IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Напук на Тръмп: BMW строи завод в Мексико

За тях ще е "много по-добре" да го направят в САЩ, казва новият президент

Напук на Тръмп: BMW строи завод в Мексико

Германската BMW Group ще продължи строителството на завода си в мексиканския град Сан Луис Потоси въпреки натиска от бъдещия президент на САЩ Доналд Тръмп, съобщи говорител на компанията.

Напук на Тръмп: BMW строи завод в Мексико
Тръмп: Ние купуваме Мерцедеси, тогава защо германците не купуват Шевролети?


Тръмп, който ще встъпи в длъжност в петък, отново предупреди BMW, че ако настоява да създава работни места в Мексико, той ще наложи на автомобилите им 35% вносно мито за територията на САЩ. Новоизбраният президент потвърди заканата си в интервю за германския таблоид Bild.

От централата на BMW в Мюнхен обаче отвърнаха, че плановете за завода в Мексико не се променят. В него трябва да се произвежда Серия 3, най-масовият модел на баварците, а продукцията ще бъде предназначена най-вече за Северна и Южна Америка. В момента BMW произвежда "тройката" в Германия и в Китай.

Напук на Тръмп: BMW строи завод в Мексико
Първата копка на новия завод в Сан Луис Потоси. BMW няма намерение да се отказва от инвестицията

Тръмп заяви пред Bild, че BMW трябва да построи завода си в САЩ, защото така щяло да е "много по-добре" за самата компания. Той се оплака, че макар моделите на Mercedes да били честа гледка в Ню Йорк, германците не си купували достатъчно коли на Chevrolet, за да върнат жеста. Аз съм защитник на свободната търговия, но не на всяка цена, добави бъдещият държавен глава. По-късно той добави в Twitter, че "Автомобилните компании и други, ако искат да правят бизнес в нашата страна, трябва да започнат отново да произвеждат нещата тук".


Напук на Тръмп: BMW строи завод в Мексико
Заводът на BMW в Спартанбърг, Южна Каролина. Според германците той осигурява, пряко и косвено, над 70 000 работни места в САЩ

От BMW обаче коментираха, че компанията се чувства "съвсем у дома си" в САЩ и не вижда поводи за притеснение. Баварците изчисляват, че осигуряват 70 000 работни места в Америка, пряко и косвено. Заводът на групата в Спартанбърг, Южна Каролина, е един от най-големите й, натоварен с производството на популярни модели като X3, X5 и X6.

Заплахите на Тръмп вече принудиха Ford да се откаже от изнасянето на едно от производствата си в Мексико. Toyota и GM също са прицел на нападките на новия президент.
 

0 от 500
  • #19
    13 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    До края на годината цялото ръководство на Бъркаме Масло с Вода-БМВ-Америка ще е на скамейка , ама не треньорска и с обвинение за около 1500г.лишаване от вурстове по скандал "Миксергейт".После марката ще увеличи неимоверно продажбите в Мехико защото там няма зима и сняг, а местните са върло люти шофери!!!
  • #18
    21 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    На майстора на задълбочените геополитически анализи само да кажем, че шваби са жителите на Швабия, историческа област в югозападна Германия, днешните региони Шутгарт и Тюбинген. Те си говорят свой швабски диалект така, както баварците говорят баварски. Естествено, че може и всички германци да наричаш шваби. Просто показва, че не си много образован
  • #17
    12 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Ще видим накрая как ще клекнат гАзарите от БМВ! Като им свие Тръмп пазара и няма къде да си продават скъпите таралясници. Щатите са им най-големият пазар. Могат ли да си го позволят да го загубят или да си имат проблеми?! Който държи ножа и хляба, той поръчва и музиката! Ще го слушат, ами и още ще го питат :"Хер Тръмп, така доволен ли сте?".
  • #16
    13 rate up comment 7 rate down comment
    до: ВАГонетката ( преди 7 години )
    и трифорса, които са едно и също л@*но! Ако Тръмп беше за мултинационалните компании щеше да толерира ТТИП, а не да го спира. Той щеше също така да толерира изнасянето на производствата навън, а не обратното. Не случайно всички мултинационални компании и кукловодите подкрепяха Килъри Клинтън, а него го плюеха, както и продължават в момента. Тръмп е за националните, а не за мултинационалните компании. Дано правиш разлика между двете, но малко ме съмнява! Тръмп е против войните също!
  • #15
    7 rate up comment 12 rate down comment
    до: до умника по-дол ( преди 7 години )
    Искаш да кажеш, че баварците не са шваби ли? Или, че не са немци ли? Само и специално за теб ВАГонетко дето се пишеш на голям германофил ще кажа, че шваби е нарицателно и подигравателно име на германците. Бавария е федерална провинция в Германия, както останалите 15 и не са отделни държави, нито народи, а всичките се водят за германци. Така, че тАпчо швабите са германци, а баварците са шваби.Ферщеен?
  • #14
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Ама държи в ръчичката австрийски глог!Ти как разбра, че е австрийски? Боб ли хвърля? Фирмата е австрийска, но най-големите заводи и производство, както и пазар са в САЩ!!!Така, че капиш!
  • #13
    6 rate up comment 3 rate down comment
    до умника по-долу ( преди 7 години )
    Баварците не са шваби,нищо не разбираш,ползвайки понятия като неолиберализъм/терминът който си написал е глупост/.Тръмп защитава точно мултинационалните компании,каквато впрочем е и неговата.
  • #12
    10 rate up comment 2 rate down comment
    U96 ( преди 7 години )
    Ха, ха, не му връщали жеста,... Този е наистина ***! Да е чувал термина "пазарна окономика"..?
  • #11
    15 rate up comment 3 rate down comment
    по сложно е! ( преди 7 години )
    В момента има споразумение за свободна търговия в Северна Америка -САЩ,Канада,Мексико. Нещо като това в ЕС. И парадоксално ще бъде,ако страна от ЕС/пр.Дания или Франция/ наложи мито на японските и корейски автомобили,които се правят в друга страна от ЕС,като например в Словакия,Унгария или Полша!Или Франция да наложи мито на Опел/ГМ/,защото тази кола не се прави втв Франция,а в Рюселсхайм.Германия.Мисля,че Чичо Сам повече плаши,отколкото може. Но това е индикатор за много неща в бъдеще!
  • #10
    3 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )