IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Крис Бeнгъл разкритикува съвременните дизайнери

Бившият главен художник на BMW смята, че колегите му са страхливци

Крис Бeнгъл разкритикува съвременните дизайнери

Бившият главен дизайнер на концерна BMW, който сред най-големите имена в бранша - Крис Бенгъл, подложи на сериозна критики повечето си колеги. Пред Autonews американецът бе категоричен, че в сферата на дизайна липсват нови идеи и всичко, което се прави, е банално.

Крис Бeнгъл разкритикува съвременните дизайнери

"Смятам, че има много талантливи дизайнери, но те не предлагат нищо ново. Всичко, което правят, вече съм го виждал по-рано. Някои компании си разбират от работата, така че могат да убедят всички, че са направили нещо ново и различно, но това всъщност не е така", категоричен е Бенгъл.

Според него, младите му колеги не познават историята. Те не знаят как се е появил и оформил автомобилният дизайн, защото гледат единствено това, с което те самите се занимават. Бенгъл определя някои от големите производителите като "консервативни" и "изплашени", имайки предвид, че ги е страх да търсят нови решения в дизайна.

Американецът допълва, че не се е отказал напълно от автомобилния дизайн. Бенгъл напусна BMW през 2009 г., а от 2012 г. си сътрудничи корпорацията Samsung. В същото време той ръководи собствената си дизайнерска фирма Chris Bangle Associates, която в момента работи усилено по проекта на автомобилна фирма, която иска да остане анонимна.

"Не мога да говоря за това, но ще ви кажа, че става дума за съществуваща компания, която определя развитието на бранша, а не произвежда автомобили. Хората там са отлични специалсти, но не са правили коли никога. Преди 2 години дойдоха при мен и ми казаха, че искат да направят малък автомобил. Аз им отговорих: "Защо не потърсите някой, който е на върха в бранша?" Там е Pininfarina - фирма, която с радост би заела с подобно нещо. Те обаче бяха категорични, че искат да работят с мен и нещата тръгнаха", каза още художникът.

Други подроности за проекта, в който участва работилият още в Opel и Fiat култов дизайнер, липсват. Бенгъл обеща, че съвсем скоро подробности ще бъдат обявени официално.

Снимка: BMW
 

0 от 500
  • #2
    10 rate up comment 13 rate down comment
    vel_co ( преди 6 години )
    Банални всъщност са самите призиви на Бенгъл за новости и повече смелост. Неговите БМВ-та бяха едни от най-глупавите в по-новата им история. След него дойдоха сегашните модели - най-добрия им дизайн досега, според мен. А дизайнерските новости в много браншове са вече почти невъзможни - да сте чували запомняща се модерна класическа музика или стилов смартфон, значително различен от айфон? Няма и да срещнете, оптимумът е вече създаден. Остава само шлифоване, като при 911, например. Така мисля аз.
  • #1
    19 rate up comment 18 rate down comment
    Анонимен ( преди 6 години )
    Лелеее какви неземни хубости сътвори тоя , добре че БМВ го изгониха иначе щях да се откажа от тая марка