Вход   Регистрация

Eто защо ванкеловият двигател е мъртъв (ВИДЕО)

Eто защо ванкеловият двигател е мъртъв (ВИДЕО)
 

Как работи двигателят без бутала и защо в момента няма нито един такъв в производство

Ако си фен на автомобилите и искаш да знаеш подробности за това как работи всяка тяхна част, ако поне някога си бил омазан до лактите в масло, ако се възбуждаш при споменаването на думата “холендер”, този текст е за теб. Как работи ванкеловият двигател.

Eто защо ванкеловият двигател е мъртъв (ВИДЕО)

Ванкеловият двигател не е обикновен двигател. Той е известен още като роторен двигател, защото няма бутала, биели и колянов вал. Той издава страшно як звук и развива страшно високи обороти, което кара хората да полудяват по него. С три думи: тотален култ е. Защо обаче компаниите упорито отказват да го произвеждат вече. На практика ванкеловият двигател вече не фигурира в света на новите автомобили, тъй като стана жертва на екологичните стандарти. А каква история имаха компании като Mazda с него…

Много от нас вероятно отдавна вече знаят как работи добрият стар ванкел, но това фантастично YouTube видео ни запознава не само с конструкцията на мотора и принципа му на работа, но и с фактите, които го правят неефективен и нерентабилен за компаниите.

Ванкеловият двигател има нестандартно оформена горивна камера, което води до неефективно изгаряне на горивната смес и изхвърлянето й през изпускателните портове. Заради ексцентричната форма на единствения хоризонтален цилиндър, изолирането на отделните камери също е доста трудна задача. Още повече, че маслото се инжектира директно в горивната камера, което допълнително влошава разхода на гориво.

Колко зле е положението? Engineering Explained обясняват във видеото си, че Volkswagen Golf GTI със сходни показатели с ванкеловата RX-8 е с цели 55.5% по-икономичен. Разбира се, тук трябва да имаме предвид, че Golf е с предно предаване (по-малко движещи се части и по-малко триене) и е автомобил, концентриран в ефективността, докато Mazda RX-8 е кола за заклети ентусиасти, които не би трябвало да се интересуват толкова от разхода на гориво.

Регулаторните органи по цял свят затягат постоянно изискванията, на които новите автомобили трябва да отговарят, с оглед на по-голямата грижа за околната среда и джоба на собствениците, което обяснява по перфектен начин защо роторният двигател е мъртъв. Не всичко обаче е загубено, тъй като през октомври Mazda потвърди, че ще разработи ново поколение ванкелов двигател, който ще се казва SkyActiv-R. Засега слуховете са разнопосочни, но не ни пречи да помечтаем за наследник на RX-7 или за RX-9 с около 450 к.с. и две турбини. Със сигурност ще е икономичен.
 

Реклама  


Купи кола

 • Opel Meriva 1.9CDTI*7м.*6ck.*Cosmo*

  4990 лв.

  дата на произв. - октомври , 2006 г., пробег - 137000, С.к - Ръчна, цвят - Сребърен

 • Citroen C4 Picasso 2.0HDI 150кс

  9900 лв.

  дата на произв. - ноември , 2010 г., пробег - 185000, С.к - Ръчна, цвят - Светло сив

 • Audi A6

  5900 лв.

  дата на произв. - септември , 1995 г., пробег - 243000, С.к - Ръчна, цвят - Сив

 • VW Passat Спешно!!!

  2800 лв.

  дата на произв. - декември , 2003 г., пробег - 240000, С.к - Ръчна, цвят - Светло сив

 • Mercedes-Benz B 200 *Germany*Panorama*129.700km.*

  9600 лв.

  дата на произв. - юли , 2005 г., пробег - 129700, С.к - Ръчна, цвят - Златист

 • Citroen C1 1.0i-4.5л/100км

  2500 лв.

  дата на произв. - юни , 2006 г., пробег - 93000, С.к - Ръчна, цвят - Черен

Виж всички обяви

Коментари ( 16 )

Напиши коментар Влез

от: Анонимен ( преди 1 година )

Субару дизел не съм забелязал изобщо да е умрял,за разлика от Фолксваген дизел,който самите Фолксваген спряха да го рекламират след като си признаха,че мамят с дизела си.За дизели не смей да говориш,след като цяла свят разбра ,че точно германеца прави фалшиви дизели. А в баирите с японската бегачка много германски коли съм загубвал в огледалата,бих ги нарекъл дори параходи мухаха Ама на какъвто попаднеш.Ако си попадал на кротки шофъори си се заблуждавал че си бърз,а всъщност те си карат нормално
Отговори
 
  0
 

Положителни: 2  Отрицателни: 2

от: Анонимен ( преди 1 година )

Той и хибрида харчи толкова със 140,само че не трака и не пуши като Икарус. А градско харчи под 4/100км.,а дизела под 7/100 не можеш да го свалиш и постоянно трака като някоя редосеялка.Бягай оттука.Не знаеш колко си смешен.
Отговори
 
+3
 

Положителни: 3  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 1 година )

Къде няма нито един водороден кошник на пътя бе, в твоето село със сигурност. Я виж в Япония или Щатите,забравих,че твоят свят се заключава с това,което виждаш около себе си.Ти ако живееш в *** махала сигурно ще виждаш най-много каруци с конски впряг,това обаче не означава,че в света са най-карани на пътя.

