IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Напук на Тръмп: BMW строи завод в Мексико

За тях ще е "много по-добре" да го направят в САЩ, казва новият президент

Напук на Тръмп: BMW строи завод в Мексико

Германската BMW Group ще продължи строителството на завода си в мексиканския град Сан Луис Потоси въпреки натиска от бъдещия президент на САЩ Доналд Тръмп, съобщи говорител на компанията.

Напук на Тръмп: BMW строи завод в Мексико
Тръмп: Ние купуваме Мерцедеси, тогава защо германците не купуват Шевролети?


Тръмп, който ще встъпи в длъжност в петък, отново предупреди BMW, че ако настоява да създава работни места в Мексико, той ще наложи на автомобилите им 35% вносно мито за територията на САЩ. Новоизбраният президент потвърди заканата си в интервю за германския таблоид Bild.

От централата на BMW в Мюнхен обаче отвърнаха, че плановете за завода в Мексико не се променят. В него трябва да се произвежда Серия 3, най-масовият модел на баварците, а продукцията ще бъде предназначена най-вече за Северна и Южна Америка. В момента BMW произвежда "тройката" в Германия и в Китай.

Напук на Тръмп: BMW строи завод в Мексико
Първата копка на новия завод в Сан Луис Потоси. BMW няма намерение да се отказва от инвестицията

Тръмп заяви пред Bild, че BMW трябва да построи завода си в САЩ, защото така щяло да е "много по-добре" за самата компания. Той се оплака, че макар моделите на Mercedes да били честа гледка в Ню Йорк, германците не си купували достатъчно коли на Chevrolet, за да върнат жеста. Аз съм защитник на свободната търговия, но не на всяка цена, добави бъдещият държавен глава. По-късно той добави в Twitter, че "Автомобилните компании и други, ако искат да правят бизнес в нашата страна, трябва да започнат отново да произвеждат нещата тук".


Напук на Тръмп: BMW строи завод в Мексико
Заводът на BMW в Спартанбърг, Южна Каролина. Според германците той осигурява, пряко и косвено, над 70 000 работни места в САЩ

От BMW обаче коментираха, че компанията се чувства "съвсем у дома си" в САЩ и не вижда поводи за притеснение. Баварците изчисляват, че осигуряват 70 000 работни места в Америка, пряко и косвено. Заводът на групата в Спартанбърг, Южна Каролина, е един от най-големите й, натоварен с производството на популярни модели като X3, X5 и X6.

Заплахите на Тръмп вече принудиха Ford да се откаже от изнасянето на едно от производствата си в Мексико. Toyota и GM също са прицел на нападките на новия президент.
 

0 от 500
  • #9
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Да.
  • #8
    18 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Не бих си купил мексиканско бмв.
  • #7
    27 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    "...германците не си купували достатъчно коли на Chevrolet, за да върнат жеста". Сериозно! И това го казва го казва президент и бизнесмен...!!! Това звучи като умозаключение на второкласник.
  • #6
    9 rate up comment 8 rate down comment
    Triforce ( преди 7 години )
    Ами явно няма кой да му обясни, че в Хамерика най-купувани са МПС от сорта на SUV, а точно ТЕ се правят в Америка. Тогава какъв му е проблема? Много ясно, че 3-ката трябва да е по-евтина и ЗАТОВА я изнасят в Мексико! И това за патока Доналд ме накефи! Май трябва на патока Доналд да му обяснят и кои модели се продават повече и по-малко и тогава да отправя закани! Да не се окаже в един момент хората да искат да си купят БМВ 3, а те да му праснат мито 35%? Ами той който иска, купува!
  • #5
    21 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Ама държи в ръчичката австрийски глог!
  • #4
    15 rate up comment 20 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Тръмп няма нищо общо, целта е икономия на средства, това е немско качество. Кайен=таурег=шкода
  • #3
    32 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Няма ли кой да му каже на патока Доналд, че в Германия General Motors продава опели
  • #2
    6 rate up comment 31 rate down comment
    bmw435i ( преди 7 години )
    Za tova sam fen i sobstvenik na BMW i to na nai-gazarskia im model.Bavarcite ne klaikat pred nikogo.FACT
  • #1
    12 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Малко се е объркал.Малко?