IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

САЩ разследва Fiat Chrysler за измама

Твърди се, че компанията изкуствено е повишавала продажбите си

САЩ разследва Fiat Chrysler за измама

САЩ разследва Fiat Chrysler за измама
Снимка: Ройтерс

Министерството на правосъдието на САЩ разследва автомобилния производител Fiat Chrysler за измама, съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Двамата източници, пожелали анонимност, посочват, че наказателното разследване е на ранен етап.

Според дилър от района на Чикаго компанията вероятно изкуствено е повишавала продажбите си в САЩ, като е плащала на дилъри да докладват за повече продадени автомобили отколкото в действителност.

И от Fiat Chrysler, и от правосъдното министерство не са реагирали на молбите за коментар. Отказ за коментар е имало и от Комисията по ценни книжа. Акциите на автопроизводителят поевтиняха с над 5% след новините.

Потенциално наказателно разследване би било удар по компанията, която обяви рекордни продажби, след като Fiat пое пълен контрол над Chrysler през 2014 г. благодарение на правителствен спасителен план, посочва Bloomberg. През декември Fiat Chrysler обяви, че това е бил най-успешният месец в 90-годишната история на компанията с 217 527 продадени автомобила, както и 69-ият поред пореден месец с ръст на годишна база.

Това твърдение беше оспорено в частен иск, подаден през януари от страна на търговски къщи в щата Илинойс и Флорида, според които на някои дилъри се е плащало за да изпращат фалшиви доклади за продажбите.

Fiat Chrysler обяви на 14 януари, че вътрешно разследване е установило, че обвиненията са неоснователни.

Още икономически новини с автомобила тематика - в Investor.bg

0 от 500
  • #4
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    С извиване на ръце и измисляне на някой компромат ще ги принудят да продадат дела си от крайслер. Тези стари краварски номера ги знаем.
  • #3
    10 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    Не си прав, нали знаеш българската поговорка "тая кола хубава ли е защото гледам не я карат много". Защо голфа е най-хубавата кола в Европа, ми защото е най-продаваната. Хитро е да декларираш няколко стотин бройки повече и да им платиш 30% данък, но после да тръбиш че тия коли си ги продал и имаш пазарен ръст. И зомбито потребител да каже я тия много ги купуват значи са хубави.
  • #2
    16 rate up comment 8 rate down comment
    x ( преди 7 години )
    Кой би си завишил продажбите, за да плаща по-високи данъци при условие, че не е реализирал реална печалба!?Тия съвсем ни взеха за шарани.
  • #1
    11 rate up comment 3 rate down comment
    hahahahahahahhahahah ( преди 7 години )
    hahahahahahaahhaa