Вход   Регистрация

Защо в Китай доубиват ударените пешеходци

Защо в Китай доубиват ударените пешеходци
 

Въпреки промяната в закона шокиращата практика продължава

Това е един от най-очевадните примери за fake news: разкази за китайски шофьори, които удрят дете на улицата и после хладнокръвно се връщат да го прегазят още два-три пъти, за да се уверят, че е мъртво. Само че изобщо не е fake news: заради особености на китайското законодателство подобни неща не само се случват, но и не са шокираща рядкост.

Защо в Китай доубиват ударените пешеходци

Причината е финансова: убийството по невнимание в Китай се наказва с глоба, обикновено от порядъка на 30 до 50 хиляди долара. Докато ако удариш пешеходец и го осакатиш, съдът ти налага да му плащаш доживотна издръжка - а това може да струва милиони. За по-заможните представители на китайския бизнес, или роднините на високопоставени партийни лица, изборът е лесен.

През април 2015 световните медии описаха детайлно подобен случай в град Фушан, провинция Гуандон. Млада жена с BMW прегазва 2-годишно момиченце. Ужасената баба на детето крещи "спри, удари дете". Жената зад волана се замисля за миг, после включва на задна и минава за втори път през детето, а после, за по-сигурно, и за трети път. После предлага на зашеметените роднини на жертвата пари, за да свидетелстват, че зад волана не е била тя, а съпругът й.

Защо в Китай доубиват ударените пешеходци

Някои шокиращи инциденти дори са запечатани на видео: примерно през 2008, когато шофьор на VW Passat удря старица и после я прегазва общо пет пъти, или през 2010 в Шиньи, когато водач на BMW X6 блъска 3-годишно момченце на излизане от паркинг, после го прегазва на преден ход, превключва отново на задна, излиза от колата и с ръка през прозореца управлява колата, за да мине точно през главата на детенцето. Пред съда обяснява, че е помислил детето за кашон или преобърнато кошче за боклук; за всеобщо изумление е осъден за непредумишлено убийство. А Жао Шяо Чен, който с Passat-а си прегазва пет пъти старица, се разминава с 3 години затвор и 70 000 долара глоба.

Защо в Китай доубиват ударените пешеходци

Има и изключения, разбира се. През 2010 в Шян шофьор удря велосипедистка, връща се да я прегази още няколко пъти и накрая за по-сигурно я наръгва с ножа си. Той вече е осъден за предумишлено убийство и екзекутиран.

Практиката не е нова: американският журналист Джофри Сант си спомня, че тя е съществувала в Тайван през 90-те години, докато е работел там като учител. В последните години и китайските, и тайванските власти промениха законите, за да я изкоренят. В Китай многократните удари вече се приемат за предумишлено убийство - но въпреки това случаите продължават. Много местни съдилища продължават да тълкуват закона по познатия начин. Дори наличието на видеозаписи и снимков материал понякога не ги убеждават. Затова и понякога тълпата взима нещата в свои ръце: през 2013 например шофьор на луксозен автомобил прегази 6-годишно дете на два пъти, само за да бъде пребит до смърт от разярените минувачи.

 

Реклама  


Купи кола

 • VW Golf 1.6 highline

  112 лв.

  дата на произв. - декември , 2002 г., пробег - 190588, С.к - Ръчна, цвят - Сив

 • Opel Signum

  4300 лв.

  дата на произв. - декември , 2004 г., пробег - 195000, С.к - Автоматична, цвят - Зелен

 • VW Golf 2000 TDI DSG

  11 лв.

  дата на произв. - юли , 2010 г., пробег - 189000, С.к - Автоматична, цвят - Черен

 • Peugeot 307 Face Lift

  5499 лв.

  дата на произв. - януари , 2006 г., пробег - 130600, С.к - Ръчна, цвят - Сив

 • Peugeot Partner 1.6 HDI

  4700 лв.

  дата на произв. - октомври , 2010 г., пробег - 153000, С.к - Ръчна, цвят - Светло сив

 • Toyota Yaris 1,0 на 105000

  5980 лв.

  дата на произв. - ноември , 2006 г., пробег - 105000, С.к - Ръчна, цвят - Син

Виж всички обяви

Коментари ( 15 )

Напиши коментар Влез

от: udjs ( преди 8 месеца )

Вярвам,че е истина,защото там човешкият живот не струва нищо,при близо 1,5 милиарда население!Освен това ще припомня за многото случаи на убити новородени,само защото са момичета.Ако сте гледали филма "Храна ООД " спомнете си жестокостите,които проявяват хора от разни народности спрямо животните,но мен особено ме ужаси един китаец,който одра жива една нещастна лисица и да и бяхте видели очите!Ако този народ стане господар на света,ще плачем даже за американците!
Отговори
 
+15
 

Положителни: 15  Отрицателни: 0

от: чагатаец ( преди 9 месеца )

А бе хора,що вярвате на простотии ?Или на вас каквато идиотщина да ви поднесат за Китай и Корея ви се вижда истина
Отговори
 
 -4
 

Положителни: 5  Отрицателни: 9

от: Християнин ( преди 9 месеца )

В общество, където няма христиански ценности, хората са диваци и човешкият живот не означава почни нищо...

