IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

От златен Rolls Royce до 30-годишна "костенурка": колите на президентите

Путин залага на Mercedes, в лимузината на Тръмп има банки за кръвопреливане

От златен Rolls Royce до 30-годишна

По правило държавните глави се придвижват с луксозни лимузини, разполагащи с най-висока степен на защита. Само че това не важи за всички. В това можете да се убедите от тази подборка, в която попадат и доста изненадващи модели.

Бруней - Rolls-Royce


На какво се возят световните лидери

Султанът на Бруней – Хасанал Болкиах, е сред най-богатите хора на планетата. Неговият дворец се разпростира на площ от 200 000 кв. метра и има 1788 стаи. А в гаража, разположен наблизо, се намират 110 автомобила. Болкиах е страстен колекционер, като по различни сведения целият му автопарк наброява около 7000 машини. Сред тях попадат дори болиди, спечелили световната титла във Формула 1.

На какво се возят световните лидери

В колекцията на султана има около 600 коли Rolls-Royce, с които той влиза в Книжата на рекордите Гинес. Сред тях е уникалната лимузина с 6 врати - Rolls-Royce Silver Spur Mk III, направена от чисто 24-и каратово злато. Тя струва 14 млн. долара и се използва за сватбите на султана. Този автомобил често придружава Болкиах и при пътуванията му в чужбина, като се товари на собствения му самолет Boeing-747, който султанът понякога пилотира и сам.

Ватиканът - Папамобил

На какво се возят световните лидери

Папамобилът е един от редките случаи, когато специално за главата на Католическата църква бе създаден автомобил със собствено име. Той се използва за публичните изяви на Папата, като машината е така проектирана, че понтификът да може да се вижда от всички страни.

Самият автомобил е съществувал в няколко варианта. Имало е както открити коли, така и такива, които са защитени с бронирана прозрачна капсула. В основата на Папамобила са били не само стандартни леки коли, но и пикапи, всъдеходи, микробуси и дори камиони (на първата снимка).

На какво се возят световните лидери

През 2012 г. Mercedes-Benz подари на Ватикана поредната машина, създадена на базата на всъдехода  ML (W166). Както и при предшественика му, така и на този автомобил е поставена бронирана капсула с кресло за Папата. Номерът SCV1 пък ясно показва кой се вози на колата.

Първият специален автомобил е подарен на главата на Католицеската църква още през 1929 г от компанията Citroen. След това коли за Папата са правили още Cadillac, Fiat, Ford, Jeep, Kia, Lincoln Range Rover, Seat, Lancia, Renault и др. През 1980 г. Ватикана получава машина на базата на излезлия малко преди това G-Class, а през 2007 г. – специална версия на G500.

Великобритания – Jaguar и Rolls-Royce

На какво се возят световните лидери

През 2016 г. Тереза Мей наследи от Дейвид Камерън не само премиерското кресло на Великобритания, но и неговия служебен автомобил, който не се отличава в обичайния поток по улиците. Това е Jaguar XJ Sentinel – първият брониран автомобил на компанията, който предлага също защита от химическа или биологическа атака, както и специални гуми, позволяваща придвижване и след прострелване с куршум. Цената на колата е около 350 000 долара.

На какво се возят световните лидери

В същото време кралица Елизабет II се придвижва предимно на Bentley State Limousine, от която са произведени две бройки, всяка на цена от 12 млн. долара. Тя е направена на базата на модела Arnage R, но е по-дълга, по-висока и има по-големи врати. Машината е оборудвана с 6,75-литров V8 мотор с 400 к.с.

Що се касае до Jaguar XJ Sentinel – неговото задвижване е поверено на 5,0-литров V8 мотор с 510 к.с. Лимузината на премиера на Обединеното кралство тежи 3,8 тона и затова ускорението отнема 9,4 секунди. Бронирана лимузина, производство на собствената и страна, използва и канцлерът на Германия Ангела Меркел, която се вози на Audi A8L.

Китай – FAW

На какво се возят световните лидери

Настоящият президент на Китайската Народна Република – Си Дзинпин, също предпочита автомобил, произведен в страната му. Той използва бронираната лимузина FAW Hong Qi HQE (на първата снимка). В превод от китайски името на модела е „Червено знаме”, като той се появи за първи път през 2009 г. по случай 60-годишнината на КНР. Тогава колата бе ползвана от предишния президент Ху Дзинтао.

