IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW показа колата на бъдещето

Безпилотният роудстър демонстрира най-модерните системи за автономно управление

BMW показа колата на бъдещето

BMW представи на най-голямото в света изложение за потребителска електроника – CES в Лас Вегас, прототип на безпилотен автомобил i Vision Future Interaction. Машината е построена на базата на концептуалния роудстър i8 Spyder и трябва да демонстрира най-модерните системи за автономно управление на германската компания.
BMW показа колата на бъдещето
Концептът е получил проекционен дисплей от ново поколение, който показва информация за моментната скорост на движение, наличието на различни ограничения по маршрута на автомобила, както и данните от навигационната система.

На предния панел е разположен 21-инчов дисплей, който предава данните за условията на пътя, както и наличието на други участници в движението. При напълно автономен режим на придвижване този екран може да бъде използван за гледане на филми или за сърфиране в интернет.
BMW показа колата на бъдещето
Освен това в предната част на салона са поставени специални датчици, разпознаващи жестове. Те могат да идентифицират различните движения на ръцете, в това число и имитация на натискане на различните бутони.

BMW i Vision Future Interaction разполага с три режима на движение - Pure Drive, Assist Mode и Auto Mode. При първия от тях за управлението отговаря изцяло водачът, а във втория се включват и спомагателните системи, които помагат за избягване на евентуален сблъсък.
BMW показа колата на бъдещето
При напълно автоматичен режим автомобилът се придвижва самостоятелно, като електрониката контролира кормилната уредба, както и педала на газта и спирачките. В този случай на волана светват сини датчици, които стават червени, ако се налага шофьорът да поеме управлението заради опасност на пътя.
BMW показа колата на бъдещето
Освен това BMW показа в Лас Вегас и прототипът i8 Mirrorless, построен на базата на купето i8. При него традиционните външни огледала са заменени от две камери. Картината от тях е с висока резолюция и се излъчва на екран, поставен на мястото на огледалото в салона на автомобила.
BMW показа колата на бъдещето
Снимки: BMW

Тагове: bmw i8
0 от 500
  • #28
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Дошо, Сливенско лилипут, сивик...На гъбената чорба Sosa, пак се опитва да се прави на ромка гадателка и пак не позна нищо. Имаш още два опита. Дано тогава успееш! :)))
  • #27
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Sosa ( преди 8 години )
    Ти ли ще кажеш кой от какво има нужда бе Дошо , Сливенски лилипут . Карай си изгнилия сивик и гледай да задоволиш собствените си нужди.
  • #26
    5 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Гъбено сосче, Тойота нямат нужда от подобен автомобил. Тойота имат много по-добри и ефективни автомобили. Жалко и че това не го знаеш, но нали си писател, а не читател. Знанието не е силната ти страна, както е философстването. Японците са дали доста неща на немците, но трябва четене. При теб обаче и това няма да помогне, като умствените ти възможности са толкова ограничени.
  • #25
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Sosa ( преди 8 години )
    Аха значи Тойота помага на БМВ да направят Й8 ни самите те нямат подобен автомобил. Абе я се скрий някъде. Я кажи какво им дадоха японците на германците бе , че ми изглеждаш на доста глупав. Батерии или динамо хахаха не не ме разсмивай. До година какво да очакваме от Тойота ядрен автомобил в 5 броя пхахахах. С пластмасови реактори.
  • #24
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Sosa, писателю, Казах ти да четеш преди да пишеш! Погледни коя година е подписано споразумението и коя година е пуснато и8!Случайно е нали, че до тогава баварците само хартиени концепти изкарава и изведнъж ппдписват със световния технологичен лидер и изведнъж пущат нещо непонятно за тях до тогава. Просто случайност, нали! А за Тесла къде прочете, че е японска? Казах ти да четеш и тогава да пишеш! Малко по-малко глупав ще изглеждаш.
  • #23
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Sosa ( преди 8 години )
    Тесла вече и тя минава за Японска така ли да разбирам. Македонската наденица и тя е японска нали? Тесла е съвсем различен автомобил на който бъдещето е доста несигурно. А само да те светна щото си доста не посветен така като гледам. Че BMW ИНВЕСТИРа 4 милиарда в разработка на Й8 и й3. Много преди да подпишат с Тойота договор за съвместна работа. На 7 серия технологии те и те са японски нали. Нищо , че ще се появят в лексос след има няма 4-5 години. Така , че не ми говори а ходи да учиш.
  • #22
    8 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Сосче, ти за Тесла чувал ли си? Едва ли! Хайде марш да четеш, а не само на писател да се правиш! Като ти гледам неграмотното писане и за писател не ставаш. И добре, че са Тойота за да могат германчетата да се докоснат до високи технологии. Зная, че и това не си го чел, но прочети колко, че след подписване на споразумението с Тойота вадят този модел! Случайност, нали! Самите немци признават, че високите технологии са при японците, само наш *** с Гоуфа още не го е разбрал.
  • #21
    7 rate up comment 4 rate down comment
    LecSosa ( преди 8 години )
    Гледам какви глупости пишете и се чудя дали си вервате. Й8 кола която която е единствена по родът си съчетаваща толкова много иновации където в изминалите 10-15 години незнам някой производител да е пускал в сериен и реален модел. А не на картинки в такъв голям мащаб. Няма компания която да поеме такъв риск. КонкУренцията им се възхищава а вие пюете но не знаете по какво. Няма конкУрент това до 4-5 години в Германия ще има ама за Япония не е сигурен.
  • #20
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    до: онзи с видеото с карбонаСигурно незнаеш, но вече ще знаеш, че Тойота са едни от най-големите производители на карбон в световен мащаб. Имат уникални плетки на влакната на карбона, които само те ги имат (патентовани са0 и са с най-голяма якост. Така, че с тези рекламни клипчета не ФърФиш! по-добре вземи малко прочети факти по въпроса, отколкото да се излагаш така с рекламни клипчета!
  • #19
    3 rate up comment 3 rate down comment
    ... ( преди 8 години )
    А на теб защо ти се струва ,че И8 е замислен като конкУРент на супер спортни автомобили,по-скоро е по-различен спортен модел с доста футуристичен дизайн,а и са малко серийните автомобили с напълно карбоново "тяло".