IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Изхвърлиха Бърни Екълстоун от Формула 1

Ексцентричният британец вече ще е почетен президент, но сам признава, че не знае какво точно означава това

Изхвърлиха Бърни Екълстоун от Формула 1
Бърни Екълстоун разкри, че напуска поста на Главен изпълнителен директор на Formula 1 Group и ще бъде заместен от Чейс Кери, който е част от екипа на Liberty Media – новият собственик на компанията, държаща правата на най-престижния пистов шампионат в света.

Изхвърлиха Бърни Екълстоун от Формула 1
 
На 86-годишния Екълстоун му е била предложена позицията “Почетен Президент”, която той е приел, въпреки че сам признава, че няма никаква идея какво точно означава това и каква ще бъде неговата роля в спорта.
 
Очаква се промяната да бъде официално обявена във вторник, както и назначаването на Рос Браун и бившия служител на американският медиен гигант ESPN – Шон Брачес – които ще поемат новосформираните позиции съответно на спортен и медиен директор.
 
“Днес бях свален от длъжност,” заяви Екълстоун пред германското издание Auto Motor und Sport. “На практика вече ме няма и това е официално. Вече не съм шеф на компанията. Позицията ми вече се заема от Чейс Кери.”
 
“Новата ми позиция е като неразбираем американски израз. Сега моята титла е почетен президент, а аз нямам никаква идея какво точно означава това.”

Изхвърлиха Бърни Екълстоун от Формула 1
С Нелсън Пикет, малко преди един от стартовете през сезон 1982
 
Запитан за бъдещето си, Екълстоун отговаря: “Дните ми в офиса ще стават все по-тихи. Може дори да присъствам на някое състезание в бъдеще.”
 
“Все още имам много приятели във Формула 1 и все още имам достатъчно пари, за да присъствам на състезанията.”
 
В изказването си Екълстоун допълва, че не очаква да запази позицията си на международен моторспорт съветник във Международната автомобилна федерация FIA. “Съмнявам се,” отговаря той, попитан от журналисти дали ще продължи да изпълнява функциите си във FIA. “На първо място трябва да поговоря с президента на FIA Жан Тод за това.”
 
Смята се, че Доналд Макензи, който е шеф на компанията, държаща контролния пакет акции във Формула 1 – CVC – е бил съгласен да запази Екълстоун на управленска позиция. Така или иначе, мнението му е било засенчено от това на Liberty Media, които са на път да финализират сделката по придобиването на Формула 1.

Изхвърлиха Бърни Екълстоун от Формула 1
Бърни (вдясно) с Джак Брабъм

БЪРНИ ЕКЪЛСТОУН започва кариерата си във Формула 1 като пилот и мениджър.  Участвал е в две Гран при надпревари през сезон 1958, но така и не успява да се класира за самия старт. През 1972 Екълстоун купува отбора на Брабам, който управлява в продължение на 15 години. Като собственик на отбор той става член на Асоциацията на конструкторите във Формула 1, което пък му позволява да развие кариерата си до най-високото управленско ниво на Formula One Group, която управлява търговските права на Формула 1. Към 2016 състоянието на Екълстоун се оценява на 3.1 млрд. долара, превръщайки го в един от най-заможните британци.

Снимка: Motorsport.com
 
 
 
 
 

 

Тагове: cvc liberty media
0 от 500
  • #3
    11 rate up comment 0 rate down comment
    до разбирачите ( преди 7 години )
    Момчета,Бърни се прояви като мениджер с този спорт в момент,който беше повратен заФ!. Всъщност той направи от един затворен,предимно английски клуб един бизнес за милиарди долари.Подобри се сигурността на пилотите и се направиха писти за чудо и приказ в най-екзотични части на света. Но разбира се един ден от локомотив се превръщаш в баласт и почваш повече да тежиш,отколкото да "дърпаш" напред. И си отиваш.Както казват франсетата:c'est la vie!
  • #2
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Разгеле,съсипа най-технологичния спорт.Късно е даже сега братята американци ще дооглозгат Ф1.Стана толкова нагласено и безинтересно..гейм бой.
  • #1
    11 rate up comment 3 rate down comment
    112 ( преди 7 години )
    Разкараха го най-после.