IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Отличниците на Европа: Jaguar, Honda, Jeep

Трите марки имат най-голям пазарен ръст за 2016, благодарение основно на нови SUV модели

Отличниците на Европа: Jaguar, Honda, Jeep

Jaguar e марката с най-голям ръст на европейския пазар през миналата година, следван от Honda и Jeep, показва анализ на AN Europe. Като цяло през 2016 продажбите на Стария континент са се увеличили с 6.5%, доста повече от предварителните очаквания. През 2017 обаче повечето анализатори очакват нищожен растеж - със застой в Германия и около 8-процентов спад в засегната от Brexit Великобритания (по оценка на Арнд Елингхорст от Evercore ISI).

Отличниците на Европа: Jaguar, Honda, Jeep

Както Automedia вече писа, през миналата година пазарни лидери в Европа бяха Volkswagen, Renault, Ford и Opel/Vauxhall. Класацията по най-голям ръст в продажбите обаче изглежда другояче. Jaguar я оглавява убедително с цели 70% ръст, най-вече благодарение на дебюта на първия кросоувър на марката - F-Pace. Британската марка е пласирала близо 69 000 автомобила, при едва 40 000 година по-рано, и увеличава пазарния си дял от 0.3 до 0.5 на сто.

Honda може да се похвали с почти 21% ръст, а Jeep - с 19%. И тук обяснението е във въвеждането на нови кросоувър модели в гамата (съответно HR-V и Renegade). Добре са се представили също Alfa Romeo (+16.5%), Mercedes (+13.9%), Fiat (+13.6%). От водещите производители най-голям ръст има Renault (12.9%). Lexus, Kia, Suzuki, Mazda, MINI и Dacia също имат двуцифрено увеличение.

Като цяло 27 от 33-те представени на пазара марки отчитат растеж. Изключенията са VW, Nissan и Citroen, с минимален спад, и също Mitsubishi и DS, който се свиват с по 12%. Най-големият спад е при Chevrolet - 27%, но това е резултат от решението на GM да оттегли марката от повечето европейски пазари.

Вижте нашия тест на Jaguar F-Pace (ВИДЕО):

0 от 500
  • #2
    16 rate up comment 21 rate down comment
    Макарончо ( преди 7 години )
    Брато, не се превъзбуждай.Джип са пораснали от 88 000 на 100 000. Алфа - от 56 хиляди на 66 хиляди. VW са продали 1.72 милиона, само от собствената си марка, без шкода, ауди и пр.
  • #1
    22 rate up comment 9 rate down comment
    Жалки ГоуФаДжиЙй ( преди 7 години )
    JEEP + 19 %, alfa +16.5, fiat +13.6% -Кво викате FCA вървели надолу и към фалит ???ПФФффф смешковци!