В основата на лимузината е всъдеходът Toyota Land Cruiser, като дължината е 6,4 метра, широчината – 2 метра, а теглото – около 4,5 тона. Под капака е поставен 6,0-литров V12, развиващ 400 к.с. и работещ в комбинация с 6-степенна автоматична скоростна кутия. Лимузината има пневматично окачване, което прави придвижването по-плавно.

На какво се возят световните лидери

Интересното е, че от 2016 г. моделът вече ще бъде достъпен не само за партийните и държавни лидери в Китай, но и за всички местни граждани, които могат да си я позволят. На пазара ще бъде пусната версията Hong Qi L5 (на втоата снимка), която е по-късна – 5,5 метра и по-лека – 3 тона. Вместо 6,0-литровия V12 мотор на тази лимузина е поставен 4,0-литров V8 с 2 турбини, развиващ 380 к.с. Цената е около 570 000 долара.

Русия - Mercedes-Benz

На какво се возят световните лидери

Във времената на СССР ръководството на държавата се возеше на коли от марките ЗИС, ГАЗ, и ЗИЛ. При първия президент на Русия – Борис Елцин, започва навлизането на чуждите марки. Той се качва на брониран Mercedes-Benz, като тази традиция се продължава и от Владимир Путин, който се вози на брониран S600 Pullman Guard, подготвен от подраздението на Mercedes-Benz, занимаващо се с подобни машини.

Дължината на лимузината е 6,2 метра, а теглото – малко над 3 тона. Бронята защитава колата от нападение с стрелково оръжие и гранати, а вътре има специална противопожарна система. Бортовата електроника пък издържа на електромагнитни импулси. Под капака е поставен 5,5-литров битурбо V12 двигател с 517 к.с.

На какво се возят световните лидери

Впрочем от 2018 г. Mercedes-Benz S600 Pullman Guard ще бъде заменен от напълно нова лимузина, руско производство. Тя е част от проекта „Кортеж”, който в момента активно се разработва от няколко руски компании.

САЩ – Cadillac

На какво се возят световните лидери

Новият президент на САЩ – Доналд Тръмп, все още „износва” бронирания Cadillac на предшественика си Барак Обама. Тази лимузина си има прякор – The Beast (Звярът), като постъпи на служба през 2009 г. Нейните характеристики си остават тайна, като се твърди, че е изградена на базата на товарна камионетка GMC Topkick.

Това означава, че теглото на колата е около 8 тона. Предполагемият двигател е дизелов V8, харчещ около 64 л/100 км. Колелата и резервоарите за гориво също са защитени от куршуми, а дебелината на вратите е 200 мм. Стъклата са дебели 130 мм и издържат на атака с гранатомет.

На какво се возят световните лидери

Салонът е изцяло изолиран от външния свят, като разполага с необходимия за кръгова отбран арсенал от оръжие, бутилки с кислороден газ и дори няколко банки кръв за президента в случай на раняване. В машината има прибори за нощно виждане, може да пуска димни завеси и сълзотворен газ.

През 2017 г. The Beast ще бъде пенсиониран, а неговото място ще заеме нов автомобил, който ще предлага същото ниво на защита. Промените в лиузината ще засегнат най-вече окачването, като целият проект по нейното проектиране и производство струва около 15,8 млн. долара.

Уругвай – Volkswagen

На какво се возят световните лидери

На последно място оставихме най-забележителния автомобил, с който се придвижва държавен глава. Той принадлежи на бившия президент на Уругвай – Хосе Мухика, който упрявлава страната през периода 2010-2015 г. Мухика е наричан „най-бедният президент”, тъй като от заплатата си в размер на 12 500 долара месечно той си оставяше 1250 долара, а останалите даваше за благотворителност и за социални програми.

На какво се возят световните лидери

В този тон бе и неговият автомобил – Volkswagen Beetle, произведен през 1987 г. Цената на колата е едва 1800 долара, като Мухика я използва всекидневно. С нея той пътува до селската ферма, в която живя с жена си дори по време на управлението си.

Снимки: Интернет
 

0 от 500