IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои хибриди са изгодни и кои не?

Американска фирма изчисли разликите в разходите между хибриден и стандартния модел

Кои хибриди са изгодни и кои не?

Притежанието на автомобил с хибриден силов агрегат в повечето случаи излиза много по-скъпо в сравнение с неговия аналог, оборудван с двигател с вътрешно горене. Това разкрива компанията ViNCENTRiC, която е направила свое изследване на хибридните модели, предлагани на пазара в САЩ.
Повечето хибриди излизат по-скъпо на собствениците им
Фирмата е анализирала данните за разходите на 29 хибридни автомобила, както и на техните бензинови аналози. В някои случаи са сравнявали подобни модели – например Toyota Prius С и Toyota Yaris. Крайният резултат показва, че само 7 от хибридите излизат по евтино от бензиновите им варианти. Това са Ford Fusion, Toyota Pirus С, Lexus CT200 h (сравнен е с IS 200t), Lexus ES300 h, Lincoln MKZ, Toyota Avalon и Audi Q5.

Най-голяма изгода носи на собственика си хибридът CT200 h (на снимката). За 5 години при пробег от 15 000 мили на година (24 000 км) хечбекът позволява да се икономисат 8728 долара в сравнение с Lexus IS200 t, който на всичко отгоре струва и с 5081 долара повече. Само от гориво хибридният модел спестява 4225 долара. От ViNCENTRiC обаче не коментират разликата в мощността и размера на двата модела Lexus.

Най-голямата разлика, но в обратна посока е при Lexus LS600 h. Той излиза на собственика си за същия период 118 537 долара, докато седанът LS460 – 90 359 долара. Отгоре на това хибридният модел е с 35 924 долара по-скъп като цена в магазина.

В разчетите си специалистите от ViNCENTRiC са включили както началната стойност на автомобила, така и парите, похарчени за гориво, както и за евентуалните повреди, които се появяват през първите 5 години.

Снимка: Lexus

0 от 500