IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Nissan продаде поделението си за батерии

Купувач в изненадващата сделка е китайски инвестиционен посредник

Nissan продаде поделението си за батерии

Японският гигант Nissan продава поделението си за батерии на китайския инвестиционен посредник GSR Capital, съобщава Bloomberg. Стойността на сделката засега не е обявена.

Nissan продаде поделението си за батерии
Комплект батерии за Nissan Leaf

Продадените активи включват всички производствени мощности и развойни центрове в областта на батериите - в САЩ (Смирна, щата Тенеси), Великобритания (Съндърланд) и Япония (Опама, Ацуги и Дзама), потвърдиха от Nissan.

Преди да продаде дъщерните си дружества, Nissan първо ще придобие пълния контрол върху тях, изкупувайки акциите на миноритарния акционер NEC. Eнергийната компания потвърди, че е склонна да ги продаде.

На пръв поглед сделката изглежда малко странна на фона на огромните амбиции на Nissan в областта на електромобилите. Nissan Leaf е най-продаваната кола с електрическо задвижване до момента, а компанията разчита следващото му поколение да се превърне в масов автомобил и реален конкурент на двигателите с вътрешно горене.

Nissan продаде поделението си за батерии
Nissan Leaf, най-продаваният електромобил в историята

За ръководството на компанията обаче има смисъл да прехвърли част от усилията (и риска) върху други играчи. Това ще позволи на компанията да се съсредоточи върху развойната дейност.

Китайската GSR пък вижда огромни перспективи в областта на батериите за електромобили и планира да премести част от производството им у дома, в град Хюбей.

 

Тагове: nissan leaf nec gsr capital
0 от 500