IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ще има ли завод на Hyundai в България?

Корейският интерес към страната ни има десетилетна история - но не особено славна

Ще има ли завод на Hyundai в България?

Пожелавам си да дойда тук отново догодина, за първа копка на завода на Hyundai, каза премиерът на Република Корея Ли Нак-Йон. Съвместно с българския си колега Бойко Борисов той официално представи новата Българо-корейска търговска индустриална камара. Събитието бе в шоурума на Hyundai в София.

Ще има ли завод на Hyundai в България?
Премиерите Ли и Борисов. Снимка ОЛЕГ ПОПОВ

„Впечатленията ми са, че България е динамично развиваща се, много отворена икономика... Но има и много работа, която нашите бизнесмени трябва да свършат", заяви премиерът Ли. Бойко Борисов допълни, че всеки корейски инвеститор е добре дошъл в България, и че страната ни е привлекателно място за базирането на голям завод за електромобили, а развитият й IT сектор е допълнително предимство в това отношение.

Доколко реалистично е този завод да излезе от сферата на пожеланията и да се превърне в реалност?

Корейският гигант и побратимената компания Kia имат европейски развоен център във Франкфурт. Там е и централата на Kia на Стария континент, а тази на Hyundai е в съседния Рюселсхайм.

Освен това Hyundai има голям завод в Ношовице, Чехия, построен с инвестиция от над 1 милиард евро. Там се произвеждат предимно модели за европейския пазар като i30 и ix20. Годишният капацитет е над 300 000 автомобила.

Ще има ли завод на Hyundai в България?
Заводът на Hyundai в Ношовице, Чехия. Ако се вярва на злите езици, спокойно е можел да бъде и във Варна

Европейският завод на Kia е само на 90 км оттам, в словашкото градче Жилина. Доскоро то бе достатъчно да покрива нуждите на европейския пазар, но в последните няколко години продажбите на Kia в Европа се удвоиха и в момента компанията е принудена да внася някои от най-търсените си тук модели от Корея. Hyundai има и заводи в Русия, но те произвеждат автомобили за местния пазар и за съседните републики от бившия СССР.

Интересът на корейския гигант към България не е нов. Запознати разказват, че от Hyundai са планирали първият им европейски завод да е във Варна, върху парцела на някогашната фабрика на Rover. Говори се, че желанието на корейците охладняло след срещи с тогавашни членове на правителството и поискани деветцифрени плащания под масата.

Страни като Словакия и Унгария от години усърдно примамват автомобилни производители да строят заводи и превърнаха автосектора в основен двигател на икономическия си растеж. Средната заплата на работниците в автомобилния сектор в Чехия, която бе малко под 500 евро в началото на миналото десетилетие, сега надхвърля 1300 евро.
 

Повече за разговорите на Борисов и Ли може да прочетете в Investor.bg.


 

Тагове: hyundai kia
0 от 500
  • #18
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Хюндай има 3 завода в Русия.Произвеждат 9 модела,между които Соларис,Санта Фе,Соната,Елантра и Киа Рио.Произвеждат бусове и камиони.За разлика от нас в "корумпирана" Русия има доста заводи на чужди автомобилни фирми.Ама иначе ние сме в ЕС и голем го вадим.....на приказки.Справка-бат боко тиквата.
  • #17
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Спокойно, на мястото на калпавия завод на Ровер в момента варненски бизнесмен вдига 4 блока, а до тях има Лидл, Техно-нещо си и Практикер, ето това са истински инвеститори, а не някакви автомобили, молове трябват, а не заводи.
  • #16
    3 rate up comment 2 rate down comment
    ФАКТ! ( преди 6 години )
    Дай боже дет се вика!
  • #15
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    "9-цифрени суми под масата" - нашите политици наистина не си поплюват докато работят за благото на народа , не случайно всичко живо бяга от тук .
  • #14
    3 rate up comment 6 rate down comment
    Кирето ( преди 6 години )
    Ще има и ,че правят Хуйдай амнайсет!моделите ще са Тико1 и ТИКО 2!!браво за всичко дрОгарю борисов!!!
  • #13
    11 rate up comment 4 rate down comment
    Бе ше има, ама ... ( преди 6 години )
    на тиквено лято!
  • #12
    9 rate up comment 1 rate down comment
    до Алекс ( преди 6 години )
    Щом не могат, защо завода на Киа в Словакия е пълен с българи. И в Германия също не са малко бг-тата по заводите
  • #11
    12 rate up comment 1 rate down comment
    JDM_Mercedes ( преди 6 години )
    Дано стане, Хюндай са сериозен концерн, а и последните години се развиват доста добре. Имайки това впредвид, ще търсят нови производствени мощности. България предоставя добри условия за това... докато не се стигне до момента, когато трябва да се "кихат" пари на този и онзи, за да си свършат работата, за което пак взимат пари. :) П.П малка поправка Аутомедия, централата на Хюндай не е във Франкфурт, а в Офенбах, съседен на Франкфурт град, дели ги само Майн. Точно срещу Мерцедес.
  • #10
    26 rate up comment 3 rate down comment
    пена ( преди 6 години )
    Нито съдебната система, нито кадрите са ни на ниво за голями заводи
  • #9
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    да бе да питайте гришата той прави коли от много време :)хахахада се разберат с него да ги светне как става това