IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Отличниците на Европа: Jaguar, Honda, Jeep

Трите марки имат най-голям пазарен ръст за 2016, благодарение основно на нови SUV модели

Отличниците на Европа: Jaguar, Honda, Jeep

Jaguar e марката с най-голям ръст на европейския пазар през миналата година, следван от Honda и Jeep, показва анализ на AN Europe. Като цяло през 2016 продажбите на Стария континент са се увеличили с 6.5%, доста повече от предварителните очаквания. През 2017 обаче повечето анализатори очакват нищожен растеж - със застой в Германия и около 8-процентов спад в засегната от Brexit Великобритания (по оценка на Арнд Елингхорст от Evercore ISI).

Отличниците на Европа: Jaguar, Honda, Jeep

Както Automedia вече писа, през миналата година пазарни лидери в Европа бяха Volkswagen, Renault, Ford и Opel/Vauxhall. Класацията по най-голям ръст в продажбите обаче изглежда другояче. Jaguar я оглавява убедително с цели 70% ръст, най-вече благодарение на дебюта на първия кросоувър на марката - F-Pace. Британската марка е пласирала близо 69 000 автомобила, при едва 40 000 година по-рано, и увеличава пазарния си дял от 0.3 до 0.5 на сто.

Honda може да се похвали с почти 21% ръст, а Jeep - с 19%. И тук обяснението е във въвеждането на нови кросоувър модели в гамата (съответно HR-V и Renegade). Добре са се представили също Alfa Romeo (+16.5%), Mercedes (+13.9%), Fiat (+13.6%). От водещите производители най-голям ръст има Renault (12.9%). Lexus, Kia, Suzuki, Mazda, MINI и Dacia също имат двуцифрено увеличение.

Като цяло 27 от 33-те представени на пазара марки отчитат растеж. Изключенията са VW, Nissan и Citroen, с минимален спад, и също Mitsubishi и DS, който се свиват с по 12%. Най-големият спад е при Chevrolet - 27%, но това е резултат от решението на GM да оттегли марката от повечето европейски пазари.

Вижте нашия тест на Jaguar F-Pace (ВИДЕО):

0 от 500
  • #12
    1 rate up comment 0 rate down comment
    ИСЛЯМИСТА ( преди 7 години )
    НИКОЙ НОРМАЛЕН ЧОВЕК НЕ КАРА ГЕРМСНАСКА ЗАБУЛЕНА ЕДНОДНЕВКА
  • #11
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Много сте злобни . Не разбирате ли че заради лъжите на Германия ние не може да караме по хубави коли .
  • #10
    6 rate up comment 1 rate down comment
    жалки фЕатаджии ( преди 7 години )
    Може би неслучайно под съседния материал за сервизната акция на Мазерати Автокомедиантите не са дали възможност за коментар. Ако беше за Ауди,като преди седмица може би коментарите щяха да се поддържат поне 3 дни. Както и да е,за мен е изненада,че Мазерати са произвели около 40 000автомобила за 4 год/моделната 2014 започна прес средата на 2013/.
  • #9
    16 rate up comment 5 rate down comment
    Loco ( преди 7 години )
    Ако погледнем историята, на мен и Fiat, и Alfa са ми симпатични марки и стискам палци да се съживят и да заличат тия трагични последни 20 години
  • #8
    6 rate up comment 5 rate down comment
    до Жалки феатаджии ( преди 7 години )
    Напълно си прав, бате, само с една подробност - Renegade не е смотано фиатче, а фиатчето 500x e тенекиен Renegade :D *** това не променя много нещата
  • #7
    6 rate up comment 5 rate down comment
    X5 M50D ( преди 7 години )
    Тез не фалираха ли?
  • #6
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Попа ( преди 7 години )
    Тия не заслужават коментар даже , лека им пръст.
  • #5
    2 rate up comment 5 rate down comment
    Русия ( преди 7 години )
    Как може да сложиш Двулитров дизел?
  • #4
    8 rate up comment 12 rate down comment
    жалки фЕатаджии ( преди 7 години )
    Производството о продажбите на Джип,Алфа и Фиат са пъти по-малки само от продажбите на Пасат,чието производство спряха за 10 дни поради НЕУДОВЛЕТОРИТЕЛНИ продажби. не знам в кой свят живеете,но трябва да приемете,че от великата империя Фиат само преди 30-на години днес са останали жалки остатъци с неясно/или по вероятно много ясно/бъдеще!А не е лошо да знаете какво представлява днес Джип Ренегат - жалко фЕатче 500Х,като правило с предно предаване и 1.3 дизел или 1.4 бензин!
  • #3
    11 rate up comment 8 rate down comment
    Пица ( преди 7 години )
    Да го барат Вагенщайните ,не е еня за тяхните продажби