IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Старо срещу ново: Кое BMW Серия 5 e по-добро? (ВИДЕО)

Баварците публикуваха видео, в което разказват за разликите между актуалния и предишния модел

Старо срещу ново: Кое BMW Серия 5 e по-добро? (ВИДЕО)

Ако все още не можете да прецените дали новото BMW Серия 5 e по-добро от своя предшественик, баварците имат нещо за вас. От компанията публикуваха кратко видео, в което демонстрират какво точно са променили в новата генерация на модела. На пръв поглед последната „петица“ със заводско обозначение G30 не е нищо повече от един фейслифт на предходния модел, който е известен сред закоравелите фенове с името F10.

Старо срещу ново: Кое BMW Серия 5 e по-добро? (ВИДЕО)

Видеото обаче доказва точно обратното – автомобилът е изпълнен със стилистични промени, както отвън, така и отвътре.

Междувременно фактът, че новият модел е заимствал голяма част от чертите на по-голямата Серия 7, не е изненадващ, имайки предвид, че същото се случва и в редиците на Audi и Mercedes. И така, кой от двата модела е по-добър?
 
Започвайки от екстериора, установяваме, че промените са по-големи, отколкото очите ни могат да възприемат. Така например, новата кола е с по-ниско челно съпротивление от своя предшественик. От BMW казват, че новият модел е с 10% по-ефективен, което се дължи на новия дизайн на предницата, специалните клапи в бъбрековидните решетки, както и на новите въздуховоди в предната броня.
 
Едно от най-значителните нововъведения безспорно са новите фарове, които са изцяло LED и дават по-високотехнологичен облик на колата в сравнение с F10. Отзад, стоповете са малко по-широки и по-елегантни, макар че разликите не са съвсем очевидни. Колкото до размерите, новият модел е с 36 мм по-дълъг, 6 мм по-широк и 2 мм по-широк, а междуосието му е издължено със 7 мм.

Старо срещу ново: Кое BMW Серия 5 e по-добро? (ВИДЕО)
 
Що се отнася до интериора, първите модификации, които ще забележите, със сигурност включват дигиталното табло и свободностоящия дисплей на мултимедийната система iDrive. В резултат на минималното увеличение в размерите на колата, новата „петица“ е по-просторна и осигурява повече място на задните седалки, както и по-лесен достъп до интериора. Последното се дължи и на преработения светъл отвор на вратите.
 
BMW Серия 5 G30 вече се предлага на международните пазари в много версии, като модификациите 520d EfficientDynamics, 530е и M550i xDrive ще излязат на пазара през март. BMW M5 ще се появи в дилърската мрежа на компанията в края на годината.



Снимки: BMW
Тагове: bmw 5-series
0 от 500
  • #27
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    колко ли се потил дизайнера докато го докара :D
  • #26
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Да голем мъж си да имаш много деца, това всеки го може, всички Пакистанци, индиици, ***.нг.али. Истината е че по образованите и заможни хора нямат много деца, първо защото са отговорни и искат най-доброто за децата а времето си лети, и второ стават малко егоисти угаждат си с коли жени и др. Няма база на която да се разбере кои е по мъж, защото всеки си има виждане. Това е като с титлте, мене например ме боли шпека че някои бил генерал пък други смятат че е голяма работа.....
  • #25
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Жоре продължавай да си я "караш" -ама сравнение между модели не прави.
  • #24
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Georgi ( преди 7 години )
    Анонимко, за разлика от теб не само му разбирам ами го и карам доста често, затова си играй с количките и давай препоръки като ти ги искат. Я като си толкова разбирач кажи новия 6 цилиндров дизел на мерцедес, с колко конски сили ще е в двете модификации. Айде марш да гугълваш.
  • #23
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Абе незнам какво са измислили, но Е-класата е била винаги по продавана от 5-цата, има си данни. А най-продаваната 5-ца е Е60-ката, на Ф10 продажбите не са супер. Мерцедес винаги са били първи с С-класата, Е-класата, Ц-класата е на кантар през годините, Мерцедес имаха проблем при малките коли А и Б както и малките СУВ-ове. И понеже се усетиха и си ги оправиха си върнаха лидерството. А тия с тая 5-ца се окопават все повече цялата им гама издиша и от към дизайн и от към двигатели.
  • #22
    16 rate up comment 2 rate down comment
    mariovial ( преди 7 години )
    Ако това е нов модел то тогава какво е фейслифт? Може би нов модел крушки в мигачите. А що се отнася до новите "специални" клапи на радиатора,имаше ги и на Москвич408 - Факт!
  • #21
    8 rate up comment 1 rate down comment
    off_line ( преди 7 години )
    След е60, която със своя дизайн стана best seller в клас си, BMW започнаха да правят не различими по дизайн коли. Както същото се случи и с Mercedes и Audi, единствената разлика е в големината и опциите при оборудване. На вид и пръв поглед трудно може да определиш кой автомобил е 'S', 'C' или 'E'-class при Mercedes, както 'A8', 'A6' при Audi и в момента '7'-***,'5'-та и дори бъдещата '3'-та серия на BMW.
  • #20
    6 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    5-тата генерация изглежда много по-добре и от 6-та и 7-*** генерации. Новият дизайн на Бай Мангалското Возило не ми се нрави нещо те и затова Бенц ги минаха последната година.
  • #19
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Георги -коментирай BMW, за Мерцедес се вижда ,че "не му разбираш".
  • #18
    14 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Благодарение на лъжи и измами се налага да гледаш всеки ден грозни скапани немски коли. Без дизайн без техни технологии. Всичко което отричаха и казваха че е лошо го сложиха след години в колите си или чрез кражба или чрез изкупуване на фирми. Нещастни лакей.