IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германия вади субсидии за електромобили и хибриди

Целта е да се напредне възможно най-бързо с екологичните коли

Германия вади субсидии за електромобили и хибриди

Германия вади субсидии за електромобили и хибриди
Снимка: Архив Ройтерс

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел е постигнало споразумение с производителите на автомобили за съвместни разходи на стойност 1,2 милиарда евро за стимули на продажбите на елетромобили, съобщи Bloomberg.

„Купувачите на електромобили ще могат да получават отстъпки до 4 000 евро, които да компенсират високата цена на колата“, заяви финансовият министър Волфганг Шойбле в сряда в Берлин.

Германците, които искат да си купят хибридна кола, ще могат да ползват отстъпка до 3 000 евро. Индустрията ще поема 50% от разходите.

„Целта е да се напредне възможно най-бързо с електромобилите“, каза Шойбле и допълни, че идеята е отстъпките да могат да се предлагат още следващия месец.

Автомобилната индустрия, която е най-големият производствен сектор по приходи в Германия, определя стимулите за ключов фактор заради размера на германския пазар, който генерира близо четвърт от продажбите на коли в Европа.

Меркел сигнализира през февруари, че е готова да подкрепи субсидиите, за да се постигне целта от 1 милион електромобили по германските улици до 2020 г., а във вторник е подписала сделката с изпълнителните директори от сектора след седмици дискусии как да се разпредели финансирането. Първоначално бизнесът предложи да поеме 25% от разходите.

В Германия са продадени малко над 30 хил. електромобила, които са по-скъпи от конвенционалните модели. Това е съвсем малка част от общо трите милиона коли, които се купуват в Германия годишно.

„Автомобилните производители са една от ключовите индустрии и не помага, ако ги оставим съвсем сами“, каза министърът на икономиката и вицеканцлер Зигмар Габриел. Той сравни субсидиите със стимулите, които преди години европейските правителства даваха в името на създаването на групата Airbus.

Бизнесът в Германия посочва практиката във Франция, където миналата година правителството предложи 10 хил. евро отстъпка за шофьори, които искат да продадат дизеловите си автомобили на повече от 14 години. В Норвегия пък електромобилите са освободени от ДДС, както и от еднократната екотакса. Има възможност за безплатно зареждане и паркиране и шофьорите на електромобили могат да карат в буслентите, за да избегнат трафика, посочва Bloomberg.

Още икономически новини с автомобилна тематика четете в Investor.bg

0 от 500
  • #3
    21 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Нямам нищо против японските фенове да си харесват японски марки но да не забравят, че ако немските концерни започнат да потъват как те желаят, икономиката на европа ще тръгне рязко надолу и това ще ни удари и нас и ефекта ще е по-ниски заплати и безработица в БГ. Така че внимавайте какво си пожелавате, тойота няма да дойде да направи завод за коли в БГ.
  • #2
    10 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Браво на Германците. Сега да почнат да правят и ел. коли, че изостанаха от американците и японците в тази област.
  • #1
    3 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Te pyk edna subsidiq. Mnogo im e niska za standarta.V BG e 5000lv za elektri4ka, no srednata zaplata e 700lv.