IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

VW плаща по $33 000 на засегната кола

Това е близо 10 пъти повече от най-високата изплащана сума в бранша

VW плаща по $33 000 на засегната кола

Германският автомобилен концерн Volkswagen е готов да плати близо 10 пъти повече от най-високата изплащана сума като извънсъдебно споразумение досега в бранша, за да изкупи своите грехове с фалшифицирането на изхвърляните в атмосферата вредни емисии, съобщава MarketWatch, позовавайки се на документите, които компанията е представила в съда.
VW плаща по $33 000 на засегната кола
Снимка: Ройтерс

Автомобилният производител ще изплати 14,7 млрд. долара в САЩ. Планът включва 10,3 млрд. долара под формата на компенсации за собствениците на автомобили и 2,7 млрд. долара за Фонда за защита на околната среда. Други 2 млрд. долара са предназначени за инициативи, свързани с незамърсяващи автомобили.

Ако бъде одобрен, планът ще позволи около 475 000 дизелови превозни средства да бъдат изкупени обратно от дружеството или да бъдат модифицирани според стандартите за емисиите.

От компанията посочват още, че дори и собствениците, които са продали своите автомобили, също ще получат компенсация, а тя трябва да бъде изплатена до декември 2018 г. Изплащаната сума ще варира между 12 500 до почти 33 хил. долара в зависимост от модела и годината на производство.

Компанията обяви, че е отделила 18 млрд. долара за финансови санкции, свързани със скандала. Той избухна през септември 2015 г., когато беше открито, че Volkswagen фалшифицира тестовете за емисиите на 11 млн. автомобила.

Около 15 млрд. долара общо са плащали други автомобилни производители за неизправни превозни средства. След като изтегли 5 млн. коли през 2009 и 2010 г. за неизправност, довела до 93 жалби след смъртни случаи, Toyota плати 1,4 млрд. евро за уреждане на делото и 1,2 млрд. долара глоба към Министерството на правосъдието.

General Motors също се изправи пред подобни разходи след 120 смъртни случаи заради проблеми със запалването, което доведе до изтеглянето на 2 млн. автомобила през 2014 г. глоба в размер на 2 млрд. долара за потребителски компенсации и 900 млн. долара под формата на федерално наказание.

Въпреки огромните разходи за Volkswagen експертите от индустрията очакват автомобилният производител да се възстанови напълно след скандала.

Още по темата - в Investor.bg

0 от 500
  • #28
    1 rate up comment 1 rate down comment
    FUCK off the eu ( преди 7 години )
    Разберето го УСА е друг свият нияма ништо общо с Европа дано час по скоро сички българи руснаци германци французи испанци англичани да измрат и да дойдат по читавите араби арабите заслужават Европа не местния гнусен генетично увреден боклух
  • #27
    0 rate up comment 1 rate down comment
    FUCK off the eu ( преди 7 години )
    Знаете ли как е основана САЩами в Европа на времето е било пълно с *** и много малко качествени хора качествените хора се отвратили от гнусната грозна и мазна Европа и заминали да търсят място където да се оттърват от гейропа и така по доброто качество европейци завзели америка а по некачествения *** си останал в *** европа
  • #26
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    форумната ваг-онетка пак се е въодушевила нещо. 15 млрд. били пари за семки молети се. и що тогава любимата ти селска марка ще се разделя с някои компании? що така бе миме? да знам ей тъй за спорта са решили.а ако наистина тези пари за тях са за семки си направи извода какви печалбари са и по колко кожи смъкват от глупавите си клиенти.смятай каква им е надценката на китайските им кочини сглобени от бай хасан който с гордост лепи табелата на която пише Made in Germany знаейки че е лъжа написаното
  • #25
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    А в Европа кога ще платят тези нещастници? Както винаги никога. Пак ще продължат да тровят хората с подкрепата на Изперкел и сие.
  • #24
    6 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 години )
    15 милиарда за ВАГ за пари за семки. Ще намалят малко премийките тази година тук там, ще разкарат някой друг модел кола и после пак ще се къпят в пари. Важното е че не уволниха персонал, ама и как ще уволнят като поръчките и продажбите растат ли растат.
  • #23
    15 rate up comment 3 rate down comment
    Вашку ( преди 7 години )
    14 милиарда??????Тези ще купят България,заедно със сараите на Сидер Ага,Ахмед Доган и всичката останала папла4 от ЦКнаБКП.И от цялата приватизация,и от всичките откраднати милиарди,тези нашите некадърници не успяха да произведат и една марка коли,Но успяха успешно да онищожат ,,Балкан-Кар"-Перлата на цялата ни икономика,Мафиоти.
  • #22
    12 rate up comment 13 rate down comment
    браво ( преди 7 години )
    Американците вкараха някой лев във Бюджета си.Браво на тях.За VW това е поносима сума и неразбрахте ли че не става въпрос за здравина на колата или ЕЪРБЕГ става въпрос за замърсяване там всички лъжат но Немците си признаха.Аз карам ФВ и то все ново на лизингова схема и на 3 години го сменям със ново и нямам намерение да сменям тази перфектна марка никога.
  • #21
    6 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 7 години )
    Да ни е честита новата сервизна акция за 1,5 мил автомобила снабдени с пукащи възглавници!!!
  • #20
    7 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 7 години )
    Хаха, сега ти е паднало да изкараш някой лев Оги! Давай и Дошо може да вземе някой дръгел Евро 5 от Горубляне на изплащане, пък ще вземе нещо отгоре...Пожелавам ви успех...А Американците могат да съдят комшията си, че им трови въздуха с барбекюто. Пълни нещастници...
  • #19
    12 rate up comment 3 rate down comment
    none ( преди 7 години )
    Да вземеш пари от ФВ в Европа е все едно да издоиш от таралеж мляко ;))). А дано ама надали. Една от най-големите компании в Германия, подкрепяни от правителството на най-голямата икономика в ЕС. Ще рамонтират (каквото и да означава това, понеже точната дума е доправят че са спестили част от оборудването), който иска и това е. Но феновете си ги обичат. Ще продължат да ги купуват ;)))