IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Представиха български електромобил за 15 000 лв.

Моделът може да измине 100 км с едно зареждане

Представиха български електромобил за 15 000 лв.

Представиха български електромобил за 15 000 лв.
Снимка: БНТ

Прототип на български електрически автомобил беше показан в Интер Експо Център в София. Машината може да измине 100 км с едно зареждане и има максимална скорост от 100 км в час, съобщи Dnes.bg.

Автомобилът е разработен по проект по ОП "Конкурентоспособност" 2007-2013 г. Очакваната му цена е 15 000 лева, като от Министерството на околната среда обявиха, че ще подпомогнат с 1 000 000 лв. общинските и държавни администрации, ако заменят бензиновите си коли с електрически. Както и че се търси финансиране този тип производство да стане изцяло българско.

Машината е разработка на българо-китайска фирма, като в оборудването й влизат електрически стъкла и огледала, климатроник, електронен бордови дисплей и др.

В изложбения център министърът на икономиката Божидар Лукарски откри изложенията за машини, оборудване и апаратура MachTech&InnoTech и BulControla. През 2015 г. промишленото производство отбеляза ръст от 2,6%, каза Лукарски. 

Той посети щандовете на 23 български фирми, чието участие се финансира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.  Модели на соларна станция за зареждане на електромобили и умален прототип на електромобил със соларна батерия показаха ученици от Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов". 

0 от 500