IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Трябва ли да се сменя маслото в скоростната кутия?

Инженер показва проблема и как да извършим процедурата сами (ВИДЕО)

Всеки шофьор знае добре, че двигателят има нужда от прясно масло на всеки няколко хиляди километра. С времето маслото губи качествата си, което влошава смазването на движещите се части в двигателя, а това от своя страна увеличава износването и риска от повреда. Дотук нищо ново, нали? Колко често обаче се сещаме за маслото в скоростна кутия? Трябва ли и то да се сменя и ако да, как по-точно? Отговорът е по-долу и касае най-популярните механични трансмисии.
 
   
Трябва ли да се сменя маслото в скоростната кутия? (ВИДЕО)
  
  
МАСЛОТО В РЪЧНАТА СКОРОСТНА КУТИЯ е по-важно, отколкото вероятно смятате. Въпреки че не е необходимо да се сменя толкова често, колкото това в двигателя, свежото трансмисионно масло предпазва скоростната кутия от прегряване и износване. Именно заради това, Джейсън Фенске от популярната поредица в YouTube - Engineering Explained - е решил да ни обясни как да сменим маслото в скоростната кутия на автомобила си сами. 

В КОРПУСА НА механичните скоростни кутии можем да открием множество валове, зъбни колела и актуатори. Голяма част от работата на трансмисията е свързана с много триене на метал в метал, което означава, че точките на контакт на отделните елементи трябва да са добре смазани, за да работи всичко безпроблемно.
С времето трансмисионното масло се замърсява и губи качествата си, точно като двигателното, а това означава, че е повече от препоръчително да се сменя на няколко години.

АКО ИМАТЕ ГАРАЖ ИЛИ разполагате с удобно място и хубаво време, можете да извършите процедурата сами с няколко базови инструмента и една ръчна помпа на достъпна цена.

Първата стъпка е да си осигурите достъп до долната част на колата, като за целта ви трябва или канал, или четири стойки, на които да я вдигнете. Важно е само колата да е нивелирана, за да сте сигурни, че налятото количество е точното.

След това трябва да локализирате двете пробки на скоростната кутия - едната е разположена в най-ниската част и служи за източване на старото масло, а другата се намира някъде отстрани и в средата на корпуса - тя служи за наливане на новото масло.

Първо отвийте горната пробка, след което долната, за да източите старото масло по-лесно. След като цялото масло изтече, завийте отново долната пробка, без да забравяте да сложите нов уплътняващ дифтунг. Повече от препоръчително е за затягането да използвате динамометричен ключ.

След това идва ред на новото масло. Неудобството тук е в това, че скоростните кутии обикновено са ниско долу и достъпът до тях е силно ограничен. Именно затова, ще ви е необходима помпа, с която да напълните трансмисията със свежо масло. Фенске дава пример с неговата Honda S2000, но при повечето европейски коли е същото - разбирате кога сте налели достатъчно масло, когато то започне да излиза от пробката.

След като това се случи, сменете и този дифтунг, избършете остатъка от маслото и всичко е готово.

МНОГО ПРОИЗВОДИТЕЛИ СЪВЕТВАТ да не сменяте никога маслото в скоростната кутия. На някои автомобили, дори има табелка в сигнален цвят, на която е упоменато, че фабричното масло е подходящо за целия живот на колата. Това, което производителите не ни казват обаче, е колко години според тях е дълъг животът на колата. Докато не изтече гаранцията, докато трае един средностатистически лизингов план, едно десетилетие или повече? Никой не знае. 
  
 


