг, Джон Уотсън, Дени Хълм, Джоди Шектър, Джак Брабъм, Клаус Лудвиг, Джеймс Хънт, Джон Съртийс, Фил Хил, Манфред Шурти, Стърлинг Мос, Жак Лафит, Елио де Анжелис, Алън Джоунс и др.

Прост стартира от полпозишън, до него на първа редица е Сена, като бразилецът избутва Ален извън пистата малко след началото, което води до удар с Де Анжелис и французинът потъва.

За съжаление, този инцидент не е останал в тв архивите, защото докато телевизията излъчва крайно дългата реч на президента на провинция Райнланд Бернхард Фогел, състезанието стартира и Сена успява да се откъсне напред.

По-късно много от пилотите обясняват, че не са взели насериозно тази надпревара, всъщност, само Сена е смятал, че тя е важна. Лауда финишира втори с колата, която сега се продава, а трети остава бившият му съотборник във Ferrari Карлос Ройтеман.
 

1984 Mercedes Cup Nurburgring from Smam Frog on Vimeo.

Тагове: mercedes 190e
0 от 500