Къде караш с 5,4/100км. със 140 бе, не слушаш ли,че половин Европа забранява дизела,той карал.В Париж или Норвегия няма да те пуснат да запалиш трактора ,не да караш по пътищата им.
Отговори
 
+2
 

Положителни: 2  Отрицателни: 0

от: Анонимен ( преди 1 година )

кАКВИ БАИРИ,КАКВИ 300 000КМ. Е,дреме ми,че най-калпавите двигатели са германските и не могат да избутат и 200 000км.,дреме ми ,че са все по сервизите германските кошници,дреме ми ,че са изостанали в автомобилостроенето от японеца с половин век.Дреме ми,че са ширпотреба със стари технологии за голфоджии.
То и преди е имало само конски впряг,а не други коли, сега затова няма водородни,защото голфоджиите нямат 70 000 Евро да си купят,не за друго.
Иначе технологията е японска,а германеца само гледа
Отговори
 
+1
 

Положителни: 1  Отрицателни: 0

от: GG ( преди 1 година )

Покажи Коментара
Хахах мен какво ме интересува че няма нито един водороден кошник на пътя,какво ме интересува че японците закриват моделите един след друг,какво ме интересува че имало някъкви си ракети,не ги ползвам ,ти може би имаш частна ракета? Какво ме интересува какво караш,аз си карам 140 км/ч с разход 5.4,и м идреме за японските технологии.Дреме миче една мазда3 не може да избута 300 000 км, дреме ми че из баирите ги няма никакви.Дреме ми че субару дизел умря,..ма дреме ми хахха
Отговори
 
 -5
 

Положителни: 0  Отрицателни: 5

от: Анонимен ( преди 1 година )

И като са първи германците защо всички ги задминаха и сега колко ракети изстрелват в космоса?
Отговори
 
  0
 

Положителни: 2  Отрицателни: 2

от: Анонимен ( преди 1 година )

А какво ме интересува,че германците са изобретили неефективните двигатели с вътрешно горене,като сега японците ги правят по-добре от тях.А на всичкото отгоре само японците произвеждат и продават хай тек автомобили с водородни двигатели,докато германците и феновете им си приказват за двигатели отпреди над 1 век технология.А за ракетите няма и да коментирам,толкова са хубави германските,че даже съветските ги биха.Да не говоря за американските!
Отговори
 
+1
 

Положителни: 3  Отрицателни: 2

от: Анонимен ( преди 1 година )

аз имам приятел в щатите с една много стара роторна мазда. на 360 хил. мили е. почти 600хил. километра. нищо не сменя освен масла и филтри
Отговори
 
+9
 

Положителни: 9  Отрицателни: 0

от: нововнос ( преди 1 година )

Подръжката и разхода на тези мотори са като на марков V8 мотор предполагам. При това положение как да избее човек роторен мотор пред V8? Отделно ресурса на роторния мотор е малък въпреки скъпата подръжка, общо взето след 100,000 км никва надеждност и само $$$ за ремонти. С поддържан V8 може да си навъртиш половин милион км, с роторен не съм чувал да става това.
Отговори
 
  0
 

Положителни: 3  Отрицателни: 3

от: до анонимния ( преди 1 година )

е много са прости тези корпорации бе. вместо да създават добри продукти и да печелят - те се пънат и всичко правят по трудния начин и печелят малко. добре че си ти да ни светнеш. я кажи нещо и за кем-трейлса и за двухидроген-монооксида с който ни тровят от небето
Отговори
 
  0
 

Положителни: 5  Отрицателни: 5

от: Анонимен ( преди 1 година )

Никой Ванкел не може да достигне еисиите на ВАгенските дизели. Всичко е лъжа и измама.
Корпорациите не желаят да имат прост и лено произведен, евтин двигател с много мощ на ниска цена.
Ванкела има огромен потенциал.
Отговори
 
+2
 

Положителни: 7  Отрицателни: 5

от: Облечен фаджия ( преди 1 година )

Ванкеловият двигател е мъртъв. Ще го замени винкеловият двигател, made in Pernik. :))
Отговори
 
+8
 

Положителни: 15  Отрицателни: 7

от: GG ( преди 1 година )

Колицата си беше страхотна,и ставаше за конверсия с 3 ротора,скъп кеф де.Както и за разход.Който сядал и покарал..но лек двигател и липса на всякъкви вибрации, 3 движещи се части.:) еко олигофренията застигна и това нещо.А успешно се и турбинираше.Но не е кола за простаци..има си тертип на поддръжка и палене.Жалко.
Отговори
 
+3
 

Положителни: 11  Отрицателни: 8

от: До първия анонимен ( преди 1 година )

Всички двигатели са измислени от германците,Дошо.И ванкеловият,и дизеловият,и бензиновият! Както и първите ракетни двигатели, извели ракети в космоса. За съжаление със бомби за Лондон.
Отговори
 
+13
 

Положителни: 22  Отрицателни: 9

от: Анонимен ( преди 1 година )

Както и бензиновият, батка :D
Отговори
 
+21
 

Положителни: 26  Отрицателни: 5

от: Анонимен ( преди 1 година )

Покажи Коментара
защото и той, ккато и дизеловия, са дело на швабен зи каскен
Отговори
 
 -15
 

Положителни: 9  Отрицателни: 24


Избери кола


Изгодни оферти
Последен Тест Драйв
Инвестор.БГ © 2001-2014 Automedia.bg Всички права запазени | Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor.BG AD © 2001-2014 Automedia.bg All rights reserved. Contact Us | Advertising