IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Представиха български електромобил за 15 000 лв.

Моделът може да измине 100 км с едно зареждане

Представиха български електромобил за 15 000 лв.

Представиха български електромобил за 15 000 лв.
Снимка: БНТ

Прототип на български електрически автомобил беше показан в Интер Експо Център в София. Машината може да измине 100 км с едно зареждане и има максимална скорост от 100 км в час, съобщи Dnes.bg.

Автомобилът е разработен по проект по ОП "Конкурентоспособност" 2007-2013 г. Очакваната му цена е 15 000 лева, като от Министерството на околната среда обявиха, че ще подпомогнат с 1 000 000 лв. общинските и държавни администрации, ако заменят бензиновите си коли с електрически. Както и че се търси финансиране този тип производство да стане изцяло българско.

Машината е разработка на българо-китайска фирма, като в оборудването й влизат електрически стъкла и огледала, климатроник, електронен бордови дисплей и др.

В изложбения център министърът на икономиката Божидар Лукарски откри изложенията за машини, оборудване и апаратура MachTech&InnoTech и BulControla. През 2015 г. промишленото производство отбеляза ръст от 2,6%, каза Лукарски. 

Той посети щандовете на 23 български фирми, чието участие се финансира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.  Модели на соларна станция за зареждане на електромобили и умален прототип на електромобил със соларна батерия показаха ученици от Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов". 

0 от 500
  • #23
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Milen Ikonomov ( преди 5 години )
    Може би са подходящи само за деца.
  • #22
    0 rate up comment 4 rate down comment
    . ( преди 8 години )
    100км са недостатъчни особено след като няма функция за бързо зареждане като тесли-те. Много по-добре ще е да инвестират в супер-чарджъри и да се внася тесла модел 3.
  • #21
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Една българка ( преди 8 години )
    А, как ще се зарежда след 100 км и колко време ще отнеме. Нали не си мислим, че трябва да пускаме кабели от балконите на панелките?!? Ако някой знае, моля нека отговори. Благодаря.
  • #20
    2 rate up comment 0 rate down comment
    до EV pro ( преди 8 години )
    Дай линкове, защото аз нищо такова не намерих. Най-малко от палачорите италианци. Излиза, че си елементарен лъжец.
  • #19
    2 rate up comment 4 rate down comment
    EV pro ( преди 8 години )
    Този дизайн е креаден, от 2008 го взеха китайците от италианците които го показаха в 2003. Колата е концепция 2005 сега е 2016, само ни баламосват да вземат европарите. Ако питате гугъл за новите китайски ел.коли ще се учудите колко са по хубавии имат повече пробег за същите пари. Само прах в очите.....Бих се радвал на БГ кола, частите ясно че ще са от Китай
  • #18
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Субарист ( преди 8 години )
    Идеята не е лоша,даже такива сапунерки трябва Да са задължителни за всички държавни чиновници.Така няма да са в тежест на данъкоплатците,ще са по незабележими.
  • #17
    6 rate up comment 8 rate down comment
    къв автомобил ( преди 8 години )
    Това е силно казано автомобил. По скоро мини електрокар
  • #16
    16 rate up comment 0 rate down comment
    RRW ( преди 8 години )
    Пичове, за 15 бона електричка няма. За това ако успеят да я пуснат серийно, ще е трепач.
  • #15
    15 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Търсят финансиране да стане изцяло българска. Това е страхотно! Най-малко защото дизайна и е няколко класи над която и да е дачия, ако търсим сравнение в евтиния клас.
  • #14
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Ако докарат 200 км. пробег и е на тази цена, върха!