IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Българското Renault 5 Turbo се продаде за 90 000 евро

Търгът на Sotheby's се състоя на 8 февруари в Париж

Българското Renault 5 Turbo се продаде за 90 000 евро

Българското Renault 5 Turbo, за което ви разказахме миналата седмица, бе продадено за 89 600 евро на търга, организиран от аукционна къща RM Sotheby's на 8 февруари в Париж.

Колата бе една от звездите на търга, известен сред колекционери от целия свят. Припомняме, че най-голямото достойнство на автомобила с пловдивска регистрация безспорно е оригиналното му състояние.

Българското Renault 5 Turbo се продаде за 90 000 евро

Според информацията, купето не е било реставрирано и боядисвано, след като е излязло от завода. Колата е изминала по-малко от 6000 километра, а през останалото време от 34-годишния си живот, е била съхранявана в гараж.

Конкретният автомобил е произведен през 1983 и разполага с 1.4-литров двигател с мощност 160 к.с. Въпросният екземпляр е от второто поколение на Renault 5 Turbo, с което французите се опитват да намалят производствените разходи, използвайки повече компоненти от стандартното Renault 5.

Двигателят е разположен пред задния мост, лишавайки автомобила от задни седалки (както и шофьора от слух). Тези автомобили са известни с рали потенциала си, както и с това, че не допускат грешки от страна на шофьора. 

Снимка: Sotheby's

Тагове: renault 5 turbo
0 от 500