IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lexus Landau: Забравеният съюз между Япония и Италия

Базиран е на Lexus GS 300 и е също толкова просторен и луксозен

Lexus Landau: Забравеният съюз между Япония и Италия
През 1994 г. на световната сцена се появява първият концепт с емблемата на новата тогава компания Lexus. Той е атрактивен, има заоблена форма, задвижването е двойно, а под капака му са монтирани солиден 4.0-литров V8 двигател с мощност 249 к.с. и автоматична трансмисия. Този прототип се казва Lexus Landau и е базиран на първото поколение на представителния седан Lexus GS 300.
 
Lexus Landau: забравеният японски концепт с италиански дизайн
Защо се сещаме за него ли? Ами защото идеята за голям двигател в компактен хечбек е неостаряваща, още повече когато е комбинирана с четири задвижващи колела и дизайнерското ноу-хау на Italdesign Giugiaro.
 
Lexus Landau е с около 60 см по-къс от GS 300, но учудващото е, че това не се е отразило на пространството в интериора, което е повече от разточително. Нещо повече, заради дизайна на купето, което е с 5 см по-високо, концептуалният хечбек предлага повече място за глава от далеч по-големия GS 300. За да освободят още пространство, инженерите на Lexus решили да преместят резервоара на колата, който вече се намира под задните седалки.

Lexus Landau: забравеният японски концепт с италиански дизайн
 
На теория Landau предлага същото ниво на лукс и комфорт като GS, но в доста по-малка опаковка. Както вече стана ясно, концептът разполага с 4.0-литров двигател със заводско обозначение 1UZ-EE, който задвижва четирите гуми с помощта на автоматична трансмисия. Такава конфигурация никога не се е предлагала в Lexus GS, или поне не в американската спецификация на модела. По-късно японците запълват тази ниша, но в лицето на друг модел - LS 400.

Lexus Landau: забравеният японски концепт с италиански дизайн
 
Колкото до дизайна, той е дело на Giugiaro, които някак си са успели да направят атрактивен автомобил от скучната база на Lexus GS 300. При вида на Landau едва ли има човек, който би предположил, че това е модел на Lexus, ако някъде не зърне логото на компанията, разбира се.
 
Lexus Landau: забравеният японски концепт с италиански дизайн

Интересно е и името на модела, което е препратка към луксозните карети от 19 век, които са били теглени от два коня. През 2011 г. името е възродено от белгийския независим производител Carat Duchatelet, който разработва ексклузивния Lexus LS 600h L Landaulet специално за сватбата на принца на Монако - Албер Втори. 

Снимки: Lexus

0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Поредният или предходният прехвален италдизайн. Добре, че Тойота не пасат трева.
  • #5
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 7 години )
    "Колкото до дизайна, той е дело на Giugiaro, които някак си са успели да направят атрактивен автомобил от скучната база на Lexus GS 300."GS 300 е всичко друго но не и скучен, особено за времето си. Неговият дизайн също е дело на Giugiaro. Пак сте препивали от полуграмотни автоджурналя които повтарят една и същи мантри колко скучни били Лексусите и как все били копирали немските псевдо премиуми.
  • #4
    15 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    "Грозен е като всеки друг лек-сос,дори в пъти повече."Не знам кое е грозно, но преди няколко дни видях един от новите Лексуси RX спрян до един ГЛ и едно Кю7 и мога да ти кажа, че германските премиуми изглеждаха като невзрачни кухненски мебели или аквариуми сравнени с този СУВ. Невероятен, отличителен с красотата си дизайн, с който си сигурен че на където си изпъкваш и веднага се набиваш на очи, а не като гермаските псевдопремиуми, почиващи на стара слава, срещащи се под път и над път!
  • #3
    16 rate up comment 12 rate down comment
    TDI - Power ( преди 7 години )
    Грозно противно почти колкото фиат браво
  • #2
    11 rate up comment 14 rate down comment
    Achtung ( преди 7 години )
    Усеща са полъх от Мазерати :)
  • #1
    17 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Много готин!