0 от 500
  • #33
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Apollo11 ( преди 6 години )
    Значи,не четете..Тоя е в английско, а там не ти дават да ди лежиш под колата пред блока на улицата..а в сервизите вземат мноого пари!То и тук е така, но поне Сега още не ни глобяват задето си ровичкам в колата на тротоара..Ипак опираме до желания и възможност - ако имам време и нужните знания, правя сам; иначе в сервиз- излиза по-евтино и бързо - не губя лично време или правя пари докато колата си се ремонтира
  • #32
    22 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    някой неща е хубаво да може човек да си ги прави сам. Смяната на течности например. това са едни от най-елементарните неща. Нужно е само да си изкарате двете леви ръчички от зад където сте ги наврели надълбоко и малко да почетете как става. никак не е сложно и трудно да знаете. Тези в сервизите да не мислите,че са с дипломи на автомонтьори. Не са. и те са като вас хванати от улицата и са решили да си изкарат ръцете от там където ви казах.Ако сте гладни, имате яйца ще си ги опържите ли да попитам
  • #31
    6 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Съгласен съм с долния коментар на 100%. Хубаво е човек да се интересува и да знае, особено ако му е интересно, но да си прави сам неща, за които няма и понятие е доста трудоемко и губене на време. И накрая може и да ти излезне скъпо ако направиш някоя беля. Поредицата на youtube Eng. Explained е по скоро за обща култура, никога няма да тръгна да се правя на майстор.
  • #30
    20 rate up comment 13 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    В България много хора се мислят зда големи майстори, разбират от всичко а са пълна нула. За това всичко им е леш. Било просто смяната на масло в скоростната кутия. За да го смениш се вижда, че ти трябват доста специфични инструменти и закупуването на определени консумативи, които трябва да бъдат закупени. Отиваш в сервиза и хората ти го правят. Някакъв луд с много свободно време ви показва как става, има много клипчета как се правят операции, хайде сега и хирурзи да станем. Имам един познат, който всичко си прави у дома. Ходи, пита,чете, гледа сериите на наш дом. И като отидеш у тях, дограмата вее, плочките в банята, които си е лепил спокойно можеш да се катериш по тях. Имам познати майстори които сами си оправят колите, тук счупили нещо, там счупили друго, зад бронята гледаш тук вързано със свинска опашка, там с медна тел. Българска работа. Хората по цял свят си викат майстори, някъде дори не знаят от къде се налива течноста за чистачки, тъй като им я доливат на бензиностанциите безплатно.
  • #29
    13 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    6.колата ми беше нова,но не съм доволен от фирмения сервиз и поради тази причина реших да си е обслужвам сам без да ме вълнува гаранцията и паради тази причина сам си сменям маслата и не само7.на никого не препоръчвам да прави каквото и да е по колата си,ако не знае какво прави8.това,че някои не могат нещо и са технически неграмотни не значи,че е по-добре да ходиш за всяко нещо в сервиза9.няма истински автоманяк,който да дава да му пипа колата друг особено за подобни елементарни манипулации
  • #28
    28 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Маслото си го сменяш сам защото:1.обичаш колата си и искаш за нея най-доброто2.защото ти излиза по евтино(милионерите на форума да не го четат.500 лв за тях са джобни)3.научаваш се сам да си обслужваш колата и при необходимост,когато се наложи и няма кой да ти помогне ще можеш да се справиш4.производителите на коли не произвеждат масла.вземат масло от производител на масла и качеството му обикновено е средно,а ти можеш да си налееш най-доброто5.сам си правиш нещата и знаеш какво си направил
  • #27
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Triforce ( преди 7 години )
    Тъй... Фермера ви написа всичко, аз пак имам минуси. Това си мисля, че го правят от официалните представителства на марките. Цъкат ли цъкат...Ми цъкайте си, той човека ясно ви го написа!
  • #26
    3 rate up comment 2 rate down comment
    фермера ( преди 7 години )
    Опитът ми със хипоидни предавки и хидравлични скоростни кутии показва че е най-добре да се работи с масла на производителя на машината.Сменял съм деференциално масло на челен товарач МАНИТУ след което започнаха да му пукат спирачките.След консултация с сервиза го смених със фирмено и пукането спря.А и двете масла са 80w90.Същото се слуюи и със JIMA кутиите когато смених хидравличното масло.Промени се звука.Всеки си решава и плаща сам,но ремонта на скоросна кутия е доста скъп.
  • #25
    8 rate up comment 3 rate down comment
    fermera ( преди 7 години )
    Карам ИНФИНИТИ ЕХ купено ново.Темата с обслужването е интересна,защото зашото се касае за пари който не ти ги споменават предварително.Скоросната ми кутия е ZF и производителя не препоръчва смяна на маслото.Понеже постояно карам по черни пътища и 230к километра пробег реших да го сменя.Кутията събира 8литра,но бяха сменени само 5литра,защото сругите три били в хидроусилвателя.Взеха ми 250 лева за маслото и 50 лева труд.Оказа се кутията няма филтър.След смяната се подобри смяната на предавките.
  • #24
    9 rate up comment 13 rate down comment
    Dido ( преди 7 години )
    Ей затова сме на този хал,защото всеки разбира от всичко!Ще си сменям маслото сам ... Много спешно трябва да се затегнат изискванията и санкциите за неизправни автомобили и 50% от колите в БГ да бъдат спрени от движение. Щото повечето са кошници, не защото са стари.Щото ти ги ремонтира някой "бай Пешо" който от всичко разбира.И когато спираните дискове са ти за смяна казва - "бе могат да карат още бе,кво ще харчеш пари сега"