IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi сложи метан на новото А4

100-километров пробег струва по-малко от 6 лева

Audi сложи метан на новото А4

Екологична версия на новото поколение А4 представи германската луксозна марка Audi. За задвижването на модела се използва метанова система, която редуцира както вредните емисии, така и разходите за гориво.

Снимка: Audi

Моделът носи името A4 g-tron и ще бъде наличен единствено за версията комби, носеща обичайното за марката означение Avant.

Задвижващият агрегат е бензинов 2.0 TFSI, като развива 170 к.с. и 270 Нм. Информация за динамичните характеристики липсва, но се подчертава, че моторът е оборудван със специални бутала и клапани, позволяващи безпроблемна работа както на бензин, така и на метан (компресиран природен газ / CNG).

Метановата система разчита на четири цилиндрични бутилки с общ обем от 19 кг., разположени в задната част на шасито. Моделът е лишен от резервна гума, като акумулаторът е преместен в двигателния кош. Бензиновият резервоар има вместимост от 25 литра.

Audi A4 Avant g-tron изразходва по-малко от 4 кг. метан за 100-километров пробег, или под 6 лв. при настоящите цени. (СО2 емисиите са под 100 г/км). Със заредени догоре бутилки пробегът достига 500 км.

Системата работи автоматично - двигателят стартира на бензин, а при достигането на определена температура преминава на газ. Когато в бутилките остане по-малко от 0,6 кг. метан, системата автоматично превключва на бензин.

Уредите в салона са приспособени, като предоставят информация за разхода и оставащия пробег както на бензин, така и на метан.

Audi A4 Avant g-tron ще бъде наличен на пазара на ЕС в края на 2016 година, когато ще бъдат обявени и цените.

Германската марка вече предлага метанова версия на друг свой модел - A3 Sportback.

Тагове: audi a4
0 от 500
  • #12
    30 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Те и VW имат на метан от поне 7-8 г. и МБ имат на метан от поне 7-8 г....какво се опитваш да кажеш?! Не виждам какъв ви е проблема..не е дизел да замърсява, при положение че станции за водород не знам дали има в Европа и колко са тези станции...защо да не направят на метан!??!?Или за вас ако не е водордо.."не важи"..
  • #11
    12 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Хонда имат цивик на метан поне от 7 години. ;)https://***.youtube.com/watch?v=qy5gNJO2pNM
  • #10
    16 rate up comment 12 rate down comment
    бавареца ( преди 8 години )
    например някой да каже колко струва килограм водород и колко метан. аз четох нещо (но май стара статия) че към 9 $ струва водорода. доста скъпичко ми се струва - поне 20 $ на 100км ще излезе. и колата скъпа. еми мерси - карам кола защото искам да съм мобилен, а не да подържам природата чиста докато китайците я цапат
  • #9
    19 rate up comment 11 rate down comment
    бавареца ( преди 8 години )
    никакво значение няма дали Тойота е продала годишното си производство от 500 коли за 2 години напред. и на база на тоя незначителен факт направихте изводи за Германслото и Японското автомобилостроене, която общо прави 25 милиона коли на година. мозъци сте . айде стига хейтване - кажете нещо умно, а ?
  • #8
    23 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Видяха, че не могат да пробият при БМВ и Мерцедес и се насочиха към развиващите се държави. Проблема е че при нас мутрафона едвам събира пари за лъскавата колица и после трябва да и слага газчица че харчи 20/100. Ауди поне ще я доставят директно на газ
  • #7
    42 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Всеки кара каквото иска или може , какво сте се хванали като глупците а-ла Левски или ЦСКА , СДС или БСП ,какъв *** и селски народ сме, просто нямам думи. Карайте си японките и трайте, аз ще си карам голфа и аз ще си трая, толкова е просто,но не е за прости..
  • #6
    29 rate up comment 25 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    ВАГи, какво ти можеш да си купиш, нали се сещаш, че никой не го вълнува. А какво мога аз да си купя си е лично моя, а не твоя работа. Когато ми изкараш парите за кола, тогава можеш да ми даваш наклон на оная работа!Между другото малко фирми могат да направят работеща кола на водород и да е пуснат в серийно производство, която да е продадена за 2 г. напред на зелено. А на метан, може всеки квартален майстор да ти е направи колата.Значи ВАГ са на ниво на развитие - квартален механик.Толкова могат
  • #5
    23 rate up comment 15 rate down comment
    бавареца ( преди 8 години )
    кви са тия 4 броя бомби в багажника - малко са прекалили
  • #4
    25 rate up comment 16 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    Да, скоро ще почнат хвалебствията за "чистия метан" и немското превъзходство.
  • #3
    18 rate up comment 22 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 години )
    ами айде купи си кола на водорд да е видя. аз това ауди може и да си го купя - след няколко години естесвено, но на водород няма да си купя