IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Главният дизайнер на BMW напусна

Това е третата оставка в групата след тези на шефовете по дизайна в MINI и BMW i-Series

Главният дизайнер на BMW напусна

Главният дизайнер на BMW Карим Хабиб напуска компанията, съобщава Automotive News по информация от "надежден" източник. 46-годишният канадец от ливански произход пое поста през 2012 от Адриан ван Хойдонк, който бе повишен до вицепрезидент по дизайна на цялата BMW Group.

Главният дизайнер на BMW напусна
Карим Хабиб представя концептуалния модел X2 на последния автомобилен салон в Париж

За момента не се знае каква е причината за напускането на Хабиб и дали той вече има уговорка с друг производител. От BMW също отказаха коментар по въпроса. Хабиб е третият водещ дизайнер в групата, който напуска през последната година. Преди него си тръгнаха Беноа Жакоб, създател на емблематичните i3 и i8, и Андерс Варминг, шеф на дизайна в дъщерната марка MINI. И двамата преминаха в китайски компании - Жакоб в производителя на електромобили Future Mobility Corp, а Варминг - в Borgward.

Някои анализатори намекнаха за разминавания между ван Хойдонк и подчинените му като причина за напусканията, но до момента това са само спекулации.

В специално интервю за "КОЛЕЛА" през 2015 година Хабиб говори за желанието си да разшири гамата на BMW, да създаде Девета и дори Десета серия. "От гледна точка на дизайна сме напълно готови да го направим", каза Хабиб. Вицепрезидентът на BMW Хилдегард Вортман обаче контрира, че групата си има своите свръхлуксозни модели чрез дъщерната марка Rolls Royce.

Главният дизайнер на BMW напусна
Създателят на i3 и i8 Беноа Жакоб (вляво) също напусна, според някои слухове - заради разногласия с шефа си Адриан ван Хойдонк

"От нас като дизайнери се очаква да направим така, че щом влезете в колата си, да не се налага да прекъсвате онова, което сте вършили у дома или в офиса", обясни Хабиб, запитан какво е най-голямото предизвикателство пред автомобилния дизайн в следващите години. "Това трябва да е един съвсем плавен преход - между дома, колата и работата. Което изисква доста по-различно мислене, когато създаваме интериора на един автомобил. Но трябва да кажем, че за марката BMW шофирането, и удоволствието от него, ще си останат много важни и в бъдеще".

Цялото интервю на "КОЛЕЛА" с Карим Хабиб можете да видите във видеото:

 

Тагове: bmw bmw i8
0 от 500
  • #14
    2 rate up comment 0 rate down comment
    пацо ( преди 7 години )
    Тия са ясни, напрайли са триъгълника и ся единия не пуска на другите. И като ощипани моми бегат от отговорност. И без друго с тоя дизайн потъват и ще минат и зад Ауди скоро. Имал съм няколко БМВ-та но след 2008г ги развалиха, скапани мотори еднакъв дизайн....минах на Мерцедес които пък се подобриха във всяко едно отношение.
  • #13
    4 rate up comment 2 rate down comment
    До BMW E60 ( преди 7 години )
    Много си прав! Но, явно заради това си тръгва Хабиб както и Беноа Жакоб. Да направиш нещо различно като дизайн или друго явно се приема за ерес в тази фирма. Затова всичките им модели - от една матрица излезли. Може би от страх да не стъпят накриво, и да не тръгнат надолу, както за малко да фалират по едно време в миналото, през 80-те. Кой знае.... може би не му дават достатъчно свобода да твори.
  • #12
    8 rate up comment 9 rate down comment
    bmw e60 ( преди 7 години )
    Много лош дизайн имаха последно време, новата 5ца е много слаба. Х моделите не грабват както едно време. 3ката и тя зле изглежда...
  • #11
    8 rate up comment 1 rate down comment
    thebrainless ( преди 7 години )
    Не съм особенно голям фен на BMW, но Шеста серия за мен лично притежава изключително добър дизайн, и като цяло не бих казал, че в подледните години им куца дизайна. Крис Бенгъл сътвори преди време едни странни неща, които за мен лично не са добри. А първата Х5 я слагам в графата - един от най-грозните автомобили изобщо, но явно модата в Германия е била такава, защото и първия ML, както и Кайен бяха доста отвратителни.
  • #10
    15 rate up comment 1 rate down comment
    Еnzo ( преди 7 години )
    Дизайнерите са творци. И като всички творци, се изчерпват. Ето защо трябва да се сменят. Това е добра новина. И за Хабиб, и за БМВ. Ако се чувства демотивиран, ако философията му за бъдещето се различава от тази на БМВ, най-добре е да напусне и да се опита да открие творческия си път и вдъхновение другаде, включително и да направи собствено дизайнерско студио. Както направи преди него Бенгъл. А БМВ ще открие някой друг гладен тигър, който да направи БМВ-тата още по-яки! Кръговратът на живота!!!
  • #9
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Купират на кучетата ушите и опашките... Бягай да си учиш уроците!
  • #8
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Д-р Радева ( преди 7 години )
    На мен ми е далеч по-любопитно, жена ти какъв психопрофил ти е направила на теб, и дали съвпада, с този който аз съм ти направил.
  • #7
    3 rate up comment 14 rate down comment
    bmw435i ( преди 7 години )
    BMW e nai-krasivata i sportna premium marka,a i nai-tehnologi4nata.Ne slu4aino az imam nai-krasivoto,sportno premium kabrio
  • #6
    6 rate up comment 3 rate down comment
    KLASIKA ( преди 7 години )
    до бъчваряКолега харесва ми мисълта ти и колко добре се изразяваш!Но не аз определям кой е гей.Жена ми е психоложка и преподава в "НПМГ"9то по психология и Философия и го видя и му направи:психо-профил.....,но не това проблема!Проблема е,че го принасят това свое чувство и в дизайна!!!Прав си за бъдещите скици,но знаеш ли..?:7-цата на скици за 2017 беше нещо велико,отново се бе върнала към корените си,но в последния момент са се отметнали и те на...беля!Ето това става :някой иска-друг нехае
  • #5
    9 rate up comment 4 rate down comment
    бъчваря ( преди 7 години )
    Все пак работата на дизайнерите се вижда след няколко години. Появиха се доста добри скици на бъдещите модели на БМВ, които са напред с дизайна в сравнение с днешния. А да определяш няклой с брада за гей...огледайте се по улиците и погледнете днешната младеж - брада до брада. За мен напускането на Хабиб ще е крачка назад за БМВ,, освен ако не намерят достоен заместник.