IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новите автомобили в Германия харчат с 42% повече от обявеното

Правителството умишлено спестявало данъци на местните производители

Новите автомобили в Германия харчат с 42% повече от обявеното

Поредната глава от скандала с манипулиране на резултатите за вредните емисии и разхода на гориво, обявени от производителите, набира сила в Германия. Този път тя е със сериозен финансов отенък, съобщава Spiegel.
Новите автомобили в Германия харчат с 42% повече от обявеното
Снимка: Ройтерс

Една от най-големите „зелени” организации в страната - Deutsche Umwelthilfe (DUH), обвини правителството и най-вече министерството на транспорта на Германия в умишлено укриване на реалните резултати за вредните емисии (СО2) и разхода на гориво на новите автомобили.

Според DUH по този начин в хазната на Германия влизат много по-малки суми, тъй като данъците са обвързани именно с тези два показателя. Организацията предлага изследвания от свои тестове на 10-те най-добре продавани модела в страната, при които се откриват сериозни разлики между обявения от производителите разход и този в реални условия.
Новите автомобили в Германия харчат с 42% повече от обявеното
* О.Р. – обявен от производителя разход, Р.Р. – реален разход (засечен от DUH разход на автомобилите, като от всеки един модел са тествани 3 или 4 коли).

Средната разлика за Германия е 42%. За сравнение подобно изследване е направено и на 10 от най-добре продаваните коли в САЩ, където средното отклонение е едва 3,0%.

0 от 500
  • #32
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Кольо Камиона ( преди 8 години )
    Още по темата. Същото БМВ се продава и в САЩ. Там обявеният разход (градско) е 9.8 л/100км а в Европа - 7.1. Явно техните тестове са по близо до реалността.
  • #31
    7 rate up comment 2 rate down comment
    none ( преди 8 години )
    Разхода на гориво е правопропорционален на теглото на обувките на водача, и е функция от силата с която използва мускулите на краката си ;). Иначе, отдавна е обществена тайна че всички европески производители обявяват разход много по нисък от истинският. Относно амбициите на Форд да направят бензинов двигател по-икономичен от дизелов такъв, ще кажа че това звучи нелепо предвид разликата в КПД-то на двата двигателя в полза на дизела. Само американците могат се вържат на глупостите им ;).
  • #30
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Кольо Камиона ( преди 8 години )
    Лични наблюдения от последния месец, градско, София, един и същи шофьор и стил на каране, разхода на Тойота превишава обявения разход с около 20%, на БМВ - над 40%, така че май има нещо вярно.
  • #29
    8 rate up comment 2 rate down comment
    drianov ( преди 8 години )
    Реален разход... Че какво означава това? Аз карам всеки ден по 50 градско в центъра и веднъж в месеца магистрала със 140 км/ч, а съседа веднъж на 2 седмици си ходи до вилата но събота с 90... Караме еднакви коли. Защо ни е различен реалния разход? Защото разхода се Мери по тестов цикъл NEDC - влезте и вижте за каква пародия иде реч. Преди 97 имаше разход при 90 кмч, 120 кмч и някакъв ориентировъчен градски - сам може да си го провериш - излизаш на магистралата и мериш, а сега валци...
  • #28
    11 rate up comment 4 rate down comment
    abc ( преди 8 години )
    Немците лъжат и с един друг номер. Километражите показват повече изминати километри(при стандартни за модела размер гуми). Така уж си минал повече километри с дадено количество гориво и средния разход уж пада. И така скриват да няма разлика между показание на бордовия и количеството на колонката на бензиностанцията.Супер, само, че реално изминатите километри са по-малко. :-)
  • #27
    8 rate up comment 7 rate down comment
    ... ( преди 8 години )
    На какво да се качиш, ами качи се на AMG,за приблизитилен разход ще имаш още стотина коня...кефа цена няма!
  • #26
    14 rate up comment 8 rate down comment
    Поздрави от Германия ( преди 8 години )
    Потвърждавам. Германците много лъжат и са доста некадърни. Все гледат да те преметнат като селски тарикати. Аз си карам тука в немско мойто Инфинити FX35 бензин 320 коня. Гори 15 на сто, точно колкото му дават по спецификациите. Няма някой може да му се струва много но за мен кеф цена няма. Никога не бих се качил на тромава печка Мерцедес само защото УЖ харчел малко.
  • #25
    23 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    1.8 двигател при скорост 90-140 казвате,че нормално да дава 8?Едно време карах стара италианска кошница 2.0 двигател, която със сигурност е по-тежка от тая куха от към интериор и екстри октавиа и ми даваше при каране с 90 по планински път разход 6-7.На мигистралата при 130-140 беше 7. Ама щом за вас модерен 1.8 двигател с турбо е нормално да дава по-висок разход от стар кошник с по-голям двигател и по-тежко купе ... ОК.Ама да знаете, че това е тъжно, значи че нещо не е наред в образованието ни
  • #24
    4 rate up comment 13 rate down comment
    No_Name ( преди 8 години )
    Имах едно VW vento 1.9D е това е разход повече от 5л/100км Неможеж да му вдигнеш разхода
  • #23
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    разхода на всяка кола зависи от това как натискаш *** на газта. може да гориш 7 може и 17. кво толкова се пенят. и Тесла може да гори 20кВтч а може и 120 кВтч. тва е. производителите давт разход близък до минималния възможен.