IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Стачка в унгарския завод на Audi

Работниците искат повишение на заплатите, каквото колегите им в Daimler вече получиха

Стачка в унгарския завод на Audi

Работниците в унгарския завод на Audi в Гьор заплашват със стачка и дори вече са създали стачен комитет, съобщава местният кореспондент на агенция Reuters.

Стачка в унгарския завод на Audi

Служителите във фабриката, в която се сглобяват компактният модел А3 и спортният ТТ,  искат сериозно повишение на заплатите и окачествиха последното предложение на ръководството за постепенно покачване на надниците като "неприемливо". Другата причина за недоволството на синдиката AHFSZ е, че одобрената преди време програма за изплащане на бонуси била отменена.

До момента от германската компания не са коментирали съобщението.

Това е втори подобен случай в унгарската автомобилна индустрия. През декември Daimler се съгласи да увеличи възнагражденията на работниците си в Унгария с по 10% във всяка от следващите две години.

Автомобилният сектор е основен двигател на унгарската икономика, която привлече много производители - от Mercedes до Suzuki - с добрата инфраструктура, ключовото си местоположение и заплатите, които са наполовина по-ниски от тези в Западна Европа.

Недостигът на квалифицирани работници обаче напоследък става все по-остър и тласка заплатите нагоре (следно 6.2% ръст за последната година). Безработицата падна до 4.5% - най-ниското й ниво от над десетилетие.  Премиерът Виктор Орбан се договори наскоро с организациите на работодателите да се увеличи минималната работна заплата с 15% сега и с още 8% догодина. Досега минималният доход бе 332 евро месечно.

 

Тагове: daimler audi
0 от 500
  • #6
    28 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен 101 ( преди 7 години )
    Не разбирам защо германците да са виновни за това, че заплатите са ни низки?Ето унгарците показват, какво трябва да се направи?!? Стачка !!!Когато самите германски служители от "Луфтхаза" стачкуват за да си повишат заплатите, в българските форуми ги заливат с обиди от рода на това, колко са мързеливи и че не си заслужавали заплатите?!?! Кой ни е виновен на нас, че не можем една свястна стачка да направим, камо ли въстание?!?
  • #5
    27 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    На мен ми е интересно немците защо не ни приемат, мразят ни и по всякакъв начин гледат на нас, като на хора 5-та категория. Винаги сме им били съюзници, винаги са ни прецаквали, но въпреки това все ни мразят. При *** Балкански пък е точно обратното. Германците каквато и простотия да измислят има ***, които им се кефят и боготворят. Що за нисше същество трябва да си, за да им се кланяш на тези немски тАпаци. Нито са по-умни,нито по-работни.Лошото е, че на управляващи не може да случим...
  • #4
    15 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Ами писнало им е да правят едни и същи кашони
  • #3
    24 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Робите не искат да работят безплатно,така че от VW ще им се наложи да плащат.
  • #2
    12 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    и заплатите, които са наполовина по-ниски от тези в Западна Европа. da razdelqt na oshte 2 - sreden neten dohod v Ugnariq - 500 EUR, v Austria - 2000 EUR,v Sweizariq - 4000 EUR
  • #1
    37 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    С унгарците сме една кръв. Кръвни братя са ни и си приличаме много не само по визия, но и по манталитет. Така, че няма начин да не харесваш унгарките. Все едно да не харесваш българките. Поумешиле сме се и ние и те, но като цяло сме близки братски народи. Унгарците между другото много ни уважават.И са прави да искат по-високи заплати. Не става на едните да дават повече, а от ВАГ за пореден път да се правят на мотики и да гледат да ги цакат.