IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

10 инженерни решения, които се оказаха пълен провал

Кой изобщо е смятал, че е добра идея да возиш кучето си извън купето в платнен калъф?

10 инженерни решения, които се оказаха пълен провал
В историята на автомобилостроенето има цяла плеяда от налудничави инженерни решения, някои от които са толкова абсурдни, че години по-късно продължаваме да се чудим на кого, по дяволите, това му се е сторила добра идея. Създателите на тези изобретения са ги намирали за изключително находчиви и логични, но историята е доказала обратното.

10 инженерни решения, които се оказаха пълен провал
 
Автоматично затъмняващи се фарове

Идеята е проста. Ако отсреща се появи кола, фаровете автоматично намаляват яркостта си, за да не заслепят другия шофьор. Звучи чудесно на теория, но на практика решението се оказва крайно непрактично, защото фаровете се включват и изключват не само при насрещно движещ се автомобил, но и при преминаване покрай по-ярки улични лампи.
 

|

Eдно колело отпред и две отзад

Любимите моторизирани рикши на индийците и английският Reliant Robin са може би най-явните представители на триколките с единично предно колело. Общото между тях е, че са доста склонни към преобръщане и не се славят с почти никаква стабилност. Ето защо концепцията така и не се налага на пазара. Единствените такива машини, които имат някакъв смисъл, са тези, базирани на красив и класически италиански скутер. И при тях забравяме за динамично преодоляване на завои, но поне са чаровни доставчици на пити със сирене в тесните улички на Венеция, например.

10 инженерни решения, които се оказаха пълен провал
 
Воланът на смъртта

Преди няколко десетилетия в Щатите навлиза нестандартна мода - волани с нещо като гигантски хромиран куршум посредата. Изглежда добре на борда на някой “muscle car”, но представете си какво би се случило с главата на шофьора в случай на удар. На кого изобщо му е хрумнало да предлага подобно нещо.

10 инженерни решения, които се оказаха пълен провал
 
Ваза за цветя до волана

Volkswagen New Beetle имаше изключително тежката задача да оправдае името си. Това така и не се случи, а причините за това са многобройни. Една от тях е ясната стратегия на германците да ориентират модела еднствено към жени. И как го правят? Вграждайки в таблото малка вазичка за цветя. Страхотно решение, особено ако пътят е неравен, а цветята са потопени във вода.

10 инженерни решения, които се оказаха пълен провал
 
Дигитално табло

Писали сме и преди за дигиталните табла, които през 80-те  предизвикват значителен фурор в автомобилния свят. Те изглеждат добре, но са доста по-ненадеждни и скъпи от аналоговите си събратя. Или поне дигиталните табла от миналото бяха такива. Сега компаниите все повече залагат на дисплеи, които нямат диоди, лампички и сложни платки, които могат да изгорят във всеки момент.

10 инженерни решения, които се оказаха пълен провал
 
Отварящи се фарове

Ако има нещо, което може да накара всяко момче да зяпне с отворена уста, то със сигурност това са отварящите се фарове на спорт. Свързваме ги основно със спортните купета от близкото минало, както и с множеството проблеми, които създаваха с течение на годините. Моторчетата им винаги се разваляха и в резултат на това фаровете продължаваха да осветяват, но не пътя пред колата, а двигателния отсек и задната част на бронята.

10 инженерни решения, които се оказаха пълен провал
 
Грамофон в колата

Компакт дискове, стандартни и 8-пистови касегофони, MP3 плейъри, а защо не и грамофон? В края на 50-те Chrysler предлага точно такава опция в някои от моделите си. Имайки предвид размера на грамофона, както и принципа му на работа, това не е било много мъдро решение. Вибрациите и дупките не се отразявали добре на възпроизвеждането на музика, а и добър набор от музикални плочи заемал твърде много място, за да не се нарече всичко това едно практично решение.

10 инженерни решения, които се оказаха пълен провал
 
Автоматични колани

Да накараш всички да слагат обезопасителни колани е благодорна цел, която трябва да бъде поощрена. През 70-те обаче, компаниите решават да го направят по един доста особен начин. Автоматичните колани изглеждат добре на хартия, но реално предлагат по-ниска защита от стандартните колани, които всеки поставя ръчно. Освен това, те могат да дефектират в случай на удар, рискувайки здравето на пътниците, които потенциално могат да изхвърчат от купето.

10 инженерни решения, които се оказаха пълен провал
 
Калъф за куче

Кучетата обожават да подават глава през отворения прозорец на колата в движение, нали? Защо тогава да не направим съоръжение, което да позволява на кучетата да се возят извън купето. Така се родил този “калъф”, който в наши дни изглежда като нещо за изтезание, а природозащитниците биха ви линчували, само ако си позволите да помислите да транспортирате домашния си любимец по този начин. Дали на кучето би му било приятно при 140 км/ч на магистрала? А при 200 км/ч?

10 инженерни решения, които се оказаха пълен провал
 
Минибар в колата

Тази екстра се е предлагала стандартно в Cadillac Eldorado Brougham от 1957 г., а интересното в случая е, че за разлика от лимузините, които понякога имат минибар на задните седалки, тук той е разположен в жабката. Чашите за шотове били магнетизирани, за да стоят стабилно върху металния поднос. Остава да стискаме палци шофьорът да не се изкушава.

 

0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 0 rate down comment
    2втек ( преди 7 години )
    Имах Мазда с вдигащи фарове и много ми харесваше. Колко пъти съм ги вдигал и пускал ей така, за кеф...
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Колко случаи на дефектирали при сблъсък автоматични колани има?
  • #4
    3 rate up comment 4 rate down comment
    о ( преди 7 години )
    При изискване да караме на светнати фарове денем и нощем,отпада нуждата да се затварят!!!
  • #3
    7 rate up comment 0 rate down comment
    USA ( преди 7 години )
    Еееее това Елдорадо кърти!
  • #2
    25 rate up comment 2 rate down comment
    Фаровете! ( преди 7 години )
    Отварящите се фарове са страшно готени и не са провал. Някой ден пак ще ги пуснат, убеден съм.
  • #1
    25 rate up comment 1 rate down comment
    Спица ( преди 7 години )
    "Автоматично затъмняващи се фарове" - това си е съвсем актуално в днешно време! Последен писък на техниката е и все повече ще се налага! Навремето са избързали с ниско-интелигентен автомат, това е."Сега компаниите все повече залагат на дисплеи, които нямат диоди, лампички и сложни платки, които могат да изгорят във всеки момент." - дали? Нямат диоди!? Нямат сложни платки!?Диодите си ги има, сложността е средна до много голяма!Фант е, че рядко изгарят, но пък често са пълни с бъгове.