IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

9 милиарда долара липсващи пенсии бавят сделката за Opel

Спорът е кой да попълни недостига във фонда: продавачът GM или купувачът PSA

9 милиарда долара липсващи пенсии бавят сделката за Opel

Пенсионните схеми на Opel/Vauxhall са недофинансирани с цели 9 милиарда долара и това е главната пречка за придобиването на компанията от френската група PSA Peugeot-Citroen, коментира Bloomberg News.

9 милиарда долара липсващи пенсии бавят сделката за Opel
Кой ще изплаща пенсиите на работниците в Opel?

Липсващите средства, от които един ден трябва да се изплащат пенсиите на сега работещите в Opel, засягат най-вече Германия и Великобритания. Това е основният спор между купувача PSA и продавача General Motors - французите искат американците да покрият ако не цялата липса, то поне голямата й част. От GM обаче не са склонни да поемат цялата пенсионна тежест за бизнес, който вече ще е чужда собственост, и предпочитат тези разходи да се поделят.

Според запознати оригиналното предложение на PSA е да плати 2 милиарда евро в брой за Opel, като половината от тази сума е предвидена за покриване на задължения, най-вече пенсионни.

Това оставя лъвския пай за GM. Дори и така обаче сделката би имала смисъл за американския гигант, коментират анализатори. От 2009 година насам загубата от европейското поделение надхвърля 9 милиарда долара. Освен това продажбата би прехвърлила върху друг отговорността за неизбежното преструктуриране и съкращения, без които Opel не би могъл да излезе на печалба.

За PSA може би също си струва да направи известен компромис с цената. Придобиването на германската марка би отворило на французите пътя към пазари, където те не успяват да пробият за момента, а споделянето на платформи и технологии между двете компании би означавало годишни икономии от порядъка на 1 милиард евро.

 

Тагове: gm peugeot opel
0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Разбирачев ( преди 7 години )
    Ха-ха-ха!Хайде да видим сега как Меркел ще осъди американците за 9те милиарда откраднати пенсии на немските пенсионери.Ще пият една студена вода.Та нали Рамщайн е наблизо.Германия не е нищо повече от окупирана страна под външно управление.Ако не сте разбрали Опел се продава по схемата за 1 евро.Опитват се сега да набутат наивните франсета.Ако се поддадат на американския натиск ПСА ги чака скорошен тотален банкрут.Ето как американците правят пари всъщност.На гърба на останалите народи!
  • #4
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Все пак на края Opel ще бъде купен от Dacia. Румънците искат да пуснат бюджетна марка на тяхната.
  • #3
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Ако беше някой друг да са му разкатали фамилията, а тука Баба Меркел разрешила ГМ да си работят без да плащат пенсионни осигуровки и изведнъж французите и китайците да плащат сметките на вурстовете и краварите, е няма да стане да закриват или Меркел да си я национализира.
  • #2
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Тая огромна дуПка е дуПката на Изперкел явно, която иска някой да и е запълни.Всичко е лъжа и измама. Ге*ропа отива на кино с пенсионерите ис и нераждането на деца и вкарването на ***, които не работят, а точат системата. Нещата са наистина много зле. ХлОпел е най-малкият проблем. хАмериканците придобиват компанията с измама и искат с измама да е шитнат така, че да са пак на далавера. В кофти свят живеем...
  • #1
    20 rate up comment 0 rate down comment
    Русия ( преди 7 години )
    Кой е допуснал да има такава дупка?