IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Скандалът с опитите с хора и маймуни взе първата жертва във Volkswagen

Един от шефовете на германския концерн бе отстранен от длъжността си

Скандалът с опитите с хора и маймуни взе първата жертва във Volkswagen

Германският автомобилен концерн Volkswagen отстрани от работа един от своите топ-мениджъри, който е отговорен за решението да се правят експерименти с хора и маймуни с цел установяване на вредата от вредните емисии на двигателите.

Скандалът с опитите с хора и маймуни взе първата жертва във Volkswagen

До изясняване на скандала е отстранен отговорникът по връзките с обществеността и въпросите за развитие на концерна Томас Штег, който е поел цялата отговорност за случилото. В момента Volkswagen провежда вътрешно разследване, като резултатите от него ще бъдат обявени допълнително.

Отношение по случая взе и правителството на Германия, което категорично обяви, че „подобни опити не могат да бъдат оправдани по никакъв начин”. Скандалът избухна, след като два немски вестника - Süddeutsche Zeitung и Stuttgarter Zeitung съобщиха, че концерните Volkswagen, Daimler и BMW са финансирали изпитания с хора. Те са се съгласили да бъдат подложени на въздействие на вътлероден диоксид, който е част от вредните емисии, отделяни от двигателите.

Няколко дни по-рано американският вестник The New York Times разкри, че подобни тестове са били правени и с маймуни в специална лаборатория. Изпитанията са били поръчани от Европейското изследователско дружество за защита на околната среда и здравето в транспортния сектор (EUGT) на изследователския център LLRI в Ню Мексико и са били проведени през 2015 г.

Животните е трябвало да вдишват в продължение на 4 часа изгорелите газове от VW Beetle, след което кръвта им е била изследвана. При втория тест те са били подлагани на въздейстие на емисиите, отделяни от Ford F-150.

Решението да се тестват маймуни е на трите немски концерна. От EUGT са поискали изпитания и с хора, но ръководството на американския изследователски център е отказало, тъй като вредните емисии от автомобилите официално са признати от Световната здравна организация за причинител на раковия заболяване.

По тази причина и опитите с хора се извъшват в Германия, където това е нямало как да остане незабелязано, тъй като в отчетите се отбелязват имената на мениджърите, които са участвали и одобрили програмата. Засега обаче единствено във Volkswagen признават за случилото се, докато от Daimler и BMW отричат участие.

Снимка: Motor

Тагове: volkswagen
0 от 500
  • #2
    12 rate up comment 31 rate down comment
    Хихихи ( преди 6 години )
    Бонуси получил ли е, като онзи *** с рулетката?
  • #1
    38 rate up comment 19 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    дрън дрън дрънВСИЧКИ го правят , като манипулирането на показанията на емисиитеВСИЧКИ !ама пак VW на топа !американците,като цяло са снай-0нискотехнологичното производство на автомобилитехните не покриват дори и евро 3 сертификатама нещо за тях да с е говори ?долна пропаганда на краварите !