IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Eто защо ванкеловият двигател е мъртъв

Видео показва как работи моторът без бутала - и защо в момента няма нито един такъв в производство

Ако сте фенове на автомобилите и искате да знаете подробности за това как работи всяка тяхна част, ако поне някога сте били омазани до лактите в масло, ако се възбуждате при споменаването на думата “холендер”, този текст е за вас: как работи ванкеловият двигател.


Eто защо ванкеловият двигател е мъртъв (ВИДЕО)


Ванкеловият двигател не е обикновен двигател. Той е известен още като роторен, защото няма бутала, биели и колянов вал. Той издава страшно як звук и развива страшно високи обороти, което кара хората да полудяват по него. С три думи: тотален култ е. Защо обаче компаниите упорито отказват да го произвеждат в наши дни? На практика ванкеловият двигател вече не фигурира в света на новите автомобили, тъй като стана жертва на екологичните стандарти. А каква история имаха компании като Mazda с него…

Много от вас вероятно отдавна вече знаят как работи добрият стар ванкел, но това фантастично YouTube видео ни запознава не само с конструкцията на мотора и принципа му на работа, но и с фактите, които го правят неефективен и нерентабилен за компаниите.

Ванкеловият двигател има нестандартно оформена горивна камера, което води до неефективно изгаряне на горивната смес и изхвърлянето й през изпускателните портове. Заради ексцентричната форма на единствения хоризонтален цилиндър, изолирането на отделните камери също е доста трудна задача. Още повече, че маслото се инжектира директно в горивната камера, което допълнително влошава разхода на гориво.

Колко зле е положението? Engineering Explained обясняват във видеото си, че Volkswagen Golf GTI със сходни показатели с ванкеловата RX-8 е с цели 55.5% по-икономичен. Разбира се, тук трябва да имаме предвид, че Golf е с предно предаване (по-малко движещи се части и по-малко триене) и е автомобил, концентриран в ефективността, докато Mazda RX-8 е кола за заклети ентусиасти, които не би трябвало да се интересуват толкова от разхода на гориво.

Регулаторните органи по цял свят затягат постоянно изискванията, на които новите автомобили трябва да отговарят, с оглед на по-голямата грижа за околната среда и джоба на собствениците, което обяснява по перфектен начин защо роторният двигател е мъртъв. Не всичко обаче е загубено. Mazda на няколко пъти потвърди, че ще разработи ново поколение ванкелов двигател, който ще се казва SkyActiv-R. Дали обаче бързите промени на политическата обстановка ще позволят това да се случи, и дали ще дочакаме някоя бъдеща RX-9? На тези въпроси нямаме отговор.
  
  

0 от 500
  • #20
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Стар дядо ( преди 3 години )
    Имах приятел който имаше,NSU princ с ванкелов двигател. Тогава 1970 година нямах понятие от двигатели но ми правеше впечатление с многото обороти. Нямаше други коли с такъв звук! После се позаинтересувах за този двигател и бях впечатлен от системата на работа. Идеята за такъв тип двигател е уникална!
  • #19
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Стар дядо ( преди 3 години )
    Имах приятел който имаше,NSU princ с ванкелов двигател. Тогава 1970 година нямах понятие от двигатели но ми правеше впечатление с многото обороти. Нямаше други коли с такъв звук! После се позаинтересувах за този двигател и бях впечатлен от системата на работа. Идеята за такъв тип двигател е уникална!
  • #18
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Поредната простотия!
  • #17
    19 rate up comment 3 rate down comment
    Смях ( преди 5 години )
    След като при Ванкеловият двигател при по-малък обем само *** не би се досетил, че е заради по-ефективно изгаряне, а не точно обратното както твърдят безмозъчните драскачи тук.Пропускате основния физичен закон за запазване на енергията, няма начин да получиш повече енергия от по-лошо изгаряне...все бях чел тъпотии.
  • #16
    9 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Субару дизел не съм забелязал изобщо да е умрял,за разлика от Фолксваген дизел,който самите Фолксваген спряха да го рекламират след като си признаха,че мамят с дизела си.За дизели не смей да говориш,след като цяла свят разбра ,че точно германеца прави фалшиви дизели. А в баирите с японската бегачка много германски коли съм загубвал в огледалата,бих ги нарекъл дори параходи мухаха Ама на какъвто попаднеш.Ако си попадал на кротки шофъори си се заблуждавал че си бърз,а всъщност те си карат нормално
  • #15
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Той и хибрида харчи толкова със 140,само че не трака и не пуши като Икарус. А градско харчи под 4/100км.,а дизела под 7/100 не можеш да го свалиш и постоянно трака като някоя редосеялка.Бягай оттука.Не знаеш колко си смешен.
  • #14
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Къде няма нито един водороден кошник на пътя бе, в твоето село със сигурност. Я виж в Япония или Щатите,забравих,че твоят свят се заключава с това,което виждаш около себе си.Ти ако живееш в *** махала сигурно ще виждаш най-много каруци с конски впряг,това обаче не означава,че в света са най-карани на пътя.Къде караш с 5,4/100км. със 140 бе, не слушаш ли,че половин Европа забранява дизела,той карал.В Париж или Норвегия няма да те пуснат да запалиш трактора ,не да караш по пътищата им.
  • #13
    7 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    кАКВИ БАИРИ,КАКВИ 300 000КМ. Е,дреме ми,че най-калпавите двигатели са германските и не могат да избутат и 200 000км.,дреме ми ,че са все по сервизите германските кошници,дреме ми ,че са изостанали в автомобилостроенето от японеца с половин век.Дреме ми,че са ширпотреба със стари технологии за голфоджии.То и преди е имало само конски впряг,а не други коли, сега затова няма водородни,защото голфоджиите нямат 70 000 Евро да си купят,не за друго.Иначе технологията е японска,а германеца само гледа
  • #12
    5 rate up comment 11 rate down comment
    GG ( преди 7 години )
    Хахах мен какво ме интересува че няма нито един водороден кошник на пътя,какво ме интересува че японците закриват моделите един след друг,какво ме интересува че имало някъкви си ракети,не ги ползвам ,ти може би имаш частна ракета? Какво ме интересува какво караш,аз си карам 140 км/ч с разход 5.4,и м идреме за японските технологии.Дреме миче една мазда3 не може да избута 300 000 км, дреме ми че из баирите ги няма никакви.Дреме ми че субару дизел умря,..*** дреме ми хахха
  • #11
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    И като са първи германците защо всички ги задминаха и сега колко ракети изстрелват в космоса?