"Вярата създава доброто устроение. Тя ражда страх Божий, страхът Божий научава на спазване на заповедите или на устроение на добър деятелен живот." - Св. Теодор Едески
Отговори
 
+8
 

Положителни: 16  Отрицателни: 8

от: ddds ( преди 9 месеца )

Тук е горе-долу същото. Тия с парите биха го правили, ние също сме 'евтини', дори сме по-евтини от китайците. Докато не се изкоренят парите нищо няма да се промени. Защото днес ако имаш пари, независимо как спечелени, можеш да си позволиш всичко, всякаква гавра. Закони? Моля? 'Хубавото' е донякъде. че и ония с парите са роби, даже много по-големи на въпросните пари.
Отговори
 
+16
 

Положителни: 20  Отрицателни: 4

от: Анонимен ( преди 11 месеца )

Оризарска им работа!!!
Отговори
 
 -1
 

Положителни: 3  Отрицателни: 4

от: Анонимен ( преди 11 месеца )

В НъРъБъ-то убиха дядо ми с брадва отзад по главата и тила, убиеца бе осъден на 3 години затвор, излежа година и половина и излезе. Причината бе, че сутринта дядо ми е ударил чашка ракия. Това става сутринта разбира се, не следобяд или вечер, когато човек може вече и да е пиян. Така бе в НРБ. Нищо различно от Китай. Това бе 1988-ма, не в толкова тъмните времена.
Отговори
 
+2
 

Положителни: 14  Отрицателни: 12

от: Анонимен ( преди 11 месеца )

Живот без стойност. Че то да доживотна издружка всеки втори пешеходец ще е камикадзе! Кат ноште шведи, дето подбутват децата и после изнудват за пари, много коментари имаше преди време!
Отговори
 
+16
 

Положителни: 17  Отрицателни: 1

от: Анонимен ( преди 11 месеца )

Идиотията и перверзията май идва оттам, че в Китай нямат застраховки за ПТП с наранен пешеходец, а виновния шофьор трябва до края на живота си да му изплаща издръжката, което може да стигне милиони долари. Някой да каже как е било в НъРъБъто и преди да има гражданска отговорност.
Отговори
 
 -4
 

Положителни: 4  Отрицателни: 8

от: Ганьо Баев ( преди 11 месеца )

Тц,тц,тц! Ей тия оризаре били хептен маскари!
Отговори
 
+13
 

Положителни: 15  Отрицателни: 2

от: Анонимен ( преди 11 месеца )

БМВтата попринцип си трепят хора.
Справка: тротоара Варна до катедралата. Това лято. :))
Тъй че, който си кара бмв си е празна глава. Закон!
Отговори
 
+15
 

Положителни: 28  Отрицателни: 13

от: Анонимен ( преди 11 месеца )

Е, не...
Отговори
 
+5
 

Положителни: 6  Отрицателни: 1

от: Анонимен ( преди 11 месеца )

Това е то другари комунизЪма
Отговори
 
+16
 

Положителни: 35  Отрицателни: 19

от: Темида ( преди 11 месеца )

Аматьори. Тук условно 2 години за убити 3ма на пешеходна пиян без книжка.
Гордея се колко сме напред.
Тук дилема да го довърша ли няма. Ние винаги успяваме от първия път...той Българина като блъска, блъска кат хората!
Отговори
 
+31
 

Положителни: 36  Отрицателни: 5

от: Анонимен ( преди 11 месеца )

"водач на BMW X6 блъска 3-годишно момченце","Млада жена с BMW прегазва 2-годишно момиченце" и колко и още невинни жертви на профаните с БМВ. Явно не е само в БГ! За да караш БМВ трябва да имаш жълта шофьорска книжка!
Отговори
 
+20
 

Положителни: 49  Отрицателни: 29

от: Анонимен ( преди 11 месеца )

когато човешкия живот струва стотинки, резулатате е това. Ако подобието на човек знае че го очаква глокшум в тила (и то в най-добрия случай), ще направи така ама някой друг път
Отговори
 
+37
 

Положителни: 42  Отрицателни: 5


Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising