IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германците предупредиха Тръмп да не закача търговията

С вносни мита той на практика сам ще се простреля в крака, коментира Матиас Висман

Германците предупредиха Тръмп да не закача търговията

Съединените щати ще понесат "значителни икономически щети" от намерението на новия президент Доналд Тръмп да въведе търговски бариери, предупреди Матиас Висман, шеф на германската Асоциация на автомобилната индустрия (VDA). Това ще е едновременно тежък удар за щатската икономика и проблем за международната търговия, смята Висман, цитиран от кореспондента на Reuters Андреас Кремер.

Германците предупредиха Тръмп да не закача търговията

Тръмп, който дойде на власт с обещанието да запази колкото се може работни места в американската промишленост, вече направи първата реална стъпка в посока търговски рестрикции, като оттегли подписа на страната си от Транс-тихоокеанското търговско споразумение (TPP). С това на практика договорът, наложен с огромните усилия на предишната американска администрация, се обезсмисля. Австралия вече заяви, че в резултат на решението на Тръмп занапред ще разглежда Китай, а не САЩ като свой главен търговски партньор.

Тръмп иска също да преразгледа условията на отдавна действащото Северноамериканско споразумение за свободна търговия (NAFTA), и да въведе вносни мита от 35% за автомобили, сглобявани в Мексико - и, в перспектива, в други страни. Във вторник Тръмп се срещна с шефовете на General Motors, Ford и Fiat Chrysler, за да обсъди запазването на работни места в САЩ.

Матиас Висман подчерта, че в последните 7 години германските автомобилостроители са увеличи производството си в САЩ седем пъти, до 850 000 бройки. Над половината от това производство е предназначено за износ. "Ако наложи тарифи или вносни мита, американското правителство на практика само ще се простреля в крака", коментира Висман.

Германците предупредиха Тръмп да не закача търговията
В личния си живот Доналд Тръмп не е чак такъв противник на вносните автомобили

И трите германски гиганта в премиум сегмента инвестираха сериозно в строителството на заводи в Мексико, където работната ръка е чувствително по-евтина, отколкото в САЩ.

Висман коментира също, че трябва да се направи всичко възможно Великобритания да остане в единния европейски пазар - противното би донесло "много сериозен риск и за страната, и за ЕС като цял".
 

Тагове: bmw audi mercedes vda tpp nafta
0 от 500
  • #17
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Kolio ( преди 7 години )
    немска кола и стока никога няма да си купя.Тез шваби не искат от теб да купят нищо.
  • #16
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    и без това не знам кой нормален американец, ще си купи немска кола па даже произведена в мексико
  • #15
    3 rate up comment 3 rate down comment
    до класика от вин ( преди 7 години )
    Да не си завършил икономика в МАсква бе каиш?Първо глобализацията, демек търговци без граници, я измислиха и наложиха на света САЩ, понеже огромните им концерни трябваше да продават и да лапат от всякъде: Форд, Опел-GM, Кока, Пепси, Макдоналдс, петролните концерни-къде ги няма че не се сещам!?Второ, ние като изнасяме домати, а Турция памук, в Германия и Норвегия ли да ги садим, че да не изнасяме работни места от там!?Трето и най важно: колкото и да иска някой, не може само да вкарваш на другите
  • #14
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Italian Stallion ( преди 7 години )
    bmw435i ne se li useshtash , che s komentara si se kompromentirash kato budesht sobstvenik na Tesla !?Ili samo plyampash ot skuka ? A shto se otnasya do Great Germany , vinagi e bila poslushna na Godfather - USA !
  • #13
    5 rate up comment 2 rate down comment
    KLASIKA ( преди 7 години )
    Добре: -където искаш да ядеш лакомо -там ще строиш.....
  • #12
    19 rate up comment 5 rate down comment
    KLASIKA ( преди 7 години )
    Абсолютно съм съгласен ,че на печалбаритеот Германия им се доповръща наобратно в устата си като разбраха ,ченяма даром да гушка милиарди!!!!!Щом искаш да продаваш коли в Америка-ще строиш заводи в Америка и ще създаваш работни места!!!!.....А не да им точиш само валутата!!!!КОЙ КЪДЕТО ИСКА ДА ПРОДАВА ТАМ ЩЕ СТРОИ !!!!-Желязна е логиката на Тръмп!!!!Свикнахана евтината работна в изпаднали страни и експлоатацията и с минимум пари искат да си осигурят максимум печалби !!!! Е,бре.....докога?!?Не стига,че им тече катоНиагарския водопад ами и вдигат още толкова цените нагоре,че няма накъде повече!!!Е докога!!!!!Или ще правите като Французите :ще създавате работни места ,НО и колите ви ще бъдат евтини за да не се мислите за Богове или ще строите там където искате да лапате4,не може един да си позволявада ходи до Луната ,а другия да си брои майонезата!!!!Не може да ограбваш начисточужда държава като им пробутваш електронни *** и им точиш валутата!!!....ТАМ ЩЕ СТРОИШ ЩОМ ТАМ ТИ СЕЛAПА.....
  • #11
    5 rate up comment 17 rate down comment
    bmw435i ( преди 7 години )
    Samo velika Germania moje da natika amerikanskite mi6ki v hralupite im
  • #10
    10 rate up comment 8 rate down comment
    икономиста ( преди 7 години )
    Ти си толкова икономист, колкото аз съм Памела Андерсън. Единственото, което тоя примитив може да направи, е да принуди американските компании по-бързо да преминат към пълна автоматизация, за да задържат разходите си на близки до сегашните нива. Фабриките ще са само AI и роботи. А кандидатите за работните места ще станат като теб - форумни "икономисти" :D
  • #9
    22 rate up comment 7 rate down comment
    икономист ( преди 7 години )
    Ето така се прави, както Тръмп го прави. Т0лерастите и гл0бализаторите ще направят точно, както прави вятъра. Основен принцип е, че за да имаш здрава държава, трябва да имаш здрава икономика и производство. Без производство няма как да стане и Тръмп много добре го знае. Много правилно гледа да върне производството в САЩ и от там да вдигне икономиката. Ще създаде много раб.места,ще увеличи средната класа и от високата покупателна способност ще се увеличи потреблението и от там оборота и парите.
  • #8
    17 rate up comment 1 rate down comment
    до въпроско ( преди 7 години )
    Защото към момента има един Договор - NAFTA,който регламентира движението на стоки и капитали в Северна Америка- САЩ,Канада,Мексико. Подобно е положението и в ЕС. Затова,въпроско,няма мита за овтомобилите на ГМ/Опел,Воксол/ и Форд,които се произвеждат примерно в Германия и не се облагат с мита при продажбата им в Италия,Франция,Дания или България.Този форум е пълен с писатели,а не читатели.При това неграмотни и необразовани!