IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-продаваните в Европа коли са SUV

Вижте кои са лидерите в сегмента

Най-продаваните в Европа коли са SUV

За първи път в историята на автомобилната индустрия на Европа най-продаваните автомобили са от SUV сегмента, става ясно от статистиката на JATO Dynamics.
Най-продаваните в Европа коли са SUV
Колаж: Automedia.bg

През 2015 година тези возила бележат ръст от цели 24% до 3,2 млн. екземпляра. Така пазарният дял нараства от 19,8% през 2014 г. до 22,5% през 2015. На второ място е сегментът на субкомпактните автомобили, който има пазарен дял от 22% за 2015 г.

Основна заслуга за нарастващата популярност на SUV автомобилите в Европа имат средноразмерните модели, които бележат ръст от 42% до 470 400 продажби през 2015 г. Все пак най-много реализации генерират компактните SUV - 1,28 млн., следвани от малките SUV с 1,2 млн. продажби през годината.

Производителят с най-много реализации в сегмента на SUV автомобилите в Европа е Nissan. Японската марка е продала над 376 000 такива автомобила, постигайки пазарен дял от 11,8%. На второ място е Renault, която бележи ръст от цели 44% при продажбата на такива автомобили, а на трето се нарежда Volkswagen.

Разделени на подсегменти, лидерите са съответно Renault Captur при малките SUV, Nissan Qashqai при компактните, Volvo XC60 при средноголемите и BMW X5 при големите SUV.

Още подробности вижте на таблиците долу

Лидерите в сегмента на SUV автомобилите
Най-продаваните в Европа коли са SUV
Топ 3 на най-продаваните коли в отделните пазарни сегменти
Най-продаваните в Европа коли са SUV
Снимки: JATO Dynamics
 

0 от 500
  • #7
    13 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Най-*** е в града да ползваш SUV за градска кола. Тези коли са със съвсем друго предназначение и са всичко друго, но не и градски. Замърсяват и без това замърсените градове изключително много с високия си разход. Само не се лъжете по брошурите, които ви казват, че са икономични. Под 10/100 в градски условия за дизелите и под 12/100 за бензиновите не се и надявайте. Говоря за градско, а не за каране по околовръсното, което си е чисто извънградско.
  • #6
    13 rate up comment 7 rate down comment
    KLASIKA ( преди 8 години )
    Пълна наглост и страшна мафия !!!Знаете ли защо се купуват или защо им се разрешава да се продават?Не,не покриват никакви екологични норми,и никакви приспособления не им помагат да си свалят разхода ??!?!....Ето защо !:Автомобилната мафия се обедини и с милиарди подкупиха комисията ,SUV-вете да преминат в друга категория за екологични норми,защото са по-тежки и по-високи и повече харчат,и така попаднаха в друга графа и производството им се улесни?!?Супер-екологично?!Сега се продават ?!?!?!
  • #5
    5 rate up comment 9 rate down comment
    RRE S3 ( преди 8 години )
    Tuk seriozno li ima hora,koito se 4udiat za6to Togun i Q5 sa v razli4ni klati4a???.Ako e taka to az niama da vi svetna prosto ne zaslujavate i prosto smenete foruma s BG mama naprimer po vi ti4a
  • #4
    14 rate up comment 1 rate down comment
    XXL ( преди 8 години )
    Ало, автомедията или аутомедията, преди да преписвате наготова разни статийки, седнете и прочетете , какво сте преписвали и сложили на вашия сайт за Нисан Кашкай!Не може вчера да сте писали че се продал в "Nissan Qashqai (353 499)." в световен машаб, а сега в Европа да са се подали 376 000 бройки ??!! Значи има ментета внесени най-вероятно в България!Ама балъците да четат преписани статийки!http://automedia.investor.bg/a/0-nachalo/26826-cr-v-rav-4-i-tiguan-sa-nai-prodavanite-suv-na-2015-g/
  • #3
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Тази класация, хич я няма.Преди дни, имаше Топ десет на Европа, и там Fiat Panda беше на 8.мо място, а 500 отсъстваше.Сега 5000, е пред Panda.????-"Ко ши кажити"?
  • #2
    13 rate up comment 22 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    не знам кой какво се е опитал да направи но в цялата класация има един смотан кашкай и това е успеха на японеца ха ха ха
  • #1
    25 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    А де питай ги :DЗащото гледат да набутат немските кошници в повече класации да се споменават, та да се създава впечатление, че мнооого ги харесват хората хахаха Ако не ги бяха разделил така, аудито нямаше да попадне в класацията на съв автомобилите въобще, а сега *** ще има повод да пищи, като жена цял ден във форума :)