IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Чистокръвният спортист на Opel

Концепцията GT залага на лека конструкция и малък, но ефективен мотор

Чистокръвният спортист на Opel

"Така в бъдеще ще изглеждат спортните автомобили", твърдят от Opel, разкривайки първите изображения на модела GT. Той е концепция, чиято премиера ще се състои след малко повече от месец в Женева.
Чистокръвният спортист на Opel
Снимка: Opel

GT Concept представлява чистокръвен спортен модел, който залага на ефективността. Автомобилът е двуместен, като има позициониран зад предния мост двигател, секвенциална трансмисия и задно предаване.

Това е директен потомък на Opel GT. Авангарден, но и пуристичен спортист, който изоставя всичко, което нарушава чистотата на формите, се казва в съобщението от компанията.

Дизайнът на модела е силно повлиян от авангардната концепция Monza. Интересен акцент са страничните врати, които са свързани с предните калници. Това решение позволява на вратите да потънат значително в предните арки на калниците, когато биват отворени, което спестява място и е много полезно при паркиране в тесни пространства. Освен това страничните огледала на модела са заменени от камери, а челното стъкло преминава в стъклен панорамен покрив, оставящ усещане за автомобил тип targa.

Ако се чудите защо предните гуми са червени, това решение има за цел да напомни за мотоциклета Opel Motoclub 500 от 1928 година, който също е авангарден за времето си и е оборудван с гуми в същия цвят.

Най-любопитно обаче е задвижването на Opel GT Concept. То е поверено на 1.0-литров двигател с три цилиндъра и принудително пълнене. Агрегатът е базиран на изцяло алуминиевия мотор на ADAM, Corsa и Astra, като при Opel GT е настроен да генерира 145 к.с. и 205 Нм.

Въртящият момент се предава към задния мост чрез самоблокиращ диференциал и секвенциална шестстепенна трансмисия, чието управление става чрез лостчета на волана. Общата маса на модела е под 1 000 килограма, което позволява спринт от 0 до 100 км/ч за по-малко от осем секунди, сочи официалната информация. Максимална скорост достига 215 км/ч.

Всички подробности за компактната спортна кола ще станат ясни в началото на март.

Тагове: opel gt
0 от 500
  • #12
    2 rate up comment 1 rate down comment
    доц. д-р чоко боков ( преди 8 години )
    хехе, личи си, че не разбирате нищичко от стратегическо управление. ГМ е голям длъжник на фирмата в рюселсхайм и използва техни разработки за модели по цял свят. в замяна хитлер затваря заводи, защото са собственост на врага. илитерат сте вие и туй то.
  • #11
    7 rate up comment 1 rate down comment
    ХА ХА ХА!! ( преди 8 години )
    "величието на Рено" - колко майтап в две думи само! ))))))))))))
  • #10
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Нека колегата се доизкаже за величието на Рено (колкото и да не му е мястото тук, например може под статията за претарашените им офиси по подозрение в измами). След малко и другарчето му ще намине да каже колко ГТР е по-кола от този концепт, след като наскоро успя да го сравни с БМВ М5 :) Истината е, че Опел се възражда и последните години нямат слаб концепт (вижте Монца например), нито слаб нов модел!
  • #9
    6 rate up comment 1 rate down comment
    до хехе-то ( преди 8 години )
    то и дачия вече произвежда повече от рено! и какво следва от това бе хахав?
  • #8
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Gosho Vectrata ( преди 8 години )
    Концепцията е много добра. Теглото е малко, което също е добре. Но този напомпан турбиниран трицилиндров 1 литров двигател няма място под капака. Там трябва да се намира поне 1,6 мотора във версията му с 200к.с.
  • #7
    4 rate up comment 11 rate down comment
    Хехе ( преди 8 години )
    Само като им сравниш продажбите то по тая логика излиза че половин европа е увредена.*** ти си некой злeтак от село люлин личи си че ги разбираш нещата.
  • #6
    16 rate up comment 1 rate down comment
    долните двама ( преди 8 години )
    са яко увредени! явно от каране на рено.
  • #5
    2 rate up comment 13 rate down comment
    off_line ( преди 8 години )
    Все си мисля че Ford е конспиративна дъщерна фирма на Opel, за да може Опел-а да не е най-гадната марка коли!
  • #4
    4 rate up comment 13 rate down comment
    Хехе ( преди 8 години )
    Спортист и хлопел заедно не вървят.Ако не са ГМ тия отдавна да са на бунището на историята.То не че сега са нещо значимо де.
  • #3
    3 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    какви са тези червени гуми бе хахахахахах