IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Интрига около следващия шеф на Mercedes

Доскорошният фаворит Волфганг Бернхард напусна, освобождавайки пътя на шведски конкурент

Интрига около следващия шеф на Mercedes

Империята Daimler има нов престолонаследник, коментираха германски медии, след като шефът на поделението за товарни автомобили на компанията Волфганг Бернхард подаде оставка. Доскоро се смяташе, че той ще замести Дитер Цетше като главен изпълнителен директор на концерна, затова съобщението на Der Spiegel за оттеглянето му се прие като изненада.

Интрига около следващия шеф на Mercedes
Волфганг Бернхард явно се умори да чака оттеглянето на Цетше

От Daimler потвърдиха, че Бернхард напуска "по свое желание и по лични причини". "Съжаляваме за това решение, но ние имаме достатъчно забележителни мениджъри, за да продължим. Благодарим на Волфганг Бернхард за неговата отдаденост и уважаваме личното му решение", коментира Манфред Бишоф, председател на надзорния съвет на компанията.

57-годишният Бернхард се издигна бързо във фирмената йерархия през 90-те и оглави AMG поделението, а след съюза Daimler-Chrysler за четири години бе изпълнителен директор на американския гигант. През 2004 се очакваше той да оглави Mercedes-Benz, но буквално ден преди избора бордът на Daimler промени решението си. След това Бернхард за кратко бе шеф на VW за леките автомобили, преди да се върне в Daimler начело на товарните модели.

Интрига около следващия шеф на Mercedes
Шведът Ола Келениус (на снимката заедно с Джей Лено) се очертава като най-вероятния следващ шеф на Dailmer. В момента Келенуис е член на борда, отговарящ за развойната дейност

Връщането му бе изтълкувано от мнозина като сигурен белег, че Дитер Цетше го готви за свой наследник. Миналата година обаче Daimler удължи договора на Цетше с още три години, а междувременно на сцената излезе нов любимец - 46-годишният швед Ола Келениус. Именно той вече е фаворит да наследи Цетше през 2020 година.
 

Тагове: daimler chrysler mercedes vw
0 от 500