IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW се завръща на Льо Ман, нахлува във Formula E

В новата състезателна програма влизат продуктите на BMW M, BMW i, както и MINI

BMW се завръща на Льо Ман, нахлува във Formula E

Бордът на директорите на BMW AG взе решение за стратегическо прегрупиране на активностите си в автомобилните моторни спортове. В този ред, автомобилната състезателна програма на BMW Group, ще бъде едновременно разширена и диверсифицирана. В нея влизат продуктите на BMW M, BMW i, както и MINI. Развитието на състезателните им еквиваленти ще се осъществява под шапката на BMW Group Motorsport, се казва в официално съобщение на производителя.
BMW се завръща на Льо Ман, нахлува във Formula E
Прегрупирането идва седем години след като марката напусна Формула 1 и пет години след като се завърна в DTM, като има за цел да отговори на постоянно променящия се свят на моторните спортове. Стабилни пилони на развитие през следващите години ще бъдат DTM, Шампионатът по издръжливост на FIA (WEC), IMSA WeatherTech SportsCar Championship (IWSC), кооперирането с тима Andretti от Formula E, клиентските програми в класовете GT3 и GT4, промотирането на нови талантливи пилоти, както и маратонското рали „Дакар“.
BMW се завръща на Льо Ман, нахлува във Formula E
„Със сезон 2018, ние искаме да разширим допълнително участието си в GT сериите и да се състезаваме в Шампионата за издръжливост на FIA (WEC), както и в IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Това очевидно включва и завръщане на Льо Ман, нещо което чакаме с нетърпение. Начинът по който се разви WEC ни кара да мислим, че състезанията от GT сектора ги очаква светло бъдеще. Нещо, което ни мотивира допълнително да разширим и клиентските си програми. Това вече се случи с успешното въвеждане на BMW M6 GT3. През 2018 ще участваме и в GT4 шампионата, който изживява своеобразен разцвет, с BMW M4 GT4. Освен това, ще засилим участието и в проекта на MINI за „Дакар“. В общи линии, състезателната програма на BMW Group e уникална, по отношение на своите мащаби и разнообразие“, споделя директорът на BMW Motorsport Йенс Маркард.
BMW се завръща на Льо Ман, нахлува във Formula E
Плановете предвиждат BMW да влезе във WEC шампионата на FIA през сезон 2018. Припомняме, че BMW извоюва победата на „24-те часа на Льо Ман“ през 1999 г., с BMW V12 LMR, а последното участие на марката бе през 2011, когато BMW M3 GT завърши на трета позиция в класа LM GTE. През следващите месеци трябва да бъде обявено с какъв автомобил ще участва компанията и кой отбор ще отговаря за него.

Що се отнася до Formula E, сътрудничеството с тима на Андрети е предвидено да продължи два сезона.  То ще се осъществява на инженерно ниво и на общо използване на ресурси. В зависимост от развитието на сериите, е възможно и заводско участие в техния пети сезон - 2018/2019. BMW Motorsport ще предостави заводския пилот Антонио Феликс да Коща, португалецът който се е изкачвал до най-горното стъпало на стълбицата в DTM с BMW, и който вече е направил тестове за Formula E. Той ще кара от сезон 2017/2018.

Тагове: formula e
0 от 500