IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

За какво мечтаят американците

От Corvette ZR1 до Hennesy Venom: най-скъпите автомобили на щатския пазар

За какво мечтаят американците

През 2008 г. Chevrolet представи последния към момента Corvette ZR1, чиято цена премина границата от 100 000 долара. И стъпи в една съвсем нова категория, което не бе прието еднозначно от клиентите в САЩ. От една страна, този автомобил може да се конкурира успешно с чуждестранните суперколи, които струват 2 или 3 пъти повече. Освен това той съвсем не беше и най-скъпият американски модел на пазара, на който се предлагат коли като Ford GT и Dodge Viper.

Най-скъпите коли, произвеждани в Америка

От друга страна, това е Corvette – един легендарен автомобил, който винаги се е позиционирал като нещо, към което трябва да се стреми средностатистическият американец. Цената му обаче го направи недосегаам за голяма част от хората в Щатите. И даде началото на една нова тенденция, при която колите, произвеждани в Америка, вече са много скъпи. Някои от тях достигат дори 7-цифрени суми.

Най-скъпите коли, произвеждани в Америка

Лидер в тази класация, при това с огромна разлика пред останалите, е Hennessey Venom GT. Този автомобил е изграден на базата на Lotus Exige, който се произвежда в английското градче Хетел. Оттам машината се закарва в Тексас, където от малък спортен автомобил се превръкща в истинско чудовище, което може да си съперничи с моделите на Bugatti и Koenigsegg. Експертите напълно преработват задната част на колата, за да могат да поставят в нея 7,0-литровия туин-турбо V8 мотор с 1200 к.с. Готовият Venom GT струва 1,1 млн. долара в стандартния си вариант и 1,2 млн. във версия Spyder.

Най-скъпите коли, произвеждани в Америка

Седмото поколение на Corvette все още не разполага с аналог на ZR1, но това не означава, че в Chevrolet са се отказали от направата на такъв автомобил. В момента марката предлага Corvette Z06, който в базовия си вариант струва 80 000 долара. Ако добавите пакет Z07 с опция „собствен двигател” и ограничена серия C7.R цената преминава 100 000 долара.

Най-скъпите коли, произвеждани в Америка

Оригиналната Acura NSX представлява японски подход към типично италианска форма. Новото поколение на модела се сглобява в Америка – във високотехнология център в Мерисвил, щата Охайо. Там се произвеждат още Accord, Acura ILX, Acura TLX, както и няколко мотоциклета. Самата NSX представлява хибрид, в чийто агрегат влизат 3,5-литров туин-турбо мотор и 9-степенна роботизирана скоростна кутия с 2 съединителя. Това произведение на изкуството излиза на пазара на начална цена от 157 000 долара, но с опциите може да прескочи 200 000 долара.

Най-скъпите коли, произвеждани в Америка

За 90 000 долара в САЩ се предлага Dodge Viper, но неговата топ-версия ACR е най-скъпият модел, правен от американски производител. Тя стартира от 118 000 долара, но с опциите и екстрите сумата набъбва до 150 000 долара. Този Viper се произвежда в завод в автомобилното сърце на Америка – Детройт. Скоро той ще бъде спрян, но вероятно един ден ще се завърне на пазара. Едва ли обаче ще бъде по-евтин...

Най-скъпите коли, произвеждани в Америка

Не всички модели на Mercedes се правят в Германия. Това важи най-вече са кросовърите и всъдеходите. G-Class, например, се произвежда в Австлия, a GLE и GLS – в завода на Daimler в Тускалуса, щата Алабама. Тези автомобили също са доста скъпи, особено ако са разработени от AMG-подразделението на марката. Модификацията GLE63 стартира от 100 000 долара, а Mercedes-GLS63 – от 125 000 долара. Като добавите и опциите, цената на втория може да надхвърли 140 000 долара.

Най-скъпите коли, произвеждани в Америка

Daimler не е единственият германски производител, който произвежда кросовъри на американска почва. Това прави и BMW с X5 и X6, които се сглобяват в завода в Спартенбърг (Южна Каролина). Тези баварски всъдеходи също струват сериозни пари. При X5 цените започват от малко под 100 000 долара, но при BMW X6 M с всички екстри сумата надминава 120 000 долара.

Най-скъпите коли, произвеждани в Америка

През 2010 г. Tesla пусна на пазара Roadster на цена от 109 000 долара, като цените на моделите на марката се задържат в този диапазон. Да, компанията за електромобили приема вече поръчки за Model 3, който трябва да промени тази политика, но той все още не е появил на пазара. Факт е, че най-ниската версия на Model S се предлага за 53 000 долара, но топ-вариантът P90D струва 96 400 долара, а кросовърът Model X в същото оборудване превишава 100 000 долара.

Най-скъпите коли, произвеждани в Америка

Cadillac винаги е бил символ на американския разкош. Сега повечето американци могат да станат собственици на седана ATS за 35 000 долара, но като цяло цените на моделите вървят нагоре. Флагманът на марката – CTS-V, произвеждан в завода в Ласингтън, стартира от 85 000 долара, но с опциите превишава 100 000 долара. Така стоят нещата и с всъдехода Escalade, който слиза от конвейра в Арлингтън на базова цена от 74 000 долара, но в топ-ниво на оборудване ESV Platinum също скача над 100 000 долара.

Най-скъпите коли, произвеждани в Америка

А какво да сажем за новия Ford GT? Цената му е в рамките на 450 000 долара, което го превръща в най-скъпия автомобил, предлаган някога от американската марка. За разлика от останалите коли в списъка, тази обаче няма да бъде произвеждана в САЩ, а в канадската провинция Онтарио. Което всъщност представлява и известно завръщане към корените на този модел. Все пак неговите първи 3 поколения се сглобяваха във Великобритания.

Снимки: Производителите

Тагове: tesla corvette cadillac hennesy
0 от 500