IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Резервна гума... Ами ако няма такава?

Какво трябва да знаете за шофирането с резервна гума

Резервна гума... Ами ако няма такава?

Много водачи приемат резервната си гума за даденост и не смятат за важно да я проверяват редовно. От това дали резервната ви гума е в добро сервизно състояние зависи дали при инцидент на пътя ще приключите бързо с този малък проблем или ще прекарате часове до превозното си средство.
Резервна гума... Ами ако няма такава?
Снимка: depositphotos

В миналото резервните гуми бяха напълно идентични и взаимозаменяеми с останалите. Днес повечето производители на автомобили ги снабдяват с резервни гуми, които са различни по форма и размер от нормалните. Тези резервни гуми са само за спешни случаи и са ограничени по употреба от някои условия като скорост и дистанция.

Когато говорим за резервни гуми, важно е да знаете:

Обичайно при шофиране с резервна гума има ограничение за максимална скорост от 80 км/ч. Шофирането с резервна гума може да е за сметка на динамичните качества на автомобила, особено при висока скорост.

Възможни са също ограничения относно максималната дистанция, която можете да изминете с резервна гума.

Става все популярно производителите изобщо да не снабдяват автомобила с резервна гума, а да предлагат алтернативни решения за мобилност като рън флат гуми или гуми с вградени уплътнители. Бъдете винаги информирани с какво е снабден вашият автомобил, за да сте готови за всеки спешен случай.

Резервните гуми се ползват само в спешен случай, докато колата не посети специализиран сервиз. Не разчитайте трайно на резервната гума. В случай на спукана гума я ремонтирайте или я сменете веднага.

Още по темата:
Знаете ли, че по-новите гуми трябва да са на задната ос?
Имат ли годност автомобилните гуми?
Шест причини да смените гумите с летни
Как да съхранявате гумите?
Кога е време да смените гумите?

Още полезни съвети и най-актуалните модели летни гуми можете да откриете в интернет сайта на